Τη διγλωσσία και την διπροσωπία της Διοίκησης και της αντιπολίτευσης καταγγέλλει στο λαό της Παιονίας η Λαϊκή Συσπείρωση, με αφορμή την συζήτηση και λήψη απόφασης από την Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης και το Δημοτικό Συμβούλιο Παιονίας για την “κατάργηση του χώρου φιλοξενίας προσφύγων της Νέας Καβάλας”.

Αυτό που προκύπτει από την εισήγηση που κατατέθηκε στα παραπάνω συλλογικά όργανα από τους “ειδικούς” συνεργάτες της δημοτικής αρχής, είναι ότι η όξυνση του προσφυγικού φαινομένου παρά τα προβλήματα που δημιούργησε στις τοπικές κοινωνίες παράλληλα  “δημιούργησε σημαντική οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή, με αξιόλογη κίνηση προϊόντων, υπηρεσιών και απασχόληση μεγάλου αριθμού εργαζομένων”.

Με κυνικό τρόπο παραδέχονται ότι για αυτό το λόγο συναίνεσαν σε αυτή την πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, ενώ με έμμεσο τρόπο παραδέχονται ότι τα “περί αντισταθμιστικών οφελών” τα αναπαρήγαγαν για εσωτερική κατανάλωση, προφανώς για να ρίξουν στάχτη στα μάτια των δημοτών. Την ίδια στιγμή βέβαια δεν διστάζουν να φορέσουν τη μάσκα του κοινωνικά ευαίσθητου απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, συμμετέχοντας σε ευρωπαϊκά προγράμματα “ανταλλαγής εμπειριών και πρακτικών για την υποδοχή προσφύγων και την κοινωνική αλληλεγγύη” και παράλληλα απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής στο “Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων”.

Πατώντας πάνω σε υπαρκτά προβλήματα τόσο στη διαμονή στο κέντρο φιλοξενίας που αντικειμενικά δεν εξασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, όσο και στους κατοίκους του οικισμού της Ν. Καβάλας των οποίων η καθημερινότητα έχει επηρεαστεί, έρχεται σήμερα η διοίκηση και η αντιπολίτευση να απαιτήσουν από την κυβέρνηση την “έξωση” των ανθρώπων που ζουν σε αυτές τις δομές, με πρόσχημα την αξιοποίηση του χώρου ως “Θεματικό και Ψυχαγωγικό Πάρκο Αεροπορικών Δραστηριοτήτων” και μάλιστα χωρίς καμία μέριμνα για την τύχη αυτών των ανθρώπων.

Κατά τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο αποκαλύφθηκε ότι υπάρχει έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον για τις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου της Ν. Καβάλας και επομένως όλοι πρέπει να υποκλιθούν στις ανάγκες μιας χούφτας εκμεταλλευτών του ιδρώτα των εργαζομένων. Τελικά ούτε για τους κατοίκους νοιάζονται, ούτε για τους πρόσφυγες και μετανάστες.
Την ίδια στιγμή βέβαια η Διοίκηση δεν επιδεικνύει αντίστοιχο ζήλο και δεν υιοθετεί τις επανειλημμένες προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για την διεκδίκηση από το κράτος, υπαρκτών δημόσιων εκτάσεων προς αξιοποίηση για τις ανάγκες Εκπαίδευσης, Υγείας, Πρόνοιας, Αθλητισμού, Αναψυχής και Πολιτισμού με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και χωρίς καμία εμπορική εκμετάλλευση.

Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που μέχρι σήμερα διοίκηση και αντιπολίτευση δεν έχουν πει κουβέντα για τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων – μεταναστών, για την υπερ-πληρότητα των δομών, για τον εγκλωβισμό τους στη χώρα μας που επέβαλλε η ΕΕ και οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, για τα επιχειρηματικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από την εκμετάλλευση του προσφυγικού.

Την ίδια στιγμή, με μοιρασμένους ρόλους, αναλώνονται σε κοκορομαχίες για σκάνδαλα και ρουσφέτια μεταξύ προσώπων, αθωώνοντας με αυτόν τον τρόπο και οι δύο, μία πολιτική και ένα κοινωνικοοικονομικό σύστημα που νομιμοποιεί την κλοπή ξένου ιδρώτα. Με αυτά τα τεχνάσματα θέλουν να αποκρύψουν από το λαό μας ότι το σκάνδαλο των σκανδάλων είναι η ανταποδοτικότητα στις υπηρεσίες του Δήμου, η πενιχρή χρηματοδότηση τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, η διαρκής εκχώρηση στους ΟΤΑ αρμοδιοτήτων χωρίς το ανάλογο προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, η παντελής έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου πολιτικής προστασίας έναντι σεισμών, πλημμυρών, πυρκαγιάς και άλλων φαινομένων. Αντί να διεκδικήσουν από το κεντρικό κράτος, που εισπράττει το 90% των εσόδων του από μισθωτούς, συνταξιούχους και φτωχά λαϊκά στρώματα, αυτοί επιμένουν να φορτώνουν βάρη στο λαό και συγκεκριμένα 200.000 € για την προμήθεια ενός καινούργιου απορριμματοφόρου, 1,5 εκατ. € για τη μεταφορά νερού από το Πάικο και μερικά εκατομμύρια από την αντικατάσταση των λαμπτήρων του Δήμου με καινούργιους ενεργειακούς.

Διοίκηση και αντιπολίτευση αυτή την εγκληματική πολιτική υπηρετούν και προσπαθούν καθημερινά να το κρύψουν από το λαό της Παιονίας. Μαζί ψηφίζουν προϋπολογισμούς, τεχνικά προγράμματα, τέλη διοδίων, μαζί ενθαρρύνουν την ανάπτυξη των μονοπωλίων στην περιοχή μας, ακόμη και για την παραγωγή “θεραπευτικής κάνναβης” που νομιμοποιεί τη χρήση ναρκωτικών στη συνείδηση του λαού μας.
Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η χώρα μας εμπλέκεται όλο και περισσότερο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους (τελευταία απόδειξη η κύρωση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τις στρατιωτικές βάσεις, που ψηφίστηκε στη Βουλή)  για το μοίρασμα και τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων.

Εκεί βρίσκεται η αιτία του προβλήματος που τεχνηέντως αποκρύπτει η Διοίκηση του Δήμου για να μην οδηγηθούν οι δημότες στην διεκδίκηση της λύσης του προβλήματος. Η λύση βρίσκεται στον κοινό αγώνα των εργαζομένων για την απεμπλοκή από όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που τόσο σε εμάς όσο και στους πρόσφυγες και μετανάστες προκαλούν φτώχεια, ανεργία, πολέμους. Η λύση βρίσκεται στην έμπρακτη ένδειξη αλληλεγγύης σε αυτούς τους ανθρώπους, διεκδικώντας από κοινού τα δικαιώματα μας στη ζωή.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση καλούμε το λαό της Παιονίας να καταδικάσει τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που προκαλεί το διπλό εγκλωβισμό στα hotspots, να απαιτήσει την απόσυρση της ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις στρατιωτικές βάσεις και καλεί τα Σωματεία και τους Μαζικούς Φορείς της περιοχής να πάρουν άμεσα αγωνιστικές πρωτοβουλίες για:
• Να κλείσουν όλα τα hotspots στα νησιά και τον Έβρο.
• Να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες σε αξιοπρεπή κέντρα φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου θα εξετάζονται τα αιτήματά τους και θα πηγαίνουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους.
• Να προχωρήσουν άμεσα όλες οι οικογενειακές επανενώσεις.
• Κανένας ανήλικος να μη ζει σε ακατάλληλες συνθήκες, απροστάτευτος, άστεγος ή φυλακισμένος.
• Να αποζημιωθούν στο 100% όσοι κάτοικοι των περιοχών έχουν υποστεί ζημιές από το διπλό εγκλωβισμό που επέβαλε η ΕΕ και οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Πολύκαστρο, 28/1/2020