Στημένο χαρακτήρισε το παιχνίδι της αντιπαράθεσης μεταξύ ΚΕΔΕ - ΕΝΠΕ και κυβέρνησης, σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Διοίκηση η Ελπίδα Παντελάκη, δημοτική σύμβουλος Πειραιά, μιλώντας εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο κοινό Συνέδριο Δήμων και Περιφερειών. Μάλιστα, είπε πως «αν δεν είχαμε το θέμα της απλής αναλογικής ως θέμα συζήτησης, θα υπήρχε η αντιπαράθεση; Λογικά όχι».


Είπε, επίσης, πως το κείμενο που βγήκε από την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ, «βασίζεται στο κείμενο, στη μελέτη, στην επεξεργασία, που έχει κάνει το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατόπιν εντολής της ΚΕΔΕ. Ορισμένα ζητήματα είναι και αυτούσια. Αυτός ο άξονας του κειμένου βρίσκεται ακριβώς και στα συμπεράσματα που έβγαλε η επιτροπή του υπουργείου που μαζεύτηκε και δημοσιοποίησε το πόρισμα για να το δώσει μετά στον υπουργό για να ετοιμάσει το περιβόητο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση».

Ανέφερε πως «διαφορετικές επιτροπές, διαφορετικά επιτελεία καταλήγουν στο ίδιο περιεχόμενο και στην ίδια κατεύθυνση γιατί ακριβώς θέλουν ένα νομοσχέδιο να είναι με βάση τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας που η κυβέρνηση έχει δεχτεί, προαπαιτούμενο».
Συνεχίζοντας είπε πως αυτό που ζητούν στο πλαίσιο της ΕΕ, είναι η Ελλάδα να αποκτήσει μια Δημόσια Διοίκηση σε όλα τα επίπεδά της, η οποία θα είναι ένα μικρό επιτελικό όργανο, που θα πρέπει να εξυπηρετεί τις ανάγκες της αγοράς, ενίσχυση ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και την προσέλκυση επενδύσεων. «Αυτές οι εκφράσεις, μα οι ίδιες οι εκφράσεις, είναι στο κείμενο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όσο για τον οδικό χάρτη που θεωρητικά αναζητείται, υπογράμμισε ότι «αυτός είναι ο οδικός χάρτης. Αποκέντρωση και επιχειρηματικότητα. Οι προτάσεις που ακούστηκαν ήταν εξαιρετικές για την κυβέρνηση που κανονικά ανοίγει σαμπάνιες διότι προχωράει σε μία μεταρρύθμιση στη συνέχεια των προηγούμενων που όλο το πολιτικό προσωπικό συμφωνεί στο περιεχόμενο και την κατεύθυνση».
Οι αλλαγές και οι αναδιαρθρώσεις ξεκίνησαν την τελευταία 20ετία, σημείωσε η Ελ. Παντελάκη και ανέφερε πως δεν έχουν λυθεί βασικά ζητήματα για το λαό, που αν πιάσει μία φωτιά ή μία βροχή υπάρχουν τραγωδίες.

Επεσήμανε πως ακόμα και η αντιπολίτευση λέει ξεκάθαρα τι θέλει από την Τοπική Διοίκηση. «Ο κ. Βορίδης το είπε από τη ΝΔ. Δεν θέλουμε διεκδικήσεις από τους αιρετούς απέναντι στο κράτος, θέλουμε αυτοδιοίκηση η οποία να μαζεύει έσοδα. Αυτό ζητούν».

Στάθηκε, επίσης, στην Αποκέντρωση, που την τελευταία 20ετία έχει δείξει ποιο είναι το αποτέλεσμα. «Μειώθηκαν οι πόροι από το κράτος, το ταμείο των δήμων ανέλαβε να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα, για τους βρεφικούς παιδικούς σταθμούς, για τις σχολικές καθαρίστριες, ανατράπηκαν οι εργασιακές σχέσεις και οι δήμοι είναι το σύγχρονο δουλεμπόριο. Ήταν ο μοχλός που ξεκίνησε η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και ο αρνητικός προπομπός όλων των αρνητικών εξελίξεων. Και συνεχίζεται. Αυτή η εξέλιξη δεν μας εντυπωσιάζει, δεν μας ξαφνιάζει, είναι αναμενόμενη, αυτή η πολιτική, αυτό το κράτος, θέλει τέτοια περιφερειακά όργανα, ώστε να υποτάσσονται στη λογική της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της υποβοήθησης της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Αυτό είναι μπίζνες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εμείς είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με αυτό το θεσμικό πλαίσιο, είπε η Ελ. Παντελάκη, και «παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις τόσο στην Περιφέρεια όσο και μέσα από τους δήμους, οι εκλεγμένοι, ο κόσμος γύρω από το συνδυασμό μας, να εμποδίσουμε αυτές τις εξελίξεις γιατί όντας μέσα στο θεσμό, δεν μπορείς να τον ανατρέψεις από μέσα γιατί ο θεσμός είναι νύχι - κρέας, είναι μέρος του κράτος κάθε δήμος και προσπαθούμε να συσπειρώσουμε κόσμο για να μπορέσει μέσα από την αντίδρασή του, από την οργάνωση της πάλης του, να μπορεί να κερδίσει ορισμένα πράγματα μέχρι να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση». Και συμπλήρωσε πως «ο κόσμος πρέπει να δημιουργήσει μία πλημμυρίδα, να τα αλλάξει όλα, να πάρει την κατάσταση στα χέρια του».

Κατέληξε πως είναι πολύ στημένο παιχνίδι αυτό της αντιπαράθεσης, που είναι στα σημεία, γιατί αυτήν τη στιγμή Περιφέρειες και Δήμοι κάνουν πλάτες στις κυβερνήσεις διαχρονικά και είναι το επιτελείο που βοηθάει στις επεξεργασίες για το κείμενο που θα έρθει.

Τέλος, η «Λαϊκή Συσπείρωση» κατέθεσε το δικό της κείμενο, λέγοντας πως όταν ο κόσμος ξεσηκωθεί, θα καταλάβετε ποια ήταν η πηγή έμπνευσής του.