Στη συνεδρίαση του έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς στις 8 Μάη, που συζήτησε το θέμα του σχεδίου νόμου για την Τοπική Διοίκηση με την ονομασίας «Κλεισθένης 1», ο εκλεγμένος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Γιάννη Φαχουρίδης, σημείωσε ότι «σε συνθήκες διευρυμένης φτώχειας, ανεργίας και γενικευμένης ανασφάλειας των εργατικών λαϊκών στρωμάτων, στήνεται ένα πλαίσιο αποπροσανατολισμού από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, στο οποίο συμμετέχει και η αντιπολίτευση ΝΔ, το πρώην ΠΑΣΟΚ και άλλοι, για να καλύψουν όλοι μαζί τις προσαρμογές που χρειάζεται να γίνουν για τη νέα φάση του κύκλου της καπιταλιστικής ανάπτυξης, για τη νέα φάση αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος».

Εξήγησε ότι η αντιπαράθεση γύρω από το σύστημα της απλής αναλογικής στην τοπική διοίκηση, κρύβει τη συμφωνία Κυβέρνησης και παραγόντων της Τοπικής Διοίκησης στην ουσία σχεδίου νόμου.

Για παράδειγμα, σημείωσε, ότι οι τοπικές αρχές, μαζί και η ΚΕΔΕ, η ΠΕΔ και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, διαχειρίζονται με σύμπνοια τόσα χρόνια την ίδια πολιτική, υλοποιούν την πολιτική επιβολής φόρων, των ελαστικών σχέσεων εργασίας, της εμπορευματοποίησης των κοινωνικών τομέων, ενώ αποδέχτηκαν την περιστολή της κρατικής χρηματοδότησης, την διεύρυνση της ανταπόδοσης, τη διασύνδεσης των τοπικών οργάνων με τις επιχειρήσεις και τις επιδιώξεις τους.
Κοινός στόχος των αστικών δυνάμεων είτε βρίσκονται στη Βουλή, είτε βρίσκονται στα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια είναι να παραιτηθούν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και τα λαϊκά στρώματα από τις ανάγκες τους, να προσαρμόσουν τη ζωή και το μέλλον των παιδιών τους στο άρμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της επανάκαμψης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτή, όμως, η κερδοφορία περνάει πάνω από τη συντριβή και καθήλωση των εργατικών λαϊκών αναγκών, δικαιωμάτων και διεκδικήσεων στα επιτρεπτά από το κεφάλαιο όρια.

Ο δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ αναφέρθηκε στο σχέδιο νόμου λέγοντας ότι από το 2019 θα αυξηθούν τα ανταποδοτικά τέλη, μιας και στην ανταπόδοση θα περάσουν και οι υπηρεσίες πρασίνου, ότι σταδιακά θα μεταφερθούν κι άλλα φορολογικά βάρη στο λαό μέσω της Τοπικής Διοίκησης, ότι οι Δήμοι θα παίζουν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αύξησης της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων και θα εξειδικεύουν την κυβερνητική πολιτική σε τοπικό επίπεδο κ.ά. Όλα αυτά σε βάρος του λαού βέβαια και χωρίς να υπάρχουν ουσιαστικές διαφωνίες από τις άλλες παρατάξεις σε επίπεδο Δήμων και Περιφέρειας, παρά «τη σκόνη που σηκώνουν» αυτές τις μέρες.

Τόνισε, τέλος, ότι «οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ στην Τοπική Διοίκηση απορρίπτουμε και την παλιά και την νέα έκδοση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στην Τοπική Διοίκηση. Αυτές που έγιναν και όσες εξελίσσονται, ούτε έφεραν ούτε θα φέρουν ανάπτυξη προς όφελος του λαού. Καμία φιλολαϊκή τοπική ή περιφερειακή πολιτική δεν μπορεί να υπάρξει, όσο η γενική πολιτική παραμένει αντιλαϊκή. Καμιά ανάπτυξη για το λαό δεν μπορεί να εξασφαλιστεί σε τοπικό και περιφερικό επίπεδο, αν η κεντρική πολιτική είναι στα χέρια και στην εξουσία της αστικής τάξης και των κομμάτων της.

Στεκόμαστε απέναντι στις αντιδραστικές αλλαγές σε κράτος και τοπική διοίκηση. Θα πρωτοστατήσουμε ώστε οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα που πλήττονται να οργανώσουν της πάλη και τις διεκδικήσεις τους ενάντια σε κυβέρνηση και τοπικές αρχές που στηρίζουν τις αντιδραστικές ανατροπές».