Καταθέτοντας στη διάρκεια της δίκης, οι χρυσαυγίτες κατηγορούμενοι «έγραψαν ιστορία» αποκηρύσσοντας ο ένας μετά τον άλλο το ναζισμό και ρίχνοντας τις ευθύνες ο ένας στον άλλο για την εγκληματική τους δράση.

 Η εικόνα αυτή των θρασύδειλων φασιστών ωχριά μπροστά στα όσα επικαλούνται τώρα οι δικηγόροι τους, προκειμένου να τους αναγνωριστούν ελαφρυντικά.

Για παράδειγμα ο Κασιδιάρης, με τους αγκυλωτούς σταυρούς στο μπράτσο, τη «φιγούρα» με τα όπλα, τις δολοφονικές επιθέσεις και τους πύρινους ναζιστικούς λόγους, παρουσιάζεται τώρα ως ...«παρεξηγημένο πρόσωπο» για να γλιτώσει την ανώτατη ποινή.

Η Ζαρούλια, πάλι, λίγο ως πολύ δηλώνει ότι πληρώνει το ...αμάρτημα του ανδρός της και ότι δεν θα κατηγορούνταν αν δεν είχε παντρευτεί τον Μιχαλολιάκο.

Αλλος χρυσαυγίτης δηλώνει ...φιλάνθρωπος, ενώ ο «εγέρθητου» Καιάδας εμφανίζεται τώρα από τους δικηγόρους του ως ένας φτωχός μεροκαματιάρης, με κλίση στη μουσική, που «η προφυλάκιση σταμάτησε την πορεία της μουσικής του διαδρομής γιατί δεν μπορούσε να μεταβεί στο εξωτερικό και σε καμία περίπτωση δεν είχε σχέση με έκνομες πράξεις».

Ο Γρέγος, πάλι, δηλώνει τώρα ...εθελοντής πυροσβέστης!

Αυτός όμως που τους ξεπέρασε όλους σε ...φαντασία ήταν ο Μιχαλολιάκος, ο οποίος ζήτησε ελαφρυντικά επειδή «παρήγαγε έργο»! Με βάση τον όγκο των αποδεικτικών στοιχείων που παρουσιάστηκαν στη δίκη για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, θα ζητάει σε λίγο και βαρέα ένσημα για το έργο που παρήγαγε ως αρχηγός της.