1) ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ Για τις εξελίξεις στο Προσφυγικό και τα μέτρα της κυβέρνησης (03.03.2020)

Οι τελευταίες εξελίξεις, με τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου και τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο, επιβεβαιώνουν, για μια ακόμη φορά, πως η πολιτική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που ακολούθησαν και ακολουθούν πιστά οι ελληνικές κυβερνήσεις, είναι αυτή που ευθύνεται αφενός για τη διάλυση χωρών και τον ξεριζωμό λαών και αφετέρου για τον εγκλωβισμό των ξεριζωμένων σε νησιά και σύνορα. Αυτή η πολιτική άνοιξε το δρόμο στον Ερντογάν να θέλει να επιβάλει τις δικές του επιδιώξεις με όχημα το Προσφυγικό.

Αν δεν υπάρξει τώρα αμφισβήτηση και σύγκρουση με αυτήν την πολιτική, με τον Κανονισμό του Δουβλίνου και τις συμφωνίες ΕΕ - Τουρκίας, κανένα μέτρο καταστολής, καμία υποκριτική φωνή ευαισθησίας και συμπαράστασης από αξιωματούχους της ΕΕ, αλλά και κανένα κυβερνητικό ευχολόγιο για δήθεν αλληλεγγύη από την ΕΕ, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει την όξυνση του προβλήματος.

Αυτό που θα συμβαίνει, είναι να αυξάνεται η λίστα των νεκρών, ανάμεσά τους μικρά παιδιά, να αναζητούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες πιο επικίνδυνους δρόμους διαφυγής και να γίνονται έρμαια διακινητών, αλλά και κυβερνήσεων, όπως η κυβέρνηση Ερντογάν, που τους αξιοποιεί για τα δικά της γεωπολιτικά παιχνίδια, αλλά και για να εκβιάζει περαιτέρω ανταλλάγματα από ΕΕ - ΝΑΤΟ - ΗΠΑ, για τη στήριξη της εισβολής της στη Συρία.

Κατά τη σύνοδο των πρέσβεων του ΝΑΤΟ, στην οποία η Τουρκία ζήτησε τη ΝΑΤΟική συνδρομή για να διατηρήσει την κατοχή και επί της ουσίας να προσαρτήσει συριακά εδάφη, στα οποία παρανόμως έχει εισβάλει, η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να έθεσε ως μόνο θέμα το σεβασμό από μέρους της Τουρκίας της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό. Εάν κάτι τέτοιο ισχύει, είναι πολύ επικίνδυνο, αφού ουσιαστικά κάνει αποδεκτή την επιθετική στάση της τουρκικής αστικής τάξης σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων άλλων χωρών και την καταπάτηση των συμφωνιών που καθορίζουν τα σύνορα, όπως είναι η Συμφωνία της Λοζάνης. Τις συνέπειες όλων αυτών πληρώνουν οι λαοί.

Αντί, λοιπόν, την επίδειξη πυγμής απέναντι τόσο στους εξαθλιωμένους και θαλασσοπνιγμένους πρόσφυγες, όσο και στους νησιώτες, η κυβέρνηση της ΝΔ να δείξει τον «τσαμπουκά» της απέναντι σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, που θεωρούν «δίκαιη» την εισβολή της Τουρκίας στο Ιντλίμπ και που δίνουν άλλοθι στον Ερντογάν να χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες και μετανάστες για τις επιδιώξεις της τουρκικής άρχουσας τάξης. Καλούμε την κυβέρνηση της ΝΔ να αποχωρήσει από τον Κανονισμό του Δουβλίνου και να απαιτήσει την ακύρωση της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας, που μετατρέπουν την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών, για να μεταβούν οι πρόσφυγες στις χώρες προορισμού τους.

Στον Εβρο και το Αιγαίο εχθρός του ελληνικού λαού δεν είναι τα θύματα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, οι ξεριζωμένοι απ' τους πολέμους και τις επεμβάσεις που έχουν εξαπολύσει οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, με τη στήριξη όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, για τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου. Εχθρός είναι η πολιτική που, απ' τη μια, στηρίζει τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους αυξάνοντας τα κύματα των προσφύγων και, απ' την άλλη, μετατρέπει την Ελλάδα σε χώρα - φυλακή για να προστατεύεται το «φρούριο» της ΕΕ.

Η αναγκαία φύλαξη των συνόρων στον Εβρο δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για να νομιμοποιούνται ακροδεξιές φωνές και δράσεις, ανοιχτές και συγκαλυμμένες, για να προμοτάρονται από υπουργούς ρατσιστικές κραυγές, για να μένουν τελικά στο απυρόβλητο οι θύτες αυτής της πολιτικής. Οι αντιδραστικές, ξενοφοβικές φωνές, που επιδιώκουν να στρέψουν τον ελληνικό λαό κατά των θυμάτων, προσφύγων και μεταναστών, γίνονται τελικά ο καλύτερος σύμμαχος αυτών που δημιουργούν και συντηρούν το πρόβλημα, γίνονται ο καλύτερος σύμμαχος της κυβέρνησης Ερντογάν, που προσπαθεί να χρησιμοποιήσει αυτόν τον κόσμο για τους δικούς του σκοπούς.

Απ' αυτή την άποψη εκφράζουμε την αντίθεσή μας και θεωρούμε αδιέξοδα τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της ΝΔ. Ιδιαίτερα το αίτημα για την εφαρμογή του άρθρου 78 παρ. 3 της «Συνθήκης της Λισαβόνας» για εμπλοκή της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής - ακτοφυλακής (Frontex), δηλαδή ξένων στρατιωτικών ομάδων ταχείας επέμβασης, για τη φύλαξη των ελληνικών), δηλαδή ξένων στρατιωτικών ομάδων ταχείας επέμβασης, για τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων, κινείται σε επικίνδυνη κατεύθυνση και θα περιπλέξει την κατάσταση. Αλλωστε, μέχρι σήμερα καμία λύση δεν έδωσε η εμπλοκή του ΝΑΤΟ και της Frontex), δηλαδή ξένων στρατιωτικών ομάδων ταχείας επέμβασης, για τη φύλαξη των ελληνικών στο Αιγαίο. Το αντίθετο μάλιστα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα δεν βγάζουν άχνα για τον Κανονισμό του Δουβλίνου και τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, που μετατρέπουν τα νησιά, τη χώρα σε κέντρο «ανοιχτού» και «κλειστού» εγκλωβισμού.

Καλούμε τον ελληνικό λαό, ιδιαίτερα τον πληθυσμό των νησιών και των παραμεθόριων περιοχών, να οργανώσει τον αγώνα του, στρέφοντας τα πυρά στους υπεύθυνους και τις αιτίες που γεννούν το πρόβλημα. Να απομονώσουν τόσο τον αντιδραστικό εθνικισμό και την καταστολή όσο και τον επικίνδυνο κοσμοπολιτισμό της θεωρίας των «ανοιχτών συνόρων». «Ομοψυχία» και συμμαχία να έχει ο λαός μέσα στους αγώνες του, κόντρα στις αστικές κυβερνήσεις και τους ιμπεριαλιστικούς εταίρους τους.

Τώρα απαιτείται:
•    Κατάργηση των Κανονισμών του Δουβλίνου και της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας, η οποία έτσι κι αλλιώς είναι ατελέσφορη και έχει καταστεί ανενεργή.
•    Να κλείσουν όλα τα hot spots στα νησιά του Αιγαίου και να μη δημιουργηθούν νέα, ούτε κλειστά, ούτε ανοιχτά.
•    Αμεσος απεγκλωβισμός από τα νησιά και με γρήγορες διαδικασίες να πάνε στις χώρες προορισμού τους.
•    Τώρα η ΕΕ και ο ΟΗΕ να οργανώσουν διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ασύλου μέσα στην Τουρκία και στα σύνορα με την Ελλάδα και στα σύνορα με τη Συρία και απευθείας μετακίνηση στις χώρες προορισμού τους. Αυτό το μέτρο μπορεί να στηρίξει το δικαίωμα των προσφύγων σε προστασία, με βάση τις διεθνείς συμβάσεις.
•    Να σταματήσει τώρα κάθε συμμετοχή, στήριξη και εμπλοκή στις ενέργειες και τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, που στηρίζουν την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, τις επεμβάσεις στη Λιβύη, διαιωνίζοντας τον πόλεμο και τις καταστροφές.

ΑΘΗΝΑ 3/3/2020
ΤΟ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

 --------------------

  2) ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ Κατεπείγουσα Ερώτηση για τις εξελίξεις στο Προσφυγικό και την πολιτική ΕΕ – κυβέρνησης (06.03.2020)


Την ανάληψη από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις της των τεράστιων ευθυνών τους, για να τερματιστεί το αδιέξοδο προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στα νησιά, στην ηπειρωτική χώρα και στα ελληνοτουρκικά σύνορα και να φτάσουν στις χώρες προορισμού τους, ζητά η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με κατεπείγουσα Ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Συμβούλιο.

Η Ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ, Κώστα Παπαδάκη και Λευτέρη Νικολάου - Αλαβάνου, έχει ως εξής:
«Με τεράστια ευθύνη ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και όλων των κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών, τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της εκμετάλλευσης, αφού ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους, βρίσκονται σε διαρκή εγκλωβισμό στα ελληνικά νησιά. Η Τουρκία, με όχημα το Προσφυγικό και οδηγώντας χιλιάδες πρόσφυγες στα ελληνοτουρκικά σύνορα, επιδιώκει μεταξύ άλλων να εξασφαλίσει την ακόμα ενεργότερη στήριξη ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην εισβολή της στη Συρία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η ΕΕ, επιμένει στην εφαρμογή της ατελέσφορης Συμφωνίας ΕΕ Τουρκίας και του Κανονισμού του Δουβλίνου, που ευθύνονται για τις ανθρώπινες απώλειες, για την εκρηκτική κατάσταση τόσο στα ελληνοτουρκικά σύνορα όσο και στα ελληνικά νησιά, όπως ανέδειξε και ο πρόσφατος λαϊκός ξεσηκωμός των νησιωτών. Επιδεικνύει πυγμή σε πρόσφυγες, μετανάστες και νησιώτες, ζητάει την ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή αντιδραστικών μηχανισμών, όπως η Ευρωσυνοριοφυλακή και οι δυνάμεις ταχείας επέμβασής της (RABIT), ενώ στηρίζει και), ενώ στηρίζει και συμμετέχει ενεργά στην πολιτική των ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ που διαιωνίζει την πολεμική σύγκρουση στη Συρία και στηρίζει την εισβολή της Τουρκίας.

Πώς τοποθετείται η Επιτροπή/το Συμβούλιο στο αίτημα:
--Να καταργηθούν ο Κανονισμός του Δουβλίνου και η ήδη ανενεργή Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, προκειμένου να απεγκλωβιστούν οι χιλιάδες πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά και να οδηγηθούν στις χώρες που έχουν ως προορισμό;
-- Να κλείσουν όλα τα hot spots και να μη δημιουργηθούν νέα, ούτε κλειστά ούτε ανοιχτά;
-- Η ΕΕ και ο ΟΗΕ να οργανώσουν διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ασύλου μέσα στην Τουρκία στα σύνορα με την Ελλάδα και στα σύνορα με τη Συρία και απευθείας μετακίνηση στις χώρες προορισμού τους, με πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους;».

 --------------------

3) Μέχρι τα μπούνια στις επεμβάσεις ΕΕ - ΝΑΤΟ που γεννούν τα κύματα προσφυγιάς ...και στην πολιτική εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών, που αξιοποιεί η «ΝΑΤΟική σύμμαχος» Τουρκία  (06.03.2020)


Αποκαλυπτικά, για τις πολύ μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης, που για λογαριασμό της αστικής τάξης είναι χωμένη μέχρι τα μπούνια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ που γεννούν τα κύματα της προσφυγιάς και πρωταγωνιστεί στην πολιτική εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών, όλα όσα δηλαδή «ανοίγουν διάπλατα την πόρτα», και στην προσπάθεια της τουρκικής αστικής τάξης να επιβάλει τις δικές της επιδιώξεις με όχημα το Προσφυγικό, είναι τα όσα συζητήθηκαν στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Αμυνας των κρατών - μελών της ΕΕ που ολοκληρώθηκε χτες στο Ζάγκρεμπ, με τη συμμετοχή και του γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας, κατά τη διάρκεια της άτυπης συνάντησης, ο Ν. Παναγιωτόπουλος «ενημέρωσε εκτενώς» τον γγ του ΝΑΤΟ και τον αναπληρωτή γγ των ΗΕ, αρμόδιο για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις, Ζαν - Πιερ Λακρουά «σχετικώς με τις μεταναστευτικές πιέσεις που δέχονται τα ελληνικά σύνορα με υποκίνηση της Τουρκίας». Ενημέρωσε, επίσης, και τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζ. Μπορέλ, επισημαίνοντας κατά το υπουργείο «την υποχρέωση εξίσου της ΕΕ να επιδείξει έμπρακτη και ουσιαστική αλληλεγγύη».

Αντί απάντησης, σε άλλη μια τρανταχτή επιβεβαίωση πως ΕΕ και ΝΑΤΟ «ζεσταίνουν την πλάτη» της «συμμάχου» Τουρκίας, για την εισβολή της στη Συρία με το «βλέμμα» πάντα στη διατήρησή της στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο απέναντι στη Ρωσία, ο Μπορέλ σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στην κατάσταση στο Ιντλίμπ και, χωρίς την παραμικρή αναφορά στην εισβολή της Τουρκίας, σημείωσε: «Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Αγκυρα αυτή είναι η χειρότερη περίπτωση ανθρώπινων δεινών και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα τελευταία 70 χρόνια»...
Αλλωστε, και προχτές στην Αγκυρα, επισήμαινε και «την ανάγκη (οι δύο πλευρές) να εργαστούμε από κοινού» και εξέφραζε «κατανόηση για τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει η Τουρκία».

Θυμίζουμε ότι και ο Στόλτενμπεργκ ήδη από προχτές, μιλώντας για την «κρίση» στη Συρία, χαρακτήριζε την κατάσταση εκεί «εξαιρετικά πολύπλοκη, δύσκολη και ασταθή», επιτιθόταν στην κυβέρνηση Ασαντ και τη Ρωσία, ισχυριζόμενος ότι με τις «αδιάκριτες βομβιστικές επιθέσεις» τους «αύξησαν το κύμα των προσφύγων προς την Τουρκία, η οποία φιλοξενεί ήδη περίπου τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες» και κάνοντας «γαργάρα» τα γεωπολιτικά παιχνίδια του Ερντογάν με τους πρόσφυγες, πρόσθετε ότι «οι μεταναστευτικές και προσφυγικές κρίσεις αποτελούν κοινή πρόκληση και απαιτούν κοινές λύσεις. Και είμαι σε τακτική επαφή με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και με την πολιτική ηγεσία στην Ελλάδα και την Τουρκία, γιατί αυτή είναι μια κατάσταση που μας επηρεάζει όλους».

Μαζί σε ιμπεριαλιστικές αποστολές και επιχειρήσεις

Ολοι μαζί άλλωστε αιματοκυλούν τους λαούς για τις μπίζνες του κεφαλαίου, με τη συνάντηση των ΥΠΑΜ να «ξεγυμνώνει» τα παραμύθια ότι τάχα η κυβέρνηση είναι... άμοιρη ευθυνών για τους ξεριζωμένους και πληρώνει «τις πράξεις άλλων».

Εξ ου και το κύριο πιάτο της συνόδου ήταν «οι επιχειρησιακές προτεραιότητες της ΕΕ», με τον Ελληνα υπουργό Αμυνας να τονίζει π.χ. «τη σημασία διατήρησης σταθερότητας στην περιοχή του Σαχέλ, η οποία έχει ιδιαίτερο στρατηγικό ενδιαφέρον για την ΕΕ», παραπέμποντας εμμέσως πλην σαφώς στο γαλλικό «αίτημα» οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις να αποστείλουν μάχιμο τμήμα στο Μάλι.

Επίσης, ο Ελληνας υπουργός εξέφρασε την «πλήρη στήριξη» της κυβέρνησης στη νέα επιχείρηση της ΕΕ στη Μεσόγειο («Irene») με πρόσχημα την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμβάλει με πλοία, αεροσκάφη και προσωπικό.
Παράλληλα, τη Σύνοδο απασχόλησαν τόσο η κατάσταση στο Αφγανιστάν (με τον Στόλτενμπεργκ να ενημερώνει σχετικά) όσο και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. «Εάν η ΕΕ θέλει να είναι ένας αξιόπιστος παγκόσμιος "παίκτης", πρέπει επίσης να λάβει υπόψη το άμεσο περιβάλλον της. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να διατηρηθεί η εστίαση στη ΝΑ Ευρώπη και, μέσω της ανάπτυξης ικανοτήτων, να υποστηριχθούν οι εταίροι στην αντιμετώπιση ορισμένων προκλήσεων ασφαλείας», έλεγε χαρακτηριστικά ο Νταμίρ Κρστίσεβιτς, υπουργός Αμυνας της Κροατίας και προεδρεύων της Συνόδου.

Ολα αυτά σε στενή διασύνδεση με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ. Αλλωστε, στη διάρκεια δείπνου εργασίας, παρουσία Μπορέλ και Στόλτενμπεργκ, συζητήθηκαν «οι τρέχουσες επιχειρησιακές προτεραιότητες» της ΕΕ, αλλά και «η σημασία της συνεργασίας με στρατηγικούς εταίρους» με τον Κρστίσεβιτς να τονίζει ότι αυτές «αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής συζήτησης για το μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας, η οποία δεν μπορεί να θεωρηθεί χωρίς συμπληρωματική και κοινή δράση με το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ».

Δεν περνά, εδώ, απαρατήρητη η επισήμανση του Ελληνα υπουργού ότι «δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να μειωθεί το επίπεδο φιλοδοξίας της ΕΕ κατά πλήρη εφαρμογή της Παγκόσμιας Στρατηγικής της και να αναπτυχθεί κοινή στρατηγική κουλτούρα εντός της Ενωσης, προκειμένου να είναι σε θέση να αναλάβει αυτόνομη δράση, όπου οι περιστάσεις το απαιτούν»... Τοποθέτηση που αναδεικνύει την πρεμούρα της ντόπιας αστικής τάξης να παίξει ρόλο μπροστάρη και στην υλοποίηση των ευρωενωσιακών ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

Συναντήσεις για την ενίσχυση της «συμμαχικής δραστηριότητας» σε Αιγαίο και Μεσόγειο

Στο περιθώριο της συνόδου, ο Ν. Παναγιωτόπουλος είχε διμερείς συναντήσεις με τις ομολόγους του από Αυστρία και Γερμανία. Επίσης, είχε τετραμερή συνάντηση με τους ομολόγους του από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Κύπρο, με αντικείμενο όπως διαχέεται την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών, αλλά και ευρύτερα το στήσιμο ενός νέου σχήματος στρατιωτικής «συνεργασίας» για την προάσπιση συμφερόντων ενεργειακών κολοσσών στην Ανατ. Μεσόγειο.
Θυμίζουμε, στην πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα, στις 24/2, η Γαλλίδα υπουργός Φλοράνς Παρλί εμφανίστηκε βέβαιη ότι η Γαλλία θα συνεχίσει «αυτήν την παρουσία συμπληρωματικά με άλλες χώρες. Σκέφτομαι συγκεκριμένα την Κύπρο, σκέφτομαι την Ιταλία (σ.σ. έχει και αυτή δικαιώματα γεώτρησης σε κυπριακά "οικόπεδα"), αναφερθήκαμε επίσης και στη συμμετοχή - γιατί όχι; - της Ελλάδας, αλλά αυτό μένει ακόμα να συζητηθεί, γιατί πιστεύουμε ότι αυτές οι ΑΟΖ πρέπει να προστατευτούν».

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται εμμέσως και από τον Ελληνα υπουργό που δήλωνε χτες: «Στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου, είχα και την ευκαιρία να έχω ουσιαστικές διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους μου από την Αυστρία και τη Γερμανία αλλά και μια πολύ σημαντική τετραμερή συνάντηση με Γαλλία, Ιταλία και Κύπρο. Οι συζητήσεις μας εστιάσθηκαν στο επίκαιρο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης στα σύνορά μας και σε επιμέρους δράσεις διμερούς συνεργασίας στα επίπεδα άμυνας και ασφάλειας. Τόνισα επίσης την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδουμε στην περαιτέρω ενίσχυση της συμμαχικής δραστηριότητας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, αλλά και στη γενικά ενισχυμένη ναυτική παρουσία μας στην Ανατολική Μεσόγειο», κατέληγε.

Βαθιά στα ιμπεριαλιστικά παζάρια

Στο μεταξύ, χτες στο Ζάγκρεμπ έγινε και μια προγραμματισμένη άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών της ΕΕ. Στην ατζέντα ήταν οι σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας και ΕΕ - Τουρκίας.

Σήμερα, ξανασυναντώνται, στο «φορμάτ» έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, με αντικείμενο τις «πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία, εστιάζοντας συγκεκριμένα στις συνεχιζόμενες μάχες στο Ιντλίπ και γύρω από αυτό». Κατά την ατζέντα που δίνεται κεντρικά από την ΕΕ, «το Συμβούλιο θα συζητήσει πώς να αντιμετωπίσει τη συνεχιζόμενη ανθρωπιστική κρίση και να εξαλείψει τις εντάσεις στην περιοχή, προκειμένου να ανοίξει το δρόμο για μια πολιτική λύση. Οι υπουργοί μπορούν επίσης να ασχοληθούν με τις σχετικές εξωτερικές πτυχές της μετανάστευσης», μπαίνει σαν ...ανθυπολεπτομέρεια ό,τι συμβαίνει στην ελληνοτουρκική μεθόριο.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, μιλώντας χτες στο ρ/σ «Σκάι», έλεγε ότι «το θέμα πλέον δεν είναι Μεταναστευτικό - Προσφυγικό, αλλά ζήτημα εθνικής ασφάλειας (...) Γι' αυτό έχουμε όλα αυτά τα μέτρα ενισχυμένης φύλαξης των συνόρων μας και διεθνοποίησης του ζητήματος» και υπερασπίστηκε την πολιτική εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών που ανοίγει το δρόμο και για την αξιοποίηση των ξεριζωμένων ως «μοχλού πίεσης». Χαρακτηριστικό είναι εξάλλου πως επιμένοντας στην εφαρμογή της κατάπτυστης συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, προανήγγειλε ότι σήμερα Παρασκευή η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει επιστροφές στην Τουρκία στο πλαίσιό της.

Παράλληλα, και καθώς η κυβέρνηση σύμφωνα και με τις «παροτρύνσεις» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ, διατηρεί ανοικτούς όλους τους «διαύλους επικοινωνίας» με την Αγκυρα, δεν περνά απαρατήρητο ότι χτες έγινε στην Αθήνα συνάντηση του Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κων. Φλώρου με τον πρέσβη του Κατάρ στην Ελλάδα, Αμπντούλ Αζίζ Αλί Αλ-Ναάμα. Επισήμως, συζητήθηκαν «θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος». Θυμίζουμε ότι Κατάρ - Τουρκία διατηρούν στενές σχέσεις, με την Τουρκία να ιδρύει στρατιωτική βάση στο Κατάρ το 2017, στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας ασφαλείας που υπεγράφη το 2015.

 --------------------

 4) Δεν κρύβεται (05.03.2020)

Αν κάτι επιβεβαιώνουν οι τελευταίες εξελίξεις, είναι ότι η πολιτική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που ακολούθησαν και ακολουθούν πιστά οι ελληνικές κυβερνήσεις, είναι αυτή που ευθύνεται αφενός για τη διάλυση χωρών και τον ξεριζωμό λαών και αφετέρου για τον εγκλωβισμό των ξεριζωμένων σε νησιά και σύνορα, που ανοίγει το δρόμο στην τουρκική αστική τάξη να επιβάλει τις δικές της επιδιώξεις με όχημα το Προσφυγικό.

Αυτή την πραγματικότητα και τη «μεγάλη εικόνα» των ιμπεριαλιστικών σχεδίων μέσα στα οποία είναι βουτηγμένοι ως το λαιμό και οδηγούν στα σημερινά μεγάλα αδιέξοδα που πληρώνουν οι λαοί επιχειρούν να κρύψουν η κυβέρνηση, τα υπόλοιπα αστικά κόμματα και επιτελεία.

Προσπαθούν να κρύψουν:
Οτι είναι τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για τον έλεγχο της Ενέργειας, των δρόμων μεταφοράς της, τον έλεγχο αγορών και σφαιρών επιρροής, σε σύγκρουση με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, αυτά που οδήγησαν στη διάλυση του Ιράκ, του Αφγανιστάν, της Λιβύης, της Συρίας, που προκαλούν τα κύματα των ξεριζωμένων.

Είναι αυτά τα σχέδια που «ζεσταίνουν την πλάτη» στη «σύμμαχο Τουρκία» για την εισβολή της στη Συρία, αλλά και για τις υπόλοιπες απαράδεκτες διεκδικήσεις της από τη Λιβύη έως την Ανατολική Μεσόγειο, ως αντάλλαγμα για την παραμονή της στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, δεδομένου και του «ειδικού βάρους» που μπορεί να παίξει για τη διαμόρφωση των συσχετισμών στην περιοχή ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα.

Γι' αυτό οι ΗΠΑ, που έδωσαν το «πράσινο φως» για την πρόσφατη τουρκική επέμβαση στη Συρία, λένε τώρα ότι θα τη στηρίξουν με πυρομαχικά και άλλες διευκολύνσεις και με στόχο την όξυνση της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, την καλούν να δει «ποιος είναι ο πραγματικός της σύμμαχος στην περιοχή». Γι' αυτό ο Λευκός Οίκος ζητάει από την Ελλάδα να διαχειριστεί το θέμα μέσα από το πρίσμα «της κοινής μας προσέγγισης στο ΝΑΤΟ σε ό,τι αφορά την περιφερειακή σταθερότητα», δηλαδή μέσα από το πρίσμα της διατήρησης της ΝΑΤΟικής «συνοχής» απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Μέσα από αυτό το πρίσμα το ΝΑΤΟ δηλώνει ότι «συμμερίζεται τις ανησυχίες ασφάλειας της Τουρκίας», δηλώνει έτοιμο να στηρίξει και ενεργότερα την επέμβασή της και απαιτεί από τη Ρωσία να σταματήσει τις επιχειρήσεις της στο Ιντλίμπ.

Γι' αυτό η ΕΕ δηλώνει έτοιμη να στηρίξει την τουρκική κατοχή κομματιού της Συρίας και με οικονομική βοήθεια, ενώ η Γερμανία «καλοβλέπει» την τουρκική πρόταση για τη δημιουργία της περιβόητης «ζώνης ασφαλείας» που ζητά η Τουρκία, με το πρόσχημα της εγκατάστασης εκεί προσφύγων και μεταναστών.

Σε όλα τα παραπάνω βρώμικα σχέδια και παζάρια είναι μπλεγμένη μέχρι τα μπούνια η ελληνική αστική τάξη. Είναι ψέμα λοιπόν ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν ευθύνονται για την κατάσταση στη Συρία και την περιοχή, όπως είπε προχτές ο πρωθυπουργός.

Είναι όμως αποκαλυπτική η άλλη δήλωσή του από τον Εβρο, πως «η Ελλάδα προσφέρει μια σπουδαία υπηρεσία στην Ευρώπη» και πως «είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε την Τουρκία στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος και στην εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της Συρίας, αλλά όχι υπό αυτές τις συνθήκες».

Οτι δηλαδή η αστική τάξη είναι έτοιμη να στηρίξει τις προσπάθειες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για διατήρηση της Τουρκίας στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, αρκεί η Τουρκία να δεχτεί να περιορίσει τις προσφυγικές ροές. Αλλωστε την ίδια στάση απ' ό,τι φαίνεται κράτησε η κυβέρνηση και στη σύνοδο των πρέσβεων του ΝΑΤΟ, εκεί όπου ο μόνος «αστερίσκος» που έβαλε για την παραπέρα ΝΑΤΟική στήριξη στην τουρκική εισβολή στη Συρία ήταν να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα για τους πρόσφυγες. Δηλαδή η Ελλάδα δήλωσε έτοιμη να βάλει πλάτη στην τουρκική αμφισβήτηση συνόρων, κυριαρχικών δικαιωμάτων και συμφωνιών στην περιοχή.

Εξάλλου όλοι μιλάνε για την ανάγκη μια νέας συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία, αποτέλεσμα ενός νέου παζαριού ανταλλαγμάτων για να συνεχιστεί ο εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών, αίτημα που στηρίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι υπόλοιποι.

Τους ίδιους επικίνδυνους δρόμους ανοίγει το κάλεσμα της κυβέρνησης στην ευρωενωσιακή δύναμη της Frontex να γίνει «επιδιαιτητής» στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ειδικά σε μια περίοδο που υπό αμερικανοΝΑΤΟική ομπρέλα δρομολογούνται επικίνδυνα σχέδια «διευθετήσεων», συνδιαχείρισης και συνεκμετάλλευσης με την Τουρκία.

Αν κάτι επιβεβαιώνουν όλα τα παραπάνω, είναι ότι η σημερινή πολιτική της εμπλοκής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, η πολιτική του διπλού εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών, για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, είναι η πηγή του προβλήματος και όχι η λύση του. Μονόδρομος για το λαό είναι η σύγκρουση με την πολιτική αυτή, η πάλη για την κατάργηση των αντιδραστικών συμφωνιών της ΕΕ, για άμεσο απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών, απεμπλοκή της χώρας από τα βρώμικα σχέδια ΕΕ και ΝΑΤΟ.
 --------------------

5) Ο ένας κόβει, ο άλλος ράβει (4.03.2020)

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό δεν αποκαλύπτουν μόνο την κυβέρνηση, που με την επικίνδυνη πολιτική της αναπαράγει τα αδιέξοδα για τους πρόσφυγες, τους νησιώτες και συνολικά το λαό, αλλά εκθέτουν και τον ΣΥΡΙΖΑ, που υπηρέτησε την ίδια αντιδραστική πολιτική και τώρα προσπαθεί να «ξεπλυθεί» για να παραγραφούν οι ευθύνες του, παρουσιάζοντας τις εξελίξεις περίπου ως δικαίωση όσων έκανε όταν ήταν στην κυβέρνηση. Η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική. Η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης είναι συνέχεια αυτής που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με «πυλώνες» τη βαθύτερη ιμπεριαλιστική εμπλοκή της χώρας, την υλοποίηση της Συμφωνίας Τουρκίας - ΕΕ και την εφαρμογή του «Δουβλίνου», που ευθύνονται για τον διπλό εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών, τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς, την όξυνση των προβλημάτων ειδικά για τους νησιώτες. Καθόλου τυχαία, μάλιστα, η πολιτική έντασης της καταστολής που εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, «πάτησε» στο έδαφος όσων έκανε η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πανηγυρίζει ότι η ΝΔ «έρχεται στα λόγια του», όπως για παράδειγμα με την επανασύσταση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής!
* * *
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναβάθμισε το ρόλο της χώρας ως πολεμικού ορμητηρίου των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην Ανατ. Μεσόγειο, στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, με τον «Στρατηγικό Διάλογο» και τη Συμφωνία για τις βάσεις που διαπραγματεύτηκε, πριν την υπογράψει η ΝΔ. Για τα συμφέροντα της αστικής τάξης και όχι του λαού, βάθυνε ακόμα περισσότερο την εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς στην περιοχή, που είναι η αιτία των πολέμων και της προσφυγιάς. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, οι πρόσφυγές αξιοποιούνται ως «πιόνια» στη σκακιέρα γεωπολιτικών αντιθέσεων και παζαριών, όπως γίνεται τώρα στον Εβρο και στα νησιά. Επιπλέον, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως σήμερα της ΝΔ, είχε καταμερισμένο ρόλο στα παζάρια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Τουρκίας για την παραμονή της τελευταίας στο δυτικό στρατόπεδο, που ενθαρρύνει την τουρκική επιθετικότητα και τις αμφισβητήσεις. Η σημερινή κατάσταση επομένως δεν έπεσε από τον ουρανό. Είναι συνέπεια των γενικότερων εξελίξεων στην περιοχή, της «μεγάλης εικόνας» των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και ανταγωνισμών, όπου η χώρα μας, με τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, έχει ευθύνη και συμβολή.
* * *
Η παρουσία του ΝΑΤΟ και της Frontex στα χερσαία και θαλάσσια ελληνικά σύνορα, με πρόσχημα τον έλεγχο των προσφυγικών ροών, έχει επίσης τη σφραγίδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που απηύθυνε πρόσκληση στα ΝΑΤΟικά καράβια να περιπολούν στην περιοχή, στην πραγματικότητα για τον έλεγχο των ρωσικών πολεμικών πλοίων σε όλο τον άξονα από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τα ανοιχτά της Συρίας. Στη βάση αυτή, η κυβέρνηση της ΝΔ κατέθεσε αίτημα που έγινε αποδεκτό, για ενίσχυση της παρουσίας της Frontex στα ελληνικά σύνορα, που σηματοδοτεί την ένταση των μηχανισμών καταστολής και προετοιμάζει το έδαφος για μελλοντικούς ρόλους ευρωατλαντικής επιδιαιτησίας, στο ενδεχόμενο να υπάρξουν «διευθετήσεις» στα Ελληνοτουρκικά. Κυρίως, όμως, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χαιρέτισε τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, που ευθύνεται για τον διπλό εγκλωβισμό και την άθλια κατάσταση στα νησιά, ενώ αξιοποιείται απ' όλες τις πλευρές στα μεταξύ τους παζάρια για την «επόμενη μέρα» σε Ανατ. Μεσόγειο, Συρία και Λιβύη. Στις 18/3/2016 ο τότε πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας χαρακτήριζε αυτήν τη Συμφωνία «διπλωματική νίκη της Ελλάδας» και δύο μήνες αργότερα ζητούσε «να διασφαλιστεί η εφαρμογή της» που «θα δώσει λύση στο Προσφυγικό»! Υλοποιώντας αυτήν τη Συμφωνία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έφτιαξε τη Μόρια και τους άλλους καταυλισμούς στα νησιά, όπου σήμερα χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες ανεβαίνουν τον δικό τους Γολγοθά, μαζί και οι νησιώτες.
* * *
Κι όχι μόνο αυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα καταγγέλλει τα «κλειστά κέντρα» - φυλακές, τα είχε προαναγγείλει από το 2016, ως αποτέλεσμα της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας. Ελεγε μάλιστα ότι τέτοια κέντρα θα γίνουν σε όλα τα νησιά. Θυμίζουμε ότι τον Δεκέμβρη του 2016, ο τότε υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, διαφήμιζε τέτοιους χώρους ως απαραίτητους «για να διευκολυνθούν οι διαδικασίες ασύλου». Ο,τι λέει σήμερα και η ΝΔ, προωθώντας το σχέδιο μετατροπής των νησιών σε φυλακές της ΕΕ. Μετά απ' όλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο σημείο να καταγγέλλει συλλήβδην ως «ακροδεξιούς» όσους στα νησιά αγωνίζονται ενάντια στον διπλό εγκλωβισμό, όπως έκανε στον προηγούμενο γύρο των μαζικών κινητοποιήσεων, στοχοποιώντας σωματεία και φορείς που έχουν καθοριστική συμβολή στην ανάπτυξη της αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες, στην οργάνωση της πάλης του λαού ενάντια στη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και στις άλλες ευρωενωσιακές συνθήκες, που καταδικάζουν τους ξεριζωμένους και τους κατοίκους των νησιών. Οταν όμως τα ΜΑΤ στάλθηκαν σε Χίο και Λέσβο για να επιβάλουν τα κέντρα - φυλακές, ο ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκε τον αυταρχισμό της κυβέρνησης και έτρεξε να δηλώσει στήριξη στον αγώνα των νησιωτών, δείχνοντας ότι είναι αδίσταχτος στην υποκρισία και τον αποπροσανατολισμό, αρκεί να κρύβονται ο βασικός ένοχος και η πραγματική διέξοδος από την κατάσταση που βιώνουν σήμερα ξεριζωμένοι και νησιώτες.
* * *
Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ο ένας ράβει και ο άλλος κόβει στην πολιτική του εγκλωβισμού, της ιμπεριαλιστικής εμπλοκής, της συμμετοχής της χώρας σε επικίνδυνα γεωπολιτικά παιχνίδια, που πληρώνει ακριβά ο λαός. Επιβεβαιώνουν όμως και την ανάγκη, κόντρα σ' αυτήν την πολιτική, να δυναμώσει η πάλη του λαού για κατάργηση της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και του Κανονισμού του Δουβλίνου, να κλείσουν όλα τα hot spots και να μη γίνουν άλλα, να μη γίνουν τα νησιά φυλακές της ΕΕ, να μεταφερθούν οι εγκλωβισμένοι με γρήγορες διαδικασίες στη χώρα προορισμού τους. Προπάντων, να δυναμώσει η πάλη ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς, ενάντια στο ίδιο το σύστημα που γεννάει πόλεμο και προσφυγιά. Κ.Π.

 --------------------

6) Λαϊκός ξεσηκωμός (28.02.2020)

Οι εικόνες των ΜΑΤ να εγκαταλείπουν όπως όπως τα νησιά, κάτω από τη γενικευμένη λαϊκή κατακραυγή, είναι μεγάλη επιτυχία του ξεσηκωμένου λαού σε Λέσβο και Χίο, που αγωνίζεται για να μη μετατραπεί ο τόπος του σε φυλακή - κολαστήριο της ΕΕ για πρόσφυγες και μετανάστες.

Το τριήμερο των μαζικών κινητοποιήσεων, η αποφασιστική τους στάση, το ηχηρό «ως εδώ» που εξέπεμψαν μαζικά και το διώξιμο κακήν κακώς των δυνάμεων καταστολής ήταν μια δίκαιη λαϊκή αντίδραση στην πολιτική του διπλού εγκλωβισμού, στις συνέπειες για πρόσφυγες και νησιώτες από την εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και των άλλων Κανονισμών της ΕΕ, που εμποδίζουν τους πρόσφυγες να ταξιδέψουν στις χώρες προορισμού τους.

Τώρα χρειάζεται ο αγώνας να κλιμακωθεί. Η κυβέρνηση, παρά το στρίμωγμα και τους ελιγμούς, παραμένει συνεπής στη γραμμή του εγκλωβισμού, του στησίματος των νέων κλειστών δομών στα νησιά.

Κι αυτό δεν φαίνεται μόνο από την απόβαση των «δυνάμεων κατοχής», όπως δίκαια χαρακτήρισε ο λαός τα ΜΑΤ, αλλά και από τον προπαγανδιστικό της ορυμαγδό που συνεχίζεται ασταμάτητος.
Ενας οχετός με συκοφαντίες, εκβιασμούς, αντιδραστικά επιχειρήματα που εξελίχθηκε παράλληλα με το όργιο καταστολής, τώρα εμπλουτίζεται με κάθε παρέμβαση υπουργών και άλλων παπαγάλων της κυβέρνησης.

Από τις απειλές ότι αν δεν φτιαχτούν οι φυλακές προσφύγων στον Μανταμάδο της Λέσβου και στο Αίπος της Χίου θα υπάρξει ...πανδημία με τον κορονοϊό, μέχρι τα αισχρά υπονοούμενα ότι οι κάτοικοι κινητοποιούνται για να παραμείνει το αίσχος της Μόριας και της ΒΙΑΛ, επειδή τάχα αποκομίζουν «κέρδη» από τις υπάρχουσες δομές...

Και από εκβιασμούς ότι ένας μαζικός απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών θα έφερνε αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, μέχρι χαρακτηρισμούς όσων κινητοποιούνται ως «ακραίων στοιχείων», στη γνώριμη λογική της συκοφαντίας και της καλλιέργειας κλίματος «κοινωνικού αυτοματισμού».

Γι' αυτό δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός, αλλά στον απόηχο του μεγάλου λαϊκού ξεσηκωμού, να δυναμώσει η οργάνωση του αγώνα, να αναδειχτεί πιο μαζικά, πιο αποφασιστικά η αιχμή των διεκδικήσεων που προβάλλουν οργανωμένα δεκάδες σωματεία και φορείς του κινήματος στα νησιά: Κανένα νέο κέντρο, κλειστό ή ανοιχτό, να κλείσουν και αυτά που υπάρχουν. Να απεγκλωβιστούν όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Να καταργηθούν οι Συμφωνίες εγκλωβισμού (ΕΕ - Τουρκίας και Δουβλίνο).

Τον δρόμο αυτό δείχνει και η δράση που αναπτύσσουν το Εργατικό Κέντρο και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις στη Λέσβο, στη Χίο και στα άλλα νησιά, που οι πρωτοβουλίες και οι διεκδικήσεις τους, η σταθερή αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες, το αταλάντευτο μέτωπο στον ρατσισμό και την ξενοφοβία, συναντούν μεγάλη απήχηση, συσπειρώνουν ευρύτερα τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής.

Ταυτόχρονα με την απάντηση στην κυβέρνηση, δεν πρέπει να ξεγελαστεί κανείς από την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ξεπλυθεί από τις ευθύνες του με αφορμή τις κινητοποιήσεις, για τη σημερινή κατάσταση στα νησιά.

Είναι αυτός που υπέγραψε τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας. Δικό του δημιούργημα ήταν τα κολαστήρια τύπου Μόριας, αυτός κουβάλησε το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, δήθεν για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, αλλά βαθαίνοντας στην πραγματικότητα την εμπλοκή της χώρας σε επικίνδυνα σχέδια και ανταγωνισμούς, που προκαλούν στρατιές προσφύγων. Ενώ πριν από λίγο καιρό προσπαθούσε συκοφαντικά να ταυτίσει τις λαϊκές κινητοποιήσεις με ακροδεξιές και ρατσιστικές δυνάμεις, που όμως απομονώνονταν από την πλειοψηφία του λαού.

Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί τον τίτλο του καλύτερου διαχειριστή των Συμφωνιών που ο ίδιος συνυπέγραψε με Τουρκία - ΕΕ και προβάλλει ως «πλεονέκτημα» την ικανότητά του να προωθεί την ίδια πολιτική, χωρίς να διαταράσσεται η «κοινωνική συνοχή».

Οσα γίνονται αυτές τις μέρες στα νησιά, αφορούν όλο τον ελληνικό λαό και όχι μόνο τους νησιώτες. Η πάλη αυτή πρέπει να αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα με σταθερό αίτημα το κλείσιμο όλων των δομών στα νησιά, τη γρήγορη απόδοση ασύλου και ταξιδιωτικών εγγράφων για τον απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών προς τις χώρες προορισμού τους. Πάλη που πρέπει να συνδεθεί και με τον αγώνα ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια που φέρνουν πολέμους και προσφυγιά.

 --------------------

7) Οχι σε νησιά – φυλακές (26.02.2020)

«Διά πυρός και σιδήρου» η κυβέρνηση επιχειρεί να διαιωνίσει την πολιτική του διπλού εγκλωβισμού, μετατρέποντας τα νησιά σε φυλακές προσφύγων για λογαριασμό της ΕΕ. Η πολιτική αυτή, που πάει χέρι χέρι με την ένταση της καταστολής, είναι συνέπεια της Συμφωνίας Τουρκίας - ΕΕ και του Κανονισμού του Δουβλίνου, που εφαρμόζει η κυβέρνηση και στηρίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και άλλα κόμματα.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ έχουν αναλάβει συγκεκριμένες ευθύνες και δεσμεύσεις στο πλαίσιο αυτών των συμφωνιών, και κυρίως το να εγκλωβίσουν πρόσφυγες και μετανάστες σε ανοιχτές ή κλειστές δομές στα νησιά. Ετσι ώστε να ανοιγοκλείνει η στρόφιγγα ανάλογα με τα συμφέροντα των μονοπωλίων της ΕΕ, να αξιοποιούνται σε παζάρια και γεωπολιτικά παιχνίδια στην ευρύτερη περιοχή.

Γι' αυτό, αντί η κυβέρνηση να στείλει πλοία για τον απεγκλωβισμό των ξεριζωμένων από τα νησιά, τα γεμίζει με ΜΑΤ και «αύρες», με αποστολή να τσακίσουν τους νησιώτες και τον δίκαιο αγώνα τους.

Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση σε τίποτα δεν πρόκειται να βελτιώσουν την ανυπόφορη κατάσταση. Καμιά εκτόνωση δεν πρόκειται να υπάρξει, παρά τις διαβεβαιώσεις, όπως δεν υπήρξε και επί ΣΥΡΙΖΑ, με τα μέτρα που πήρε ως κυβέρνηση, εφαρμόζοντας κατά γράμμα τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας.

Αντίθετα, τα κλειστά κέντρα κράτησης θα επιτείνουν την απελπισία και την αγανάκτηση, θα μετατραπούν γρήγορα σε νέες εστίες εξαθλίωσης και έντασης, ενώ είναι βέβαιο ότι ήρθαν για να μείνουν, αφού οι πόλεμοι, οι επεμβάσεις και οι ανταγωνισμοί οξύνονται στην περιοχή, με ενεργή εμπλοκή και της Ελλάδας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, που βγάζουν χιλιάδες κατατρεγμένους στο δρόμο της προσφυγιάς.

Καμιά βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών δεν πρόκειται να υπάρξει, όσο βρίσκεται σε ισχύ η Συμφωνία που τους στοιβάζει σε παλιούς και νέους καταυλισμούς και εμποδίζει τη μετακίνησή τους, όχι μόνο προς μια άλλη χώρα, αλλά και προς την ηπειρωτική Ελλάδα, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νησιά.

Το ίδιο ισχύει και για τους νησιώτες, που υποφέρουν εξαιτίας του εγκλωβισμού και αρνούνται να γίνουν οι τόποι τους «αποθήκες» ανθρώπων και φυλακές της ΕΕ.

Μάταια προσπαθεί η κυβέρνηση να καλλιεργήσει προσδοκίες για έναν «καλύτερο» τάχα Κανονισμό του Δουβλίνου, που ακόμα κι αν αναθεωρηθεί, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει, όπως δείχνουν και οι διαρροές από τα παζάρια που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ούτε πείθουν κανέναν οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι δίνει «μάχη» για την αύξηση των κονδυλίων για το Μεταναστευτικό, την ώρα που οι ΜΚΟ «κάνουν πάρτι» με τα ευρωπαϊκά κονδύλια, στις πλάτες μεταναστών και νησιωτών, και ο διπλός εγκλωβισμός παραμένει.

Αφού λοιπόν δεν μπόρεσε να κοροϊδέψει τους νησιώτες και να χειραγωγήσει τα δίκαια αιτήματά τους, «χαϊδεύοντας» περιθωριακές εθνικιστικές ομάδες, αξιοποιώντας στελέχη της στην Τοπική Διοίκηση και στήνοντας ψευτοκαβγάδες με τον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα στρέφεται με τα ΜΑΤ ενάντιά τους για να επιβάλει διά ροπάλου την πολιτική της και την πολιτική της ΕΕ.

Δεν θα της περάσει! Απέναντι θα βρίσκει όχι μόνο τους νησιώτες, αλλά και όλο το λαό, που πρέπει να δυναμώσει τον αγώνα για απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών, με αποχώρηση από τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και τον Κανονισμό του Δουβλίνου, για τη μεταφορά τους σε αξιοπρεπείς εγκαταστάσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, γρήγορη εξέταση του ασύλου και άρση κάθε εμποδίου προς τις χώρες προορισμού, πλήρη ιατροφαρμακευτική φροντίδα και εκπαίδευση για τα προσφυγόπουλα και τους γονείς τους. Αυτή είναι η μόνη λύση στο αδιέξοδο.

 --------------------

8) Η απάτη του ΣΥΡΙΖΑ (15.02.2020)

Οι τελευταίες εξελίξεις αποκαλύπτουν με χαρακτηριστικό τρόπο την απάτη του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να καταγγέλλει σήμερα τα κλειστά κέντρα, όμως ως κυβέρνηση είχε προαναγγείλει τέτοια κέντρα στα νησιά. Τελικά, μετά από αντιδράσεις, έγιναν δύο σε Λέσβο και Κω. Συγκεκριμένα, το Νοέμβρη του 2016, έκκληση στους νησιώτες να αποδεχθούν και να συμβάλουν στην κατασκευή χώρων υποδοχής για τους μετανάστες απηύθυνε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά κινδυνεύει η Συμφωνία που έχει γίνει με την ΕΕ και την Τουρκία. «Δεν θα επιτρέψουμε να πέσει η Συμφωνία», είχε πει ο Γ. Μουζάλας. Η κυβέρνηση τότε ήταν αποφασισμένη να προχωρήσει το θέμα της δημιουργίας κέντρων κράτησης, όπως και της επέκτασης των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά. Το επιχείρημα ήταν πως με τα κλειστά κέντρα θα προχωρούσε πιο γρήγορα η διαδικασία ασύλου στα νησιά.

Ο Γ. Μουζάλας είχε κατηγορήσει τη ΝΔ ότι «υποκινεί καταστάσεις για να μη φτιαχτούν κλειστά κέντρα στα νησιά» και είχε διαβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση έχει στόχο «να κατασκευάσει κλειστά κέντρα στη Χίο, στη Λέσβο, στη Σάμο, αλλά επιδιώκει την ευρύτερη συναίνεση». Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου είχε πει ότι από τη Συμφωνία δεν είναι δεσμευμένη η κυβέρνηση να κάνει την ταυτοποίηση στα νησιά, ενώ υποστήριξε πως «η ΝΔ δεν είναι αντίθετη να γίνουν τα κλειστά κέντρα».

Τότε, ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ, βουλευτής Β' Αθήνας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αναφορικά με τα όσα είχε δηλώσει ο Γ. Μουζάλας στον «ΣΚΑΪ», είχε κάνει την ακόλουθη δήλωση: «Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, με περίσσιο θράσος, κατηγόρησε σήμερα τη ΝΔ ότι υπονομεύει τη δημιουργία κέντρων κράτησης για τους παράνομους μετανάστες. Την κατηγόρησε, δηλαδή, ότι παρεμποδίζει την επαναλειτουργία ενός μέτρου, που η ίδια εφήρμοσε και που ο ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε».

Την επόμενη χρονιά ο Γ. Μουζάλας είχε επανέλθει λέγοντας: «Προϋπόθεση για να λειτουργήσει το άσυλο είναι η δημιουργία κλειστού κέντρου κράτησης μεταναστών. Καλούμαστε να ξαναδούμε, κάτω από καινούργια ωριμότητα, το ζήτημα». Αυτό είχε πει το Μάρτη στη Βουλή τονίζοντας την ανάγκη δημιουργίας κλειστού κέντρου κράτησης μεταναστών στη Χίο, με αφορμή σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Νότη Μηταράκη.

 --------------------

9) Επικίνδυνη πολιτική (12.02.2020)

Παράλληλα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που μετατρέπει τα νησιά σε φυλακές προσφύγων και μεταναστών, η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να πείσει ότι η ενίσχυση των μέτρων καταστολής και αποτροπής θα περιορίσει τα προσφυγικά - μεταναστευτικά κύματα και θα οδηγήσει σταδιακά σε αποσυμφόρηση των νησιών. Το ίδιο ισχύει με την τοποθέτηση φραγμάτων στο Αιγαίο και τη συγκρότηση στρατιωτικοποιημένων σωμάτων με «κυνηγούς κεφαλών» στα σύνορα και στην ενδοχώρα.

Κάτι τέτοιο όμως δεν πρόκειται να συμβεί, αφού η κατάσταση στα νησιά, που καταδικάζει σε μαρτύριο πρόσφυγες, μετανάστες και κατοίκους, είναι αποτέλεσμα του διπλού εγκλωβισμού, της Συμφωνίας Τουρκίας - ΕΕ, των άλλων ευρωπαϊκών Οδηγιών και κατευθύνσεων τις οποίες με ευλάβεια εφαρμόζει η κυβέρνηση και με τα νέα μέτρα.

Ας μην κοροϊδεύουν λοιπόν. Οι αιτίες που γεννούν και αναπαράγουν το πρόβλημα «ζουν και βασιλεύουν». Οι κλειστοί χώροι κράτησης θα είναι φυλακές, θα αυξήσουν την εξαθλίωση και την αγανάκτηση, δεν πρόκειται να εκτονώσουν τα προβλήματα για τους πρόσφυγες - μετανάστες αλλά ούτε και για τους νησιώτες.

Τα πλωτά τείχη και η ένταση της καταστολής στα θαλάσσια σύνορα θα αυξήσουν τα θύματα. Δεν πρόκειται να ανακόψουν ούτε την απελπισμένη προσπάθεια των ξεριζωμένων να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή, ούτε τα κυκλώματα των διακινητών, που βγάζουν τεράστια κέρδη.

Δεν πρόκειται επίσης να αποτρέψουν την Τουρκία από το να αξιοποιεί το Μεταναστευτικό και το «ανοιγόκλεισμα» των ροών ως εργαλείο άσκησης πίεσης στα παζάρια με την Ελλάδα και την ΕΕ για συνολικότερες διευθετήσεις στην περιοχή.

Είναι υποκριτική λοιπόν η «κριτική» που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, με το επιχείρημα μάλιστα ότι η ΝΔ «αποκλίνει» από αυτά που προβλέπει η Συμφωνία Τουρκίας - ΕΕ, ασκώντας πίεση για πιο αποφασιστική εφαρμογή της. Δηλαδή της Συμφωνίας που έχει οδηγήσει στον διπλό εγκλωβισμό και που βέβαια υπηρέτησε πιστά ο ίδιος ως κυβέρνηση.

Ολα τα αστικά κόμματα έχουν μεγάλη ευθύνη για έναν επιπλέον λόγο. Από τη μια «αγωνιούν» και «κοκορομαχούν» για τη διαχείριση του Προσφυγικού και από την άλλη στηρίζουν και υλοποιούν όλα μαζί τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, που πυροδοτούν πολέμους και προκαλούν προσφυγιά.

Οσο συνεχίζονται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και οι πόλεμοι, όπως αυτός στη Συρία, θα συνεχίσουν να ξεριζώνονται χιλιάδες από τις εστίες τους.

Από τις ίδιες τις εξελίξεις, επομένως, επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις και οι θέσεις του ΚΚΕ για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, για τη στάση της ΕΕ, της κυβέρνησης και όλων των άλλων κομμάτων.

Επιβεβαιώνεται δηλαδή η αναγκαιότητα να παλέψει ο λαός για κατάργηση της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και του Κανονισμού του Δουβλίνου, να κλείσουν όλα τα hot spots και να μη γίνουν άλλα, να μεταφερθούν οι εγκλωβισμένοι στην ηπειρωτική χώρα, σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας, και στη συνέχεια με γρήγορες διαδικασίες στη χώρα προορισμού τους. Προπάντων, να δυναμώσει η πάλη ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς, ενάντια στο ίδιο το σύστημα που γεννάει πόλεμο και προσφυγιά.

 --------------------

10) ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ  Απαράδεκτη ενέργεια η τοποθέτηση πλωτού φράγματος (11.02.2020)

Ερώτηση για την εγκατάσταση θαλάσσιου φράγματος σε περιοχή της Λέσβου κατέθεσε το ΚΚΕ, την οποία υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Μαρία Κομνηνάκα, Διαμάντω Μανωλάκου, Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης.

Η Ερώτηση αναφέρει:
«Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την εγκατάσταση πλωτού φράγματος μήκους 2.700 μέτρων, με σκοπό την ανάσχεση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Μάλιστα, προχώρησε άμεσα στην προκήρυξη αγοράς μηχανημάτων εξοπλισμού για την προμήθειά του. Θα τοποθετηθεί σε περιοχή βόρεια και ανατολικά της Λέσβου, ανοιχτά της Συκαμινιάς. Σύμφωνα με δηλώσεις της κυβέρνησης, το πλωτό φράγμα θα δοκιμαστεί και αν αποδώσει, τότε θα αγοραστούν ακόμη 10 χλμ. πλωτών φραγμάτων. Σκοπός της κυβέρνησης, να αποτρέψει το πέρασμα των μεταναστών και προσφύγων στα βόρεια και ανατολικά παράλια της Λέσβου.

Η κυβέρνηση εν γνώσει της παραβιάζει διεθνείς συμφωνίες στο όνομα της αποτροπής. Παρεμβάλλει εμπόδια και στερεί το δικαίωμα στους πρόσφυγες να αιτηθούν άσυλο. Οι συνέπειες από την εγκατάστασή του θα είναι τρομακτικές, για τους ίδιους τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Είναι γνωστό ότι ένα τέτοιο εμπόδιο σε συνθήκες ταραγμένης θάλασσας οδηγεί σε πνιγμούς και δεν είναι σε καμιά περίπτωση δήθεν αποτρεπτικό.

Επίσης, αποτελεί κίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα, για τα πλοία της γραμμής, τα φορτηγά πλοία και τα σκάφη αναψυχής. Οι ντόπιοι ψαράδες στην καθημερινή μάχη με τα στοιχειά της φύσης και τις τουρκικές παρενοχλήσεις, τώρα έχουν να αντιμετωπίσουν και το φράγμα της κυβέρνησης.

Πρόκειται για ενέργεια απαράδεκτη, ενάντια σε κάθε ανθρωπιστική συμπεριφορά και ιδέα. Κανείς δεν μπορεί να δεχτεί το αίσχος του πλωτού φράγματος, την αντιγραφή παρόμοιων τειχών και φραγμάτων, όπως το τείχος στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού, το τείχος του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ, τα φράγματα στα σύνορα της Ουγγαρίας. Οσο εξακολουθούν να παραμένουν οι αιτίες που αναγκάζουν ανθρώπους να εγκαταλείπουν τις εστίες τους και δεν είναι άλλες από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τους πολέμους, καθώς και η εκτεταμένη φτώχεια και ανεργία σε διάφορες χώρες, κανένα τείχος δεν μπορεί να ανακόψει αυτές τις ροές.

Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης είναι συνέχεια της απαράδεκτης πολιτικής εγκλωβισμού και καταστολής της ΕΕ σε βάρος των μεταναστών και των προσφύγων.
Ερωτώνται οι υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να ακυρώσει οριστικά την εγκατάσταση οποιουδήποτε φράγματος που βάζει θανατηφόρα εμπόδια και εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για την ασφαλή ναυσιπλοΐα;».

 --------------------

11) ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ – ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ Επικίνδυνα παιχνίδια από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ (08.02.2020)


Εκρηκτική είναι η κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου εξαιτίας του διπλού εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών και της πολιτικής καταστολής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ, στο δρόμο που χάραξε η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ. Στο επίκεντρο τις προηγούμενες μέρες βρέθηκε για άλλη μια φορά η Λέσβος, όπου στη δομή της Μόριας, που χωράει 2.840 άτομα, ζουν σαν τα ποντίκια 19.467 ξεριζωμένοι.

Με αφορμή αυτήν την κατάσταση, η κυβέρνηση διά στόματος υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη έκανε λόγο για «ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο και τη λειτουργία κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων». Εννοώντας ότι θα προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς τα κέντρα - φυλακές και επιπλέον, όπως ξεκαθάρισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, την επίσπευση της τοποθέτησης πλωτών φραγμάτων του θανάτου. Αυτό βρήκε εφαρμογή με την τροπολογία που ψηφίστηκε και με την οποία ανοίγει ο δρόμος για τα κέντρα - φυλακές. Η κυβέρνηση με αυτόν τον τρόπο επιχειρεί να πείσει πως η ενίσχυση των μέτρων καταστολής και αποτροπής θα περιορίσει τα προσφυγικά - μεταναστευτικά κύματα.

Βέβαια, κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν προκύπτει από πουθενά, αλλά πολύ περισσότερο είναι αποπροσανατολιστικό και επικίνδυνο. Η σημερινή κατάσταση στα νησιά είναι αποτέλεσμα του διπλού εγκλωβισμού, της Συμφωνίας Τουρκίας - ΕΕ, που με ευλάβεια εφαρμόζει η κυβέρνηση με τα νέα μέτρα που αναγγέλλει. Οι κλειστοί χώροι κράτησης θα είναι φυλακές ζωντανών - νεκρών, θα αυξήσουν την εξαθλίωση και την αγανάκτηση, δεν πρόκειται να εκτονώσουν τα προβλήματα για πρόσφυγες - μετανάστες και νησιώτες.

Τα πλωτά τείχη και η ένταση της καταστολής στα θαλάσσια σύνορα θα αυξήσουν τα θύματα. Δεν πρόκειται να ανακόψουν ούτε την απελπισμένη προσπάθεια των ξεριζωμένων να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή, ούτε τα κυκλώματα των διακινητών, που βγάζουν τεράστια κέρδη. Δεν πρόκειται επίσης να αποτρέψουν την Τουρκία από το να αξιοποιεί το Μεταναστευτικό και το «ανοιγόκλεισμα» των ροών, ως εργαλείο άσκησης πίεσης στα παζάρια με την Ελλάδα και την ΕΕ για συνολικότερες διευθετήσεις στην περιοχή.

Πολύ περισσότερο, δεν πρόκειται να σταματήσουν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τον πόλεμο στην περιοχή, που είναι η βασικότερη αιτία της προσφυγιάς και της μετανάστευσης. Αυτό ομολόγησε και ο Γ. Κουμουτσάκος, αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, λέγοντας πως η «αποτελεσματικότητα» των μέτρων της κυβέρνησης θα κριθεί υπό τη «μεγάλη αίρεση» της εμφάνισης «μιας νέας κρίσης στην περιοχή», που μπορεί να εκτοξεύσει τις προσφυγικές ροές και να οξύνει παραπέρα το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό...

Κλειστά κέντρα αλά ΣΥΡΙΖΑ...

Ομως, οι τελευταίες εξελίξεις αποκαλύπτουν και τις απάτες που στήνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Καταγγέλλει τα κλειστά κέντρα, όμως ο ίδιος ως κυβέρνηση είχε προαναγγείλει από το 2016 κιόλας, ως αποτέλεσμα και της Συμφωνίας που είχε υπογράψει, ότι τέτοια κέντρα θα γίνουν σε όλα τα νησιά!

Θυμίζουμε ότι το Δεκέμβρη του 2016 ο τότε υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σε συνέντευξη Τύπου είχε ανακοινώσει ότι θα γίνουν μικροί χώροι κράτησης από 100 έως 200 άτομα και μάλιστα τους είχε χαρακτηρίσει απαραίτητους «και για την παραβατικότητα η οποία αναπτύσσεται μέσα σε κάθε προσφυγικό - μεταναστευτικό κύμα σαν αυτό που έχουμε, αλλά και για να διευκολυνθούν οι διαδικασίες ασύλου». Ο,τι λέει σήμερα η ΝΔ δηλαδή. Μάλιστα αυτά τα μικρά κέντρα, θυμίζουμε, τα είχαν αναλάβει άτυπα πολλές ΜΚΟ, που χρηματοδοτούνται κιόλας γι' αυτό. Γεγονός που είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις του ΚΚΕ, το οποίο με παρεμβάσεις στη Βουλή είχε καταγγείλει αυτήν την πρακτική.

Μπορεί κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ να τσακώνονται για το ρόλο των ΜΚΟ στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, στην πραγματικότητα όμως αποθεώνουν και οι δύο τέτοιου είδους μηχανισμούς, όπου «ανθίζει» κάθε καρυδιάς καρύδι, ενώ αναγνωρίζουν και το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ, που επιβάλλει τη δραστηριοποίηση τέτοιων οργανώσεων και την υποκατάσταση του κράτους στη διαχείριση του Προσφυγικού, με τις «ευλογίες» και των άλλων αστικών κομμάτων. Τελικά, αυτό που μένει είναι ο μανδύας των «αυστηρών» τάχα κριτηρίων για τη λειτουργία τους, που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση και αντιγράφει σήμερα η ΝΔ με το «μητρώο» που θέλει να φτιάξει. Ωστόσο, οι καταγγελίες για τη δράση των ΜΚΟ από υγειονομικούς φορείς, οργανώσεις και κατοίκους χρονολογούνται από το Νοέμβρη - Δεκέμβρη του 2016.

Οι κατευθύνσεις της ΕΕ και η πολιτική της κυβέρνησης που τις υλοποιεί, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων, δίνουν στις ΜΚΟ το ελεύθερο να διαχειρίζονται εν λευκώ το Μεταναστευτικό, με το κράτος σε ρόλο παρατηρητή και τροχονόμου κονδυλίων. Ευνοείται έτσι η παρέμβαση κέντρων και οργανισμών με διεθνή δράση και διασυνδέσεις, που καμία έγνοια δεν έχουν για την ασφάλεια και τη φροντίδα μεταναστών και προσφύγων, αλλά είναι ενταγμένοι σε ευρύτερους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς και επικίνδυνους ανταγωνισμούς, παίζοντας παιχνίδια στις πλάτες των κατατρεγμένων αλλά και των κατοίκων στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα.

 --------------------

12) Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε την Παρασκευή η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του Κόμματος, με αφορμή την εκρηκτική κατάσταση στη Λέσβο (08.02.2020)

«Οσα συνέβησαν αυτές τις μέρες στη Λέσβο και για τον ντόπιο πληθυσμό αποδεικνύουν ότι η κατάσταση στη Λέσβο παραμένει εκρηκτική. Η θέση του ΚΚΕ ταυτίζεται με τη λαϊκή απαίτηση ότι πρέπει εδώ και τώρα να υπάρξει μαζικός απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από το νησί, όπως και από τα άλλα νησιά του Αιγαίου. Ζητάμε να κλείσει το hot spot της Μόριας και να μην ανοίξει κανένα άλλο στρατόπεδο συγκέντρωσης - φυλακή, ούτε στο Μανταμάδο ούτε στην Αντισσα ούτε οπουδήποτε αλλού ακουστεί. Πρέπει άμεσα να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα σε ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας, με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες και από εκεί γρήγορα να εξετάζονται τα αιτήματά τους και να μεταφέρονται στις χώρες προορισμού τους».

Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη Τύπου για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, που έδωσε στη Μυτιλήνη, η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα. Τις προηγούμενες μέρες κλιμάκιο του ΚΚΕ έκανε περιοδεία στη Μόρια και άλλες περιοχές του νησιού.

Τεράστιες οι ευθύνες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ

«Επισημαίνουμε», συνέχισε η Μ. Κομνηνάκα, «τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, που αντί να αναλάβει τις ευθύνες της και να προχωρήσει στον μαζικό απεγκλωβισμό, ρίχνει λάδι στη φωτιά, συνεχίζει τον εμπαιγμό σε βάρος των κατοίκων, αγνοώντας τα αιτήματα που προβάλλουν, αλλά και με την ένταση της καταστολής σε βάρος των ξεριζωμένων πυροδοτεί συνεχώς πιο εκρηκτικές καταστάσεις. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη και για την ανοχή που δείχνει στη δράση ακροδεξιών ομάδων που απειλούν κατοίκους και πρόσφυγες. Πρέπει τώρα από κάθε πλευρά να υπάρχει απερίφραστη καταδίκη αυτών των ομάδων με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο. Η κυβέρνηση με την αδιαλλαξία και την προπαγάνδα της επιδιώκει ουσιαστικά να επιβάλει τα κλειστά κέντρα - φυλακές στο νησί. Ο λαός της Λέσβου δεν πρέπει να συμβιβαστεί με τη δημιουργία των κλειστών στρατοπέδων συγκέντρωσης γιατί και εδώ πρόκειται για την υλοποίηση της Συμφωνίας ΕΕ Τουρκίας που καταδικάζει τα νησιά να γίνουν χώροι μαζικού εγκλωβισμού».
Στη συνέχεια πρόσθεσε πως «αυτή ήταν και η επιδίωξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Να θυμίσουμε τις επανειλημμένες δηλώσεις του τότε υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλα, για κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα. Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση και άλλοι, ότι τα κλειστά κέντρα, οι πλωτοί φράχτες θα μειώσουν τις προσφυγικές ροές είναι απάνθρωπα, απαράδεκτα και καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα. Το μόνο που θα πετύχουν είναι να αυξηθούν οι πνιγμοί και η "ταρίφα" των δουλεμπόρων. Δεν μπορούν να ανακόψουν τα ρεύματα των ξεριζωμένων από τον πόλεμο και τη φτώχεια».

Αναφερόμενη στις επαναπροωθήσεις είπε ότι «με βάση τα επίσημα στοιχεία η συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων που είναι στο νησί προέρχονται από χώρες όπου εξελίσσονται πολεμικές συρράξεις και επεμβάσεις του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, με τη συμμετοχή των ελληνικών κυβερνήσεων. Με ποιο σκεπτικό λοιπόν και ποιο δικαίωμα πρέπει να τους γυρίσουν πίσω και όχι να προωθηθούν στις χώρες όπου επιθυμούν; Οι κορόνες της κυβέρνησης περί "ελέγχου της δράσης των ΜΚΟ" είναι μια απάτη. Ξέρουν πολύ καλά ότι αυτές λειτουργούν με βάση τους κανόνες που ορίζει η ΕΕ με τους οποίους συμφωνούν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα.

Η θέση του ΚΚΕ

Η θέση του ΚΚΕ ήταν από την πρώτη στιγμή ξεκάθαρη και τώρα πολύ περισσότερο επιβεβαιώνεται ότι δεν πρέπει να υπάρχει οποιαδήποτε εμπλοκή και χρηματοδότηση ΜΚΟ στη διαχείριση του Προσφυγικού. Απέναντι στα επιχειρήματα της ΝΔ, όπως έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ νωρίτερα, ότι είναι δεδομένη η πολιτική της ΕΕ και άρα δεν έχουμε διαφορετική επιλογή στα νησιά από το να δημιουργούμε και να ανεχόμαστε τα hot spots, αυτή είναι δεδομένη, γιατί συμφώνησαν σε αυτήν την πολιτική και με τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και με τον Κανονισμό του Δουβλίνου και η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και άλλα κόμματα».

Πρόσθεσε πως «εδώ και τώρα να αποσύρει η κυβέρνηση τη στήριξη και τις υπογραφές τόσο από την απαράδεκτη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας όσο και από τους Κανονισμούς του Δουβλίνου ώστε να πιεστεί η ΕΕ για να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν, να δεχτεί τους πρόσφυγες. Ο λαός της Λέσβου να μη δείξει καμία ανοχή στη δράση ακροδεξιών ομάδων που θέλουν να στρέψουν την αντίδραση των κατοίκων ενάντια στα θύματα και όχι στους θύτες. Θέλουν να αφήσουν στο απυρόβλητο αυτούς που ευθύνονται για τον εγκλωβισμό, αλλά και τον ξεριζωμό όλων αυτών των ανθρώπων.

Το ΚΚΕ με τη δράση, την παρέμβασή του στη Βουλή, μάχεται, στηρίζει το λαϊκό αίτημα απεγκλωβισμού εδώ και τώρα όλων των προσφύγων και των μεταναστών, να κλείσουν τα hot spots στα νησιά και να μην ανοίξουν νέα, ούτε κλειστά ούτε ανοιχτά, μεταφορά των αιτούντων άσυλο στην ηπειρωτική χώρα σε δημόσιους ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας και στη συνέχεια με γρήγορες διαδικασίες στη χώρα προορισμού τους, να αποζημιωθούν στο 100% οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού, να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι των hot spots ως μόνιμο προσωπικό σε κρατικές δομές, σε δήμους και Περιφέρειες με βάση τον τόπο κατοικίας τους. Αυτή είναι η πρόταση που συμφέρει και τους κατοίκους των νησιών, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες».

Είπε δε ότι «σε αυτήν την κατεύθυνση καλούμε και τον λεσβιακό λαό να συνεχίσει τη διεκδίκησή του. Ταυτόχρονα, βέβαια, πρέπει να δυναμώσει και η πάλη ενάντια σε αυτούς που προκαλούν τους πρόσφυγες. Κατά της συνεχιζόμενης εμπλοκής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς. Κατά της επικίνδυνης Συμφωνίας για την επέκταση των ΝΑΤΟικών βάσεων. Κατά της αποστολής πυραύλων "Πάτριοτ" στη Σαουδική Αραβία κατά του Ιράν. Αυτή η πολιτική εκθέτει τη χώρα σε μεγάλους κινδύνους και διευκολύνει τους σχεδιασμούς που στρέφονται κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, την προώθηση της συνεκμετάλλευσης και των απαράδεκτων συμβιβασμών στο Αιγαίο».

 --------------------

13) Ως εδώ! (05.02.2020)

Οι εξελίξεις στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό επιβεβαιώνουν την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη για κατάργηση της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, που ουσιαστικά εγκλωβίζει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα μας. Για το κλείσιμο όλων των hot spots και τη μη δημιουργία νέων, τη μετεγκατάσταση των προσφύγων και μεταναστών σε σύγχρονες ανοιχτές δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα και τη γρήγορη προώθησή τους στις χώρες προορισμού, για επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου με την πρόσληψη επαρκούς προσωπικού, για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, Υγείας και Εκπαίδευσης, για όσο καιρό θα βρίσκονται στην Ελλάδα.

Αυτήν τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας υλοποιούν διαδοχικά η προηγούμενη και η σημερινή κυβέρνηση, και γι' αυτό είναι τουλάχιστον υποκρισία να τσακώνονται μεταξύ τους για το ποιος «υποκινεί» και ποιος καταστέλλει τις αντιδράσεις μεταναστών και προσφύγων.

Είναι η ίδια πολιτική που δίνει στις ΜΚΟ το ελεύθερο να διαχειρίζονται εν λευκώ το Μεταναστευτικό, με το κράτος σε ρόλο παρατηρητή και τροχονόμο κονδυλίων, ευνοώντας τη δράση κέντρων και οργανισμών με διεθνή δράση και διασυνδέσεις, που καμία έγνοια δεν έχουν για την ασφάλεια και τη φροντίδα μεταναστών και προσφύγων, αλλά είναι ενταγμένοι σε ευρύτερους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς και επικίνδυνους ανταγωνισμούς, παίζοντας παιχνίδια στις πλάτες των κατατρεγμένων, αλλά και των κατοίκων στα νησιά και στην ελληνική ενδοχώρα.

Η πολιτική που στρώνει το έδαφος σε ακροδεξιές και ξενοφοβικές περιθωριακές ομάδες να χύσουν το δηλητήριο του ρατσισμού και του εθνικισμού, με τη στήριξη στελεχών της ΝΔ, εκλεγμένων της στην Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση. Είναι αυτή η πολιτική της ΕΕ που ανοιγοκλείνει την κάνουλα των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών ανάλογα με τα συμφέροντά της, μετατρέποντας την Ελλάδα σε ένα απέραντο hot spot.

Η πολιτική που έφερε στο Αιγαίο το ΝΑΤΟ με πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ - με ναυτική δύναμη που βασικά επιτηρεί τον ρωσικό στόλο - ενίσχυσε την παρουσία της FRONTEX. Η ένταση της καταστολής που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, με θαλάσσια τείχη αποτροπής, με τη δημιουργία υβριδικών στρατιωτικών δομών ελέγχου και καταστολής, με την εντονότερη παρουσία της FRONTEX και του ΝΑΤΟ, με τη δημιουργία κλειστών κέντρων - φυλακών στα νησιά για πρόσφυγες και μετανάστες, όχι μόνο δεν πρόκειται να λύσει, αντίθετα θα οξύνει κι άλλο το πρόβλημα.

Ο μόνος τρόπος ουσιαστικής αντιμετώπισης του προβλήματος είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες να ταξιδέψουν στις χώρες προορισμού τους, να απεγκλωβιστούν με γρήγορες διαδικασίες, να υπάρχει κατανομή τους σε όλα τα κράτη της ΕΕ. Σημαίνει δηλαδή την απαγκίστρωση από την πολιτική του «Δουβλίνου» και της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, που μετατρέπει τους πρόσφυγες και μετανάστες σε διαπραγματευτικό χαρτί στα γεωπολιτικά παιχνίδια που παίζουν η ΕΕ και η Τουρκία.

Το «ως εδώ μ' αυτήν την πολιτική!» πρέπει να ακουστεί δυνατά από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα στα νησιά και σε όλη την Ελλάδα. Να δυναμώσει η αλληλεγγύη στους ξεριζωμένους, να απομονωθούν τα φασιστοειδή και όσοι τους κάνουν πλάτες. Τώρα είναι η ώρα να γίνουν αντικείμενο διεκδίκησης και πλατιάς λαϊκής κινητοποίησης τα αιτήματα που προβάλλουν σωματεία και φορείς στα νησιά, με ξεκάθαρο μέτωπο εναντίωσης στην άθλια πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ, που στηρίζουν και τα άλλα αστικά κόμματα.

Ταυτόχρονα να δυναμώσει η πάλη για την απεμπλοκή της χώρας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι εκατοντάδες χιλιάδες υποχρεώνονται να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους στη Συρία, στην Υεμένη, στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη και αλλού, εξαιτίας της υλοποίησης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, των επεμβάσεων και πολέμων που η Ελλάδα στηρίζει και επιδιώκει πιο ενεργή συμμετοχή, όπως άλλωστε φαίνεται και με την πρόσφατη Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για τις βάσεις, αλλά και με το σχέδιο για αποστολή ελληνικών δυνάμεων σε Σ. Αραβία, Λιβύη και αλλού.

 --------------------

14) Το πλωτό φράγμα θα πνίξει κόσμο (05.02.2020)

Σενάριο από το μέλλον;
«ΠΑΝ - ΠΑΝ - ΠΑΝ... Φορτηγό πλοίο Παναγιά η Θαλασσινή (x3) βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω εμπλοκής προπελών σε πλωτό φράγμα 2 μίλια από το ακρωτήρι Κόρακα...»!

Σήμα - αναφορά που μπορεί να πάρουν το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης, το πορτογαλικό πλωτό της FRONTEX, η κανονιοφόρος «Νικηφόρος» και όλα τα αλιευτικά που δίνουν τη μάχη της τσιπούρας στο βόρειο πέρασμα της Λέσβου, στο Στενό της Ασσου.

Μα, πλωτό φράγμα στα ανοιχτά των Στενών της Λέσβου; Είναι σαφές καταρχήν ότι εκτός όλων των άλλων σοβαρότερων εγκλημάτων των ιμπεριαλιστών, αυτή η κυβέρνηση εκθέτει κάθε ναυτικό και θαλασσινό σε κίνδυνο.

Ελληνική εγκληματική «ναυτική» πατέντα!

Δεν σχολιάζουμε το αν θα αποδώσει. Το αφήνουμε στον ΣΥΡΙΖΑ, που εγκαλεί την κυβέρνηση - διά στόματος Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή - γιατί αυτό το φράγμα κάνει μόνο για τσούχτρες τελικά! Επίσης το αφήνουμε στα φασιστοειδή, που θα προτιμούσαν να βυθίζουν οι λιμενικοί τις βάρκες με τους πρόσφυγες ή θα πρότειναν ακόμη και ηλεκτροφόρο φράγμα, όπως ζητούσαν για τον Εβρο.

Σε ποια άλλη χώρα του κόσμου οι αρχές τοποθετούν μόνιμα εμπόδια στην ανοιχτή θάλασσα; Σε μια χώρα που κατοικείται από έναν λαό φημισμένο για τη ναυτοσύνη του χιλιάδες χρόνια τώρα. Που έχει ένα από τα πιο εξελιγμένα φαρικά συστήματα διεθνώς. Οι θάλασσές του χαρακτηρίζονται από μεγάλη, αδιάλειπτη ιστορικά και διαρκώς αυξανόμενη ναυτική κίνηση. Με ναυτικά ατυχήματα που αν εξέλιπε το εφοπλιστικό κέρδος, θα ήταν μηδαμινά. Αλλά ας αφήσουμε την κατάφωρη προσβολή της ναυτοσύνης μας, για να δούμε το χρονικό και τους εγκληματικούς κινδύνους που δημιουργεί.

Το χρονικό

Τέλος Γενάρη του 2020 εκπρόσωποι της κυβέρνησης και ο αρμόδιος υπουργός ανακοινώνουν ότι «πρέπει να αποδείξουμε ως χώρα ότι δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι». «Να στείλουμε μήνυμα». Αποφασίζουν, μεταξύ άλλων, να φράξουν τη θάλασσα! Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας διοργανώνει διαγωνισμό - εξπρές. Ολοκληρώθηκε μέσα σε λίγα 24ωρα. Αφορά την αγορά πλωτού φράγματος μήκους 2,7 μέτρων. Θα τοποθετηθεί σε περιοχή βόρεια και ανατολικά της Λέσβου, ανοιχτά της Συκαμινιάς. Το πλωτό φράγμα θα δοκιμαστεί και αν αποδώσει, τότε θα αγοράσουμε ακόμη 10 χλμ. πλωτών φραγμάτων.
Σκοπός; Να αποτρέψει το πέρασμα των ξεριζωμένων στα βόρεια και ανατολικά παράλια της Λέσβου.

Το πλωτό φράγμα

Πρόκειται για πλωτή κατασκευή ύψους περίπου 1,10 μ., μοιρασμένη, ισόποσα σχεδόν, σε δύο τμήματα: Το βρεχάμενο και αυτό που θα εξέχει από την επιφάνεια της θάλασσας. Το τμήμα που θα είναι κάτω από την επιφάνεια θα αποτελείται από πυκνό δίχτυ με σύρμα και βαρίδια στην κάτω του πλευρά. Αυτό που θα εξέχει θα είναι ενισχυμένος μουσαμάς με «σημαδούρες», που θα το κρατούν στην επιφάνεια. Ολο αυτό θα αγκυρωθεί στις άκρες και ανά συγκεκριμένα μέτρα, ώστε να συγκρατείται όσο γίνεται πιο σταθερό στη γραμμή που θα επιλεγεί. Θα φέρει σημαντήρες για τη νύχτα και θα είναι πορτοκαλί ή κίτρινου χρώματος για την ημέρα. Θα ανακοινωθεί με NAVTEX και για τη διόρθωση χαρτών.

Σε τι θα διαφέρει το πλωτό φράγμα του Μητσοτάκη από το τείχος της ντροπής που έχει χτίσει το κράτος - δολοφόνος, το Ισραήλ; Σε τι διαφέρει από το τείχος του Τραμπ στα σύνορα με το Μεξικό; Μόνο στην ανηθικότητα ανταγωνίζονται. Αν υπάρχει μια διαφορά, ίσως είναι στο δολοφονικό του έργο.

Το πλωτό φράγμα θα πνίξει κόσμο

Αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα. Επικίνδυνο για τα πλοία της γραμμής, τα φορτηγά πλοία και τα σκάφη αναψυχής. Οι ντόπιοι ψαράδες στην καθημερινή μάχη με τα στοιχεία της φύσης και τις τουρκικές παρενοχλήσεις, τώρα έχουν να αντιμετωπίσουν και το Φράγμα Μυταράκι! Είναι αδιανόητο για κάποιον που ταξιδεύει στη θάλασσα να του βάζουν τεχνητά εμπόδια οι ίδιες αρχές που θα έπρεπε να έχουν τον αντίθετο ακριβώς ρόλο... υποτίθεται.

Το πιο εγκληματικό, όμως, είναι για τους ίδιους τους πρόσφυγες. Οι υπεύθυνοι ξέρουν πολύ καλά ότι ένα τέτοιο εμπόδιο σε συνθήκες ταραγμένης θάλασσας δεν είναι αποτρεπτικό, ΕΙΝΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΟ.

Οι μεταναστευτικές ροές δεν μειώνονται με τείχη, πνιγμούς και αυταρχισμό. Οι ξεριζωμένοι θα συνεχίζουν να μεταναστεύουν μακριά από τις βόμβες των ΝΑΤΟικών και των ανταγωνιστών τους. Η πηγή του προβλήματος βρίσκεται στις διευκολύνσεις που παρέχουν στους πολέμους του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και στους Αμερικανούς οι ελληνικές κυβερνήσεις για να δολοφονούν, να ξεσπιτώνουν και να καταδικάζουν στη φτώχεια ολόκληρους λαούς. Οι πύραυλοι στη Σαουδική Αραβία, οι βόμβες, τα καύσιμα κι οι προμήθειες των ιμπεριαλιστών γράφουν και «made in Greece». Αποθηκεύονται, συντηρούνται και φορτώνονται στη Σούδα, στο Στεφανοβίκειο, στον Αραξο, στην Αλεξανδρούπολη, στη Λάρισα, στη Θεσσαλονίκη... Κάθε γωνιά της Ελλάδας βρωμίζεται από την αρβύλα τους.
Φραγμό οφείλουν να βάλουν οι νησιώτες και όλος ο λαός στα δολοφονικά σχέδια του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων.
Η κυβέρνηση να πάρει τώρα πίσω την απόφαση για το φράγμα.

Νίκος ΓΑΡΔΙΚΗΣ
Πρώην καθηγητής Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θαλάσσης στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, δημοτικός σύμβουλος Παλαιού Φαλήρου

 --------------------

15) ΑΠΟ ΚΟΜΕΠ

α) ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ (2016) Διαβάστε το άρθρο κάνοντας κλικ εδώ

β) ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ (2012) Διαβάστε το άρθρο κάνοντας κλικ εδώ

γ) ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ* (2011) Διαβάστε το άρθρο κάνοντας κλικ εδώ