Κοινοβουλευτική παρέμβαση για τις σοβαρές ελλείψεις και τα προβλήματα που υπάρχουν με το ζήτημα της σχολικής καθαριότητας έκανε το ΚΚΕ, μέσω του βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης, Γιάννη Δελή.

Ο Γ. Δελής τόνισε ότι «το πρώτο σχολικό κουδούνι βρήκε τα προβλήματα καθαριότητας να παραμένουν και να διογκώνονται δίπλα στις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν συνολικά στα σχολεία» και υπογράμμισε πως τα όποια «μπαλώματα» κάνουν τις τελευταίες ημέρες κυβέρνηση και δήμοι δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά τροφοδοτούν ένα κλίμα ανασφάλειας μπροστά στο νέο κύμα πανδημίας.

Εξήγησε, ακόμα, ότι η καθαριότητα των σχολείων δεν μπορεί να αποτελεί «ατομική ευθύνη» των μαθητών και των εκπαιδευτικών, αλλά κρατική ευθύνη. Γι’ αυτό και απαιτείται να προσληφθεί όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό πλήρους ωραρίου, ώστε να καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες, ειδικά φέτος εν μέσω πανδημίας.

Τέτοια προβλήματα αντανακλούν την πραγματικότητα και στο Κιλκίς. Σήμερα, υπάρχουν ολόκληρα σχολεία στο Κιλκίς και στην Παιονία, με 12 και παραπάνω αίθουσες, τουαλέτες, εργαστήρια και βιβλιοθήκη, κοινόχρηστους χώρους, όπου έχει προσληφθεί μόλις μία καθαρίστρια. Υπάρχουν μικρότερα σχολεία με 6 αίθουσες ή νηπιαγωγεία, που έχουν μία καθαρίστρια με 3 ώρες ημερησίως. Είναι προφανές ότι δεν είναι δυνατό να υπάρχει καθημερινή και καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου επαρκής καθαριότητα.

Επιπλέον, σοβαρά προβλήματα προκύπτουν με το νέο καθεστώς εργασίας, μιας και υπάρχουν περιπτώσεις εργαζόμενων που μετακινούνται από το Κιλκίς σε απομακρυσμένα χωριά ή και το αντίστροφο με αποτέλεσμα ο μισθός να εξανεμίζεται στα έξοδα μετακίνησης. Ενώ ερωτηματικό παραμένει πότε, με τι όρους, τι μισθό και από ποια ημερομηνία θα υπογραφούν οι Συμβάσεις Εργασίας.

Όλη αυτή η κατάσταση, που εν μέσω πανδημίας, δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα για την υγιεινή και ασφάλεια, εκπαιδευτικών και γονιών, καθώς και του ίδιου του προσωπικού καθαριότητας, βγάζει στην επιφάνεια τις διαχρονικές ευθύνες όλων των έως τώρα κυβερνήσεων, καθώς και των διοικήσεων των δύο Δήμων, που δεν διεκδίκησαν ποτέ μόνιμο προσωπικό πλήρους απασχόλησης ώστε να καλύπτεται το σύνολο των αναγκών.

Έστω και τώρα χρειάζεται η Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, οι διοικήσεις των Δήμων Κιλκίς και Παιονίας να ζητήσουν επιπλέον προσωπικό, να μετατρέψουν τις 3ωρες συμβάσεις εργασίας σε πλήρους απασχόλησης.


Δείτε τη συζήτηση της κοινοβουλευτικής παρέμβασης στη Βουλή:


Σας αποστέλλουμε επίσης το πλήρες κείμενο της ερώτησης που κατέθεσε το ΚΚΕ:

Θέμα: «Μόνιμη και σταθερή εργασία για τους εργαζόμενους στη σχολική καθαριότητα»

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς βρίσκει το ζήτημα της καθαριότητας των σχολείων να αποτελεί βασική πλευρά για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού σε ολόκληρη την κοινωνία.

Το πρώτο σχολικό κουδούνι θα βρει τα προβλήματα καθαριότητας να παραμένουν και να διογκώνονται δίπλα στις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν συνολικά στα σχολεία. Η κυβέρνηση βαφτίζει "νέες προσλήψεις" την εργασία των ίδιων εργαζόμενων που για χρόνια και με κάθε είδους σχέση ομηρίας εργάζονταν καθημερινά στα σχολεία. Τα όποια μπαλώματα της κυβέρνησης και των δήμων που γίνονται τις τελευταίες μέρες όχι μόνο δε δίνουν λύσεις στα εκτεταμένα προβλήματα της σχολικής καθαριότητας στη βάση των πραγματικών και επειγουσών αναγκών, αλλά δυναμώνουν το κλίμα ανασφάλειας μπροστά στο νέο κύμα της πανδημίας.

Σε αυτές τις συνθήκες η ομηρία των εργαζομένων στη σχολική καθαριότητα συνεχίζεται καθώς οι νέες συμβάσεις προβλέπουν χρονικό ορίζοντα λήξης το τέλος του διδακτικού έτους. Παράλληλα από τις 9500 θέσεις, οι μισές περίπου χαρακτηρίζονται ως συμβάσεις μερικής απασχόλησης δηλαδή εργασία των 3.5 ωρών! Είναι σαφές πως η έκταση και ο αριθμός των σχολικών μονάδων σε όλη τη χώρα σήμερα όσο και ο αριθμός των μαθητών και σπουδαστών που μπαίνουν μέσα σε αυτές δε μπορεί να καλυφθεί από το υπάρχον προσωπικό στη σχολική καθαριότητα. Είναι χαρακτηριστικό πως το υπάρχον προσωπικό στη σχολική καθαριότητα δεν επαρκεί εξαρχής για να καλύπτει την κάθε σχολική μονάδα.

Με βάση τα παραπάνω η αναλογία χώρων καθαριότητας, αιθουσών, γραφείων, βοηθητικών και κοινόχρηστων χώρων για κάθε καθαρίστρια είναι απαγορευτική για να μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική και ολοκληρωμένη κάλυψη. Οι εργαζόμενοι δε μπορούν να δεχτούν ούτε την εντατικοποίηση της εργασίας ούτε την παράνομη διεύρυνση του ωραρίου τους ώστε να "βγαίνει η δουλειά" ούτε φυσικά την είσοδο εργολάβων καθαριότητας μέσα στις σχολικές μονάδες όπως δειλά-δειλά αναφέρουν κάποιες δημοτικές αρχές.

Σε συνθήκες πανδημίας το δίκαιο αίτημα για μόνιμη και σταθερή εργασία των εργαζομένων στη σχολική καθαριότητα αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα. Με πανδημία ή χωρίς, η καθημερινή καθαριότητα στα σχολεία είναι αναγκαία πριν και μετά το μάθημα σε κάθε διάλειμμα, σε κάθε χώρο. Η σχολική καθαριότητα δεν είναι ατομική ευθύνη των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών αλλά ευθύνη του κράτους.

Ερωτάται ο κ. υπουργός,
τι άμεσα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε να μετατραπούν όλες οι προκηρυχθείσες θέσεις στη σχολική καθαριότητα σε συμβάσεις με πλήρη απασχόληση και να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες στα σχολεία με εργαζόμενους μόνιμης και σταθερής εργασίας».