Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση της ΤΟ Κιλκίς του ΚΚΕ, την Κυριακή 2 Δεκέμβρη, που ήταν αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ και στη δράση του Κόμματος στο Κιλκίς, με πλήθος κόσμου να γεμίζει το Συνεδριακό Κέντρο Κιλκίς.
Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο Κώστας Σιδηρόπουλος, Γραμματέας της ΤΕ Κιλκίς του ΚΚΕ. (δείτε στο βίντεο που ακολουθεί)



Την ομιλία της εκδήλωσης έκανε ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος τόνισε ότι με τις εκδηλώσεις προς τιμήν των 100 χρόνων του ΚΚΕ «τιμάμε όσους και όσες και εδώ στο Κιλκίς έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους για να θριαμβεύσει η ζωή, πάλεψαν μέχρι τέλους την αδικία».
Ολοκληρώνοντας, είπε: «Εμείς καλούμε την εργατική τάξη να μη στρατεύεται κάτω από ξένες σημαίες. Δεν πρέπει να ταυτίζει τη ζωή της, τα συμφέροντά της, το μέλλον της και το μέλλον των παιδιών της με τα συμφέροντα των εργοδοτών, των καπιταλιστών. Να μην εγκλωβίζεται στα συμφέροντα του κάθε ξεχωριστού εργοδότη, μικρού ή μεγαλύτερου και τα τσιράκια τους (…)
Μπορούμε να πάμε μπροστά, μπορούμε να κάνουμε πολλά, μόνο με ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ, με ένα πολύ πιο ισχυρό εργατικό - λαϊκό κίνημα, με μια δυνατή αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή συμμαχία». (δείτε στο βίντεο που ακολουθεί)


Τόσο μέσα από την ομιλία, όσο και από την έκθεση που υπήρχε στο φουαγιέ του Συνεδριακού Κέντρου, αναδείχτηκαν και άλλες πτυχές της Ιστορίας του ΚΚΕ στο Κιλκίς, όπως η μεγάλη οργανωτική ανάπτυξη του Κόμματος τη δεκαετία του 1930, η ίδρυση μιας από τις πρώτες αντιστασιακές ομάδες, ο «Αθανάσιος Διάκος» το 1941, τα γεγονότα με την καταστροφή από τους Γερμανούς των τριών χωριών των Κρουσίων το 1941, αλλά και οι 3 Κιλκισιώτες που ήταν ανάμεσα στους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944.
Ακόμη το ολοκαύτωμα της Ξηρόβρυσης το 1946, η πολιτική προσφυγιά και η ζωή στα σοσιαλιστικά κράτη, η αντιδικτατορική πάλη και οι εξόριστοι και φυλακισμένοι κατά την περίοδο της χούντας, οι αντιιμπεριαλιστικοί αγώνες από τη δεκαετία του 1980 μέχρι σήμερα, με αποκορύφωμα τις κινητοποιήσεις ενάντια στο ΝΑΤΟ, το 1999, κατά τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, με τον αποκλεισμό της γέφυρας στο Πολύκαστρο κ.ά.

Το κύριο μέρος της εκδήλωσης περιλάμβανε καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Μέσα από αυτό αποτυπώθηκαν τα πρώτα βήματα Οργάνωσης του ΚΚΕ στο Κιλκίς με τη συμβολή των Ποντίων προσφύγων από την περιοχή του Καρς και με τη συγκρότηση των πρώτων Οργανώσεων στο Μεταλλικό, στη Μεταμόρφωση και τα γύρω χωριά ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1920.

Αναδείχτηκε η οργάνωση των καπνεργατών και των αγροτών στο νομό καθώς και οι μεγάλες κινητοποιήσεις που πραγματοποιούσαν σε όλη τη διάρκεια του Μεσοπολέμου, παλεύοντας για μια καλύτερη ζωή. Πολλοί από αυτούς τους καπνεργάτες συμμετείχαν και στις ιστορικές κινητοποιήσεις το Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη.

Ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε η ανάγνωση γράμματος των μαθητών Γυμνασίου του Κιλκίς, το 1930, οι οποίοι ήταν μέλη της ΟΚΝΕ και οι οποίοι αποβλήθηκαν απ’ όλα τα σχολεία, εξαιτίας της κομμουνιστικής ιδεολογίας και δράσης τους.

Κατά τη διάρκεια του καλλιτεχνικού μέρους ερμηνεύτηκαν εργατικά και αγροτικά τραγούδια, αντάρτικα καθώς και ένα ποντιακό αντάρτικο τραγούδι, ενώ ξεχώρισαν γνωστά τραγούδια σε στίχους σημαντικών Ελλήνων ποιητών και στιχουργών, όπως του Γ. Ρίτσου, του Κ. Βάρναλη, του Φ. Λάδη, του Μ. Ελευθερίου κ.ά., και σε μουσική επίσης σπουδαίων συνθετών, όπως του Χρ. Λεοντή, του Μ. Θεοδωράκη, του Θ. Μικρούτσικου, του Γ. Μαρκόπουλου και άλλων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη «Διεθνή» και με τη φυσική παρουσία, επί σκηνής, μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που εκπροσωπούσαν όλες τις γενιές του Κόμματος, από τη γενιά της Εθνικής Αντίστασης, μέχρι τους νεότερους, τα σημερινά μέλη της ΚΝΕ, και με την ανάρτηση πανό με το σύνθημα: «100 χρόνια ΚΚΕ. Γράψαμε ιστορία. Συνεχίζουμε… Θα νικήσουμε…!» (δείτε την στο βίντεο που ακολουθεί)



Φωτογραφίες