«Οχι στις εξώσεις προσφύγων και τις απολύσεις εργαζομένων στα προγράμματα στέγασης!»
Κινητοποίηση στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τρίτης εργαζόμενοι που απασχολούνται στις δομές διαχείρισης του Προσφυγικού με αφορμή τις εξώσεις των αναγνωρισμένων προσφύγων από τις δομές στέγασης αλλά και λόγω των αλλαγών στη χρηματοδότηση του προγράμματος «ESTIA», οι οποίες απειλούν το εργασιακό μέλλον εκατοντάδων εργαζομένων στην Κεντρική Μακεδονία αλλά και συνολικά.

Πρόσφατα, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αποφάσισε την έξοδο όλων των αναγνωρισμένων προσφύγων από τις δομές στέγασης, χωρίς να λαμβάνει υπόψη ακόμη και την ύπαρξη πολύ σοβαρών ιατρικών παθήσεων. Με το απαράδεκτο αυτό μέτρο κόβονται το πρόγραμμα στέγασης, καθώς και το μηνιαίο ποσό ενίσχυσης. Οπως τονίζουν σε αντίστοιχη ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι, «χιλιάδες άνθρωποι με σοβαρές σωματικές και ψυχικές ασθένειες, πυρηνικές ή και μονογονεϊκές οικογένειες με παιδιά, θα πεταχτούν ουσιαστικά στο δρόμο με ορατό τον κίνδυνο εξαθλίωσης».

Παράλληλα, προσθέτουν: «Η κυβέρνηση επικαλείται τη δυνατότητα των προσφύγων να εγγραφούν στο πρόγραμμα "HELIOS" και κατηγορεί τους πρόσφυγες που δεν γράφτηκαν σε αυτό, παρόλο που γνωρίζει ότι για να λάβουν υποστήριξη για στέγαση, θα πρέπει να είναι κάτοχοι ΑΦΜ, τραπεζικού λογαριασμού και συμβολαίου ενοικίου, δηλαδή να αντιμετωπίσουν μια σειρά γραφειοκρατικά εμπόδια, με το επιπλέον εμπόδιο ότι δεν γνωρίζουν τη γλώσσα και τις διαδικασίες». Για τους παραπάνω λόγους, από τους 11.322 πρόσφυγες που είναι εγγεγραμμένοι στο πρόγραμμα «HELIOS», μόνο 2.687 έλαβαν το βοήθημα ενοικίου για ανεξάρτητη διαβίωση, δηλαδή λιγότεροι από το 25%.

Οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους διεκδικούν:

  • Να μην πεταχτεί στο δρόμο κανένας πρόσφυγας που έχει λάβει άσυλο. Την παράταση του προγράμματος στέγασης των προσφύγων σε διαμερίσματα και να βρεθεί άμεσα στέγη, με την αξιοποίηση διαμερισμάτων, κλειστών ξενοδοχείων και κτιρίων που ανήκουν στο Δημόσιο.
  • Την κατάργηση του Κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙ» και άμεση παροχή ταξιδιωτικών εγγράφων στους πρόσφυγες ώστε να μεταφερθούν στις χώρες προορισμού τους. Αμεση διευκόλυνση όσων παίρνουν άσυλο για να ταξιδέψουν στις χώρες προορισμού τους.
  • Τη λήψη άμεσων μέτρων από το κράτος για όσους επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα, για την ένταξή τους στην εργασία και την κοινωνία, με την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των προσφύγων και των οικογενειών τους, την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και την τοποθέτηση σε θέσεις εργασίας, παίρνοντας υπόψη το επάγγελμα και τις γνώσεις τους.
  • Καμία απόλυση εργαζομένων. Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας όλων των εργαζομένων στα προγράμματα στέγασης με τη μετάβασή τους στον εκάστοτε νέο φορέα υλοποίησης του ίδιου προγράμματος.
  • Οσες οργανώσεις δεν συνεχίζουν την υλοποίηση του προγράμματος «ESTIA» αλλά υλοποιούν παράλληλα άλλα προγράμματα, να μεταφέρουν τους εργαζόμενους στα ήδη υπάρχοντα προγράμματα.