Το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή όξυνσης του Προσφυγικού στη χώρα μας, πραγματοποίησε πολύμορφες παρεμβάσεις με σκοπό να αναδειχθούν οι πραγματικές αιτίες του προσφυγικού, να μην μετατραπούν τα θύματα σε θύτες, να εκφραστεί η γνήσια λαϊκή αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες και μετανάστες. Ταυτόχρονα όλα αυτά τα χρόνια, το ΚΚΕ, συνεχίζει να παρεμβαίνει για το σύνολο των δικαιωμάτων των εργαζόμενων και των λαϊκών οικογενειών του τόπους μας, με κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

Με βάση αυτή την αντίληψη - και την περίοδο της πανδημίας - επισημάναμε ότι οι εκατοντάδες εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες στη Δομή Φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της εξάπλωσης του κορονοϊού, ενώ οι ήδη άσχημες συνθήκες διαβίωσης, ο τεράστιος συγχρωτισμός και η έλλειψη βασικών μέτρων υγιεινής αποτελούν παράγοντες που μπορούν να επιταχύνουν την εξάπλωση της πανδημίας.

Επιπλέον, σημειώναμε ότι τα όποια μέτρα είχε ανακοινώσει η Κυβέρνηση της ΝΔ πάρθηκαν με καθυστέρηση αλλά ήταν και ανεπαρκή, αφήνοντας εκτεθειμένους τόσο τους πρόσφυγες και μετανάστες, όσο και τους κατοίκους της περιοχής μας, γιατί είναι ανοχύρωτοι λόγω και των τραγικών ελλείψεων που υπάρχουν στα δύο νοσοκομεία του νομού, όσο και στο Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου, τα οποία δεν μπορούν να καλύψουν ούτε στοιχειώδεις ανάγκες.

Αντίστοιχα, προβληματική ήταν και η στάση που κράτησε η κυβέρνηση με το άνοιγμα των σχολείων, όπως και η επικοινωνιακή διαχείριση με το ύποπτο κρούσμα κορονοϊού στη Δομή της Νέας Καβάλας όπου ο λαός της περιοχής ενημερωνόταν από φήμες των ΜΜΕ και όχι από την πολιτεία. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση επιμένει να συγχρωτίζει εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες σε μία Δομή που δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στη φιλοξενία τέτοιου μεγάλου όγκου πληθυσμού.

Όλα αυτά προκάλεσαν τις εύλογες ανησυχίες ενός κόσμου, έδωσαν όμως και αφορμή στις διάφορες ρατσιστικές και ξενοφοβικές ομάδες που είχαν «λουφάξει» όλη την προηγούμενη περίοδο – και με τη στήριξη εκπροσώπων της Τοπικής Διοίκησης – να ξαναβγούν στην επιφάνεια, καλλιεργώντας το αντιδραστικό τους δηλητήριο στην τοπική κοινωνία, μιλώντας για «λαθρομετανάστες» και και ζητώντας «να φύγουν οι δομές και οι πρόσφυγες», χωρίς να μιλάνε για τις αιτίες που οδήγησαν στη χώρα μας χιλιάδες κατατρεγμένους, χωρίς να βάζουν ούτε ένα αίτημα για την καλυτέρευση των συνθηκών ζωής ντόπιων και προσφύγων.

Οι ευθύνες γι’ αυτή την κατάσταση βαραίνουν τόσο τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπου η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, η συμφωνία δηλαδή εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας φέρει τη δική της υπογραφή.

Βαραίνουν, τόσο τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ, τα υπόλοιπα κόμματα και άλλους τοπικούς παράγοντες, όσο και τους εκπροσώπους τους στην Τοπική Διοίκηση, γιατί αποκρύπτουν συστηματικά την βασική αιτία του προσφυγικού – μεταναστευτικού που είναι οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πόλεμοι ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, στις οποίες συμμετέχει και η Ελλάδα, που είναι η φτώχια και η εξαθλίωση που προκαλούνται από την εκμετάλλευση, από τους σφοδρούς ανταγωνισμούς για το μοίρασμα πηγών ενέργειας, δρόμων μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων, σφαιρών επιρροής. Όλοι αυτοί, δεν έκαναν το παραμικρό για την εξασφάλιση ανθρώπινων όρων διαβίωσης στη Δομή της Νέας Καβάλας, την προστασία της υγείας των προσφύγων, την εκπαίδευση των παιδιών τους κτλ.

Όλοι μαζί, σε μοιρασμένους ρόλους, ένα πράγμα επιδιώκουν: Να αποπροσανατολίσουν το λαό από τις πραγματικές αιτίες του προβλήματος και από τον πραγματικό εχθρό, να τον διχάσουν, ώστε οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι να συνεχίσουν να πλουτίζουν και να καλοπερνούν σε βάρος του λαού και όλων των λαών.

Γι’ αυτό τόσα χρόνια κανένας τους δεν οργάνωσε την παραμικρή διαμαρτυρία για τις τεράστιες ελλείψεις στην Υγεία (ακόμα και εν μέσω καραντίνας κουβέντα δεν είπαν), για τα σοβαρά προβλήματα στην Εκπαίδευση (ειδικά στον τομέα των υποδομών), τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς τους με τις ολιγόμηνες συμβάσεις, την εντατικοποίηση της εργασίας, τις υπερωρίες, με τα δεκάδες εργατικά ατυχήματα ακόμα και θανατηφόρα, για τα τεράστια βάρη που καλούνται να σηκώσουν οι μικροί επαγγελματίες και οι φτωχοί αγρότες της περιοχής.

Σήμερα, αυτό που απαιτείται είναι:
  • Να μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο σε δημόσιους, ανοιχτούς ανθρώπινους και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας, και στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους. Όλη η διαδικασία, καθώς και η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση, να είναι στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους και όχι μέσω ΜΚΟ.
  • Να θεσπιστούν γρήγορες και σύμφωνες με τη Συνθήκη της Γενεύης διαδικασίες ασύλου για εκείνους που θέλουν να παραμείνουν στη χώρα μας, να καταργηθούν οι διατάξεις που υπονομεύουν τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και που διαδοχικά ψηφίζουν οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ με βάση τις Οδηγίες της ΕΕ.
  • Ειδικά για τη Δομή της Νέας Καβάλας, να δημιουργηθεί ιατρείο, εξοπλισμένο και στελεχωμένο με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής και πρόληψης. Να πραγματοποιηθούν έγκαιρα τεστ για τον κορονοϊό σε πρόσφυγες και μετανάστες.
  • Να κατοχυρωθεί η πλήρης πρόσβαση προσφύγων και μεταναστών σε δημόσιες υπηρεσίες υγείας, χωρίς αποκλεισμούς.
  • Συγκεκριμένα στην ΠΕ Κιλκίς, να ενισχυθούν, να στελεχωθούν και να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό το Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου και τα δύο Νοσοκομεία του νομού, τόσο για να ανταποκρίνονται σε φυσιολογικές συνθήκες, όσο και σε συνθήκες με αυξημένες ανάγκες λόγω πανδημίας του κορονοϊού ή λόγω του προσφυγικού.
  • Επιπλέον, να κατασκευαστούν νέα σχολεία (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και Γυμνάσιο στο Πολύκαστρο), ώστε να μειωθούν οι μαθητές ανά τμήμα. Τα προσφυγόπουλα να κατανεμηθούν σε περισσότερα σχολικά κτίρια με βάση τις δυνατότητες κάθε σχολικής μονάδας και με βάση τις εκπαιδευτικές τους ανάγκες. 
Το προσφυγικό, όπως και κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και ο λαός συνολικά, δεν λύνονται χωρίς αμφισβήτηση της πολιτικής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, της πολιτικής που ακολουθούν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά, οι οποίες στηρίζουν τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και όχι του λαού, οι οποίες γεννούν εκμετάλλευση, φτώχεια, κρίση, πολέμους και προσφυγιά.