Ως προσχηματική αντιπαράθεση μεταξύ Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος - Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος με την κυβέρνηση χαρακτήρισε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, στο κοινό Συνέδριο των πρώτων για τις μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Διοίκηση. Όπως είπε, «ο μέχρι τώρα χαρακτηρισμός του Συνεδρίου δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία προσχηματική αντιπαράθεση ανάμεσα στην ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ με την κυβέρνηση. Μια προσχηματική αντιπαράθεση που επικεντρώνεται απλά και μόνο στον εκλογικό νόμο. Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά γιατί επί της ουσίας, στο σύνολο των στρατηγικών επιλογών, κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης, κυβέρνηση και ΚΕΔΕ - ΕΝΠΕ έχουν την ίδια στρατηγική αντίληψη και αυτή είναι πώς θα προσαρμόσουν τις πολιτικές και στρατηγικές επιλογές στις ανάγκες αναπαραγωγής ενός σάπιου, διεφθαρμένου, βάρβαρου και απάνθρωπου καπιταλιστικού συστήματος, στο πώς θα προσαρμόσουν το αστικό κράτος και τις δομές του σε κεντρικό, περιφερειακό επίπεδο, στις ανάγκες ακριβώς των επιχειρηματικών ομίλων και του κεφαλαίου».


Σημείωσε πως το συνέδριο πραγματοποιείται σε μια περίοδο κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην περιοχή, που φέρνει πιο κοντά τον κίνδυνο ενός γενικευμένου πολέμου που μπορεί να αγκαλιάσει και την ίδια μας τη χώρα, ενώ μίλησε και για τη στήριξη της κυβέρνησης στις νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στις αυταπάτες που τρέφει στο λαό όπως π.χ. «θα μας προστατέψει το ΝΑΤΟ, οι Αμερικανοί, η ΕΕ». Αναφέρθηκε και στην επίθεση της Αστυνομίας, κατόπιν εντολής της κυβέρνησης, στους φοιτητές και τους σπουδαστές, λέγοντας πως «από την άλλη όσοι δεν πείθονται με τη λογική του καρότου, αξιοποιεί το βούρδουλα, το μαστίγιο, τη βία και την καταστολή, δίνοντας τα διαπιστευτήρια στους Αμερικανούς ότι μπορεί να τιμωρήσει τη νεολαία, την εργατική τάξη και το λαό που ξεσηκώνεται ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτό τον πόλεμο, προστατεύοντας μάλιστα το άγαλμα αυτού που χαρακτήρισε την πιο αιματοβαμμένη περίοδο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, του Τρούμαν».

Γι' αυτή την κατάσταση, συνέχισε, «έχουν ευθύνες και οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες όχι μόνο γιατί δεν αντιτίθενται σε αυτούς τους σχεδιασμούς, αλλά αντίθετα συμμετέχουν ενεργά στην υλοποίησή τους. Δέχονται τον Αμερικανό πρέσβη στα συνεχή ταξίδια του που κάνει σε όλη την Ελλάδα και μάλιστα είναι συνδαιτυμόνες μαζί του στους σχεδιασμούς, στο πώς θα υλοποιηθούν οι αμερικανικοί σχεδιασμοί είτε αφορούν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είτε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είτε τα ναυπηγεία της Σύρου είτε τον Άραξο και την Ανδραβίδα στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας. Αντί να τον κηρύξουν ανεπιθύμητο πρόσωπο, μια persona non grata ως εκπρόσωπο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού».

Ο Ν. Καραθανασόπουλος είπε πως ο υπουργός ισχυρίστηκε στην παρέμβασή του ότι η Ελλάδα μπαίνει σε μία νέα φάση. «Ποια είναι αυτή; Είναι η αξιοποίηση του συνόλου των αντιλαϊκών μέτρων που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της καπιταλιστικής κρίσης, ακριβώς για να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον που θα στηρίξει την καπιταλιστική ανάπτυξη, μια ανάπτυξη αβέβαιη, μια ανάπτυξη έωλη, αλλά πάνω από όλα μια ανάπτυξη άδικη με έντονα τα ταξικά χαρακτηριστικά, ακόμη πιο έντονα στο παρελθόν γιατί ακριβώς θα βασίζεται σε ένα εργασιακό δυναμικό χωρίς συγκροτημένα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, δίνοντας επί της ουσίας και νομοθετώντας το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων που αυτή τη στιγμή θωρακίζουν την ανταγωνιστικότητα και την καπιταλιστική κερδοφορία».

Οι τελευταίες αλλαγές που έγιναν στην Τοπική Διοίκηση με την μεταρρύθμιση «Καλλικράτη», «ξεδιπλώθηκαν την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης. Αυτές οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις έχουν δείξει τα αποτελέσματά τους. Όχι μόνο δεν αντιμετώπισαν την καπιταλιστική κρίση, όχι μόνο δεν προστάτεψαν το βιωτικό επίπεδο του λαού, δεν θωράκισαν τα δικαιώματα των εργαζομένων και της λαϊκής οικογένειας, αλλά αντίθετα έπαιξαν σημαντικό ρόλο οι αλλαγές στους δήμους και τις Περιφέρειες στην υλοποίηση αυτής της βάρβαρης μνημονιακής αντιλαϊκής επίθεσης, συνεισέφεραν στη δημοσιονομική πειθαρχία, στη διεύρυνση της αντιλαϊκής φορολόγησης, στην εμπορευματοποίηση υπηρεσιών και αγαθών, στην ανατροπή εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων και στους δήμους, αλλά και στις Περιφέρειες».

Είπε επίσης πως από το 2010 υπήρχε η συναίνεση της ΝΔ, τη συνηγορία των οργάνων της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ, αλλά και τη σιωπηρή ανοχή του ΣΥΝ που τότε στήριζε πλευρές των μεταρρυθμίσεων. Αντίθετα το ΚΚΕ αντιτάχθηκε στις μεταρρυθμίσεις που έλεγε πως «η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και των λειτουργιών των Περιφερειών και των δήμων, της διοικητικής δομής του κράτους γίνεται όχι για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του λαού, αλλά γίνεται επί της ουσίας για ευθυγράμμιση με τις επιταγές της ευρωενωσιακής καπιταλιστικής αγοράς, πρόκειται δηλαδή για αστικούς εκσυγχρονισμούς, δοκιμασμένους ήδη στο σύνολο των χωρών της ΕΕ».

Ο «Κλεισθένης» δεν κάνει τίποτα άλλο από το να συνεχίζει στην ίδια λογική, υπογράμμισε ο Ν. Καραθανασόπουλος και «βαθαίνει ακόμα περισσότερο τον αντιδραστικό χαρακτήρα της Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης. Οι φορείς της εξοπλίζονται με τον "Κλεισθένη" θεσμικά ώστε να συνδράμουν σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο πιο αποφασιστικά στις ανάγκες κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, να έχουν πιο ενεργό ρόλο στην εξειδίκευση της αντιλαϊκής πολιτικής. Γι' αυτό και οι βασικές αλλαγές εστιάζονται στη μεγαλύτερη συγκέντρωση και διαχείριση πόρων από το ΕΣΠΑ και από το πρόγραμμα δημοσίων υποβαθμίσεων σε έργα και υποδομές που υπηρετούν τους στρατηγικούς σχεδιασμούς των μονοπωλίων. Στην αξιοποίηση του συνόλου της δημοτικής ακίνητης περιουσίας και από επιχειρηματικούς ομίλους».

Το ΚΚΕ καλεί τους αιρετούς, κατέληξε, «να έχουν ως αφετηρία της πάλης τους, τις αγωνίες, τις έγνοιες και τον αγώνα του λαού, να μην εγκλωβιστούν στη λογική για το πώς οι δήμοι θα γίνουν πιο λειτουργικοί, πιο αποτελεσματικοί στην προώθηση μιας βαθιάς αντιλαϊκής πολιτικής. Να αντισταθείτε σας καλούμε σε αυτή την πολιτική, να πειθαρχήσετε και "ιδού πεδίο δόξης λαμπρό" στο σχεδιασμό τον οποίο αποδέχεται δυστυχώς η πλειοψηφία των δημάρχων, από 1η Μάη -και κοιτάξτε το συμβολισμό- να εντάσσονται στο σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών τα χρέη προς τους δήμους πάνω από 500 ευρώ που επί της ουσίας στην πλειοψηφία τους τα χρωστούν λαϊκές οικογένειες».

Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης είχε ανακοινώσει από το βήμα του Συνεδρίου ότι «τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου του 2019 θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής».