Άλλα 57 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα ανακοινώθηκαν χτες από τον ΕΟΔΥ. Τα 13 είναι εισαγόμενα (10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας και 3 προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο).

18 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική, 11 στη Θεσσαλονίκη, 7 στην Καβάλα, 2 στη Λευκάδα και από ένα σε Αχαΐα, Ημαθία, Κιλκίς, Κορινθία, Δωδεκάνησα, Ροδόπη.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.336 (ημερήσια μεταβολή +1,3%).

8 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με διάμεση ηλικία τα 56 έτη. 127 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Οι θάνατοι έχουν φτάσει στη χώρα τους 203, με διάμεση ηλικία των θανόντων τα 76 έτη.

Ερωτήματα για τους νοσηλευόμενους στη Θεσσαλονίκη

Σοβαρά ερωτήματα και ανησυχία προκαλεί η ενημέρωση της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας για την κατάσταση σχετικά με την πανδημία, καθώς εκτός του ότι παρέχεται με το σταγονόμετρο, διαπιστώνεται πως υπάρχουν στοιχεία που απέχουν από την πραγματικότητα. Συγκεκριμένα, στις δηλώσεις του την περασμένη Τρίτη, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανέφερε πως «στη Θεσσαλονίκη έχουμε 66 ενεργά κρούσματα. Από αυτά 8 είναι σε νοσηλεία και 58 είναι σε κατ' οίκον απομόνωση». Ωστόσο, τα στοιχεία από τα νοσοκομεία αναφοράς είναι διαφορετικά, καθώς μέχρι και το μεσημέρι της Τετάρτης, στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, το πρώτο νοσοκομείο αναφοράς της Θεσσαλονίκης, νοσηλεύονταν 14 ασθενείς με κορονοϊό, εκ των οποίων ο ένας είναι διασωληνωμένος στη ΜΕΘ, με μόλις 2 από αυτούς να είναι νέες εισαγωγές. Αντίστοιχα, μέχρι το απόγευμα της Τρίτης στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» νοσηλεύονταν λόγω κορονοϊού πέντε ασθενείς, όλοι τους εκτός ΜΕΘ. Επομένως οι νοσηλευόμενοι ήταν υπερδιπλάσιοι από όσους «μέτραγε» ο Ν. Χαρδαλιάς, κάτι που προφανώς απαιτεί εξήγηση από την κυβέρνηση.

Ανησυχητική η εξάπλωση σε όλο τον κόσμο

Ανησυχητική είναι η εξάπλωση της πανδημίας σε πολλές περιοχές του κόσμου, με τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα να έχουν ξεπεράσει πλέον τα 17 εκατομμύρια και τους νεκρούς τις 666.000. Σταθερά στην πρώτη θέση της λίστας των πιο χτυπημένων χωρών οι ΗΠΑ, που μέχρι χτες το βράδυ κατέγραφαν πάνω από 4,5 εκατομμύρια κρούσματα και 152.711 θανάτους. Ακολουθούν η Βραζιλία, η Ινδία, η Ρωσία, η Νότια Αφρική, το Μεξικό, το Περού, η Χιλή και η Ισπανία.