Φωτο: Eurokinissi
Eurokinissi Πηγή: www.lifo.gr
Eurokinissi Πηγή: www.lifo.gr
Με αφορμή τη δικαστική απόφαση, ο λαός έγινε μάρτυρας μιας μοναδικής επιχείρησης διαστρέβλωσης ακόμα και πολύ κοντινών γεγονότων. Είδε σύσσωμα τα αστικά κόμματα να πανηγυρίζουν και να μιλούν για «νίκη της δημοκρατίας» και διάφορα άλλα. Είδε πολλούς από εκείνους που προκλητικά έκαναν πλάτη στους ναζί με διάφορους τρόπους, ακόμα και την περίοδο που ήταν υπόδικοι και ξερνούσαν τις φασιστικές τους αντιλήψεις μέσα στο δικαστήριο, να βγάζουν δακρύβρεχτους λόγους ...«δικαίωσης». Ωραία όλα αυτά.

Ομως, επειδή κανείς δεν έχει ή δεν πρέπει να ξεχάσει, η πραγματικότητα τους εκθέτει ανεπανόρθωτα. Μάλιστα, ακόμα και παραμονές της απόφασης ή και μετά από αυτήν, η προσπάθεια «ξεπλύματος» της Χρυσής Αυγής ήταν προκλητική. Οπως για παράδειγμα το «η πολιτική δεν έχει καμία θέση (...) σε μια ανθρωποκτονία», του Ανδ. Λοβέρδου από το ΚΙΝΑΛ. Ο ίδιος επίσης παλιότερα αναφερόμενος στη ΧΑ μιλούσε για ένα «γνήσιο κίνημα». `Η σαν εκείνον τον περίφημο δημοσιογράφο της «Καθημερινής», που έλεγε προχτές για τους ναζιστές κατάδικους: «Μην ποινικοποιούμε τις απόψεις. Ηταν απλά μια συμμορία που ...επικαλούνταν (!!!) την ιδεολογία τους για να κάνουν τα εγκλήματά τους».

* * *

Αν δούμε το χρόνο προς τα πίσω, έχουμε να πούμε πολλά. Για το ποιοι όχι μόνο τους έκαναν πλάτες, αλλά ακόμα χειρότερα, τους νομιμοποιούσαν με κάθε τρόπο στην κοινωνία και τον λαό. Και επαναλαμβάνουμε: Ακόμα και τότε που ήταν υπόδικοι! Τα παραδείγματα είναι αμέτρητα. Ας δούμε όμως μερικά από αυτά, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

  • Ποικίλουν οι περιπτώσεις «διασυνδέσεων», «επαφών», «συνομιλιών» εκπροσώπων των αστικών κομμάτων με τους χρυσαυγίτες. Πιο χαρακτηριστική είναι η περίπτωση Μπαλτάκου, που ως γενικός γραμματέας της κυβέρνησης ΝΔ μιλάει με τον Κασιδιάρη σαν γνωστοί από παλιά, και ενώ μάλιστα είχε κινηθεί η διαδικασία ενάντια στη Χρυσή Αυγή... Ομως δεν περιορίζεται το ζήτημα εκεί. Αφορά και άλλα στελέχη της ΝΔ, αλλά και άλλων κομμάτων. Οπως είχε αποκαλύψει και η εφημερίδα μας, το 2014 στις δημοτικές - περιφερειακές εκλογές είχε συντελεστεί όργιο αλισβερισιού ανάμεσα σε κομματικά στελέχη της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ, του ΣΥΡΙΖΑ, που τους είχαν μη βρέξει και μη στάξει, για να τους στηρίξουν στους δεύτερους γύρους, ή τους έβαζαν στα ψηφοδέλτιά τους.
  • Επικαλούμενοι «θεσμικές» και «νομικές δεσμεύσεις», όχι μόνο αρνούνταν να βάλουν εμπόδια στην πολιτική δράση των χρυσαυγιτών, όπως έκαναν και σε επίπεδο δημοτικών και περιφερειακών αρχών, τοπικές αρχές όλων των αστικών κομμάτων. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, δεν δίσταζαν ακόμα και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ - όπως ο τότε υπουργός Ν. Βούτσης - να εκφράζουν τη διαφωνία τους στη Βουλή με τη στάση της δημοτικής αρχής της Πάτρας και του κομμουνιστή δημάρχου Κ. Πελετίδη, να εμποδίσει με κάθε τρόπο τη δράση των χρυσαυγιτών, υποδεικνύοντας μάλιστα στους ωρυόμενους χρυσαυγίτες ότι υπάρχουν «νομικές δικλίδες» να καταφύγουν σε βάρος του δημάρχου.
  • Με το ίδιο «θεσμικό» σκεπτικό και πίσω από τη θέση «αφού τους ψήφισε ο κόσμος» (!) βρέθηκαν πλάι πλάι μαζί τους σε εκδηλώσεις, επετείους, όπως όταν πόζαραν όλοι μαζί, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και χρυσαυγίτες στο Καστελόριζο... Δήμαρχοι και περιφερειάρχες της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και άλλοι τους δίνανε βήμα, χώρο για να καταθέσουν τα στεφάνια τους ως «νόμιμο πολιτικό κόμμα», και ήταν οι λαϊκές κινητοποιήσεις που εμπόδιζαν τους ναζί.
  • Μαζί στη Βουλή με την ψήφο των χρυσαυγιτών ψηφίζονταν σημαντικά αντιλαϊκά νομοσχέδια που έφερναν οι κυβερνήσεις της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ. Ηταν η πρόεδρος της Βουλής, Ζ. Κωνσταντοπούλου, τότε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, που διαμαρτυρόταν για τον αποκλεισμό υπόδικων βουλευτών από συμμετοχή στις ψηφοφορίες. Ηταν βουλευτές της ΝΔ (Κεφαλογιάννης, Ιωαννίδης, Καράμπελας) που δεν ψήφισαν την άρση ασυλίας του Κασιδιάρη για την επίθεση στην βουλευτή του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη.
* * *

Υπάρχουν κι άλλα πολλά που θα μπορούσε να γράψει κανείς και στα οποία θα επανέλθουμε. Μέχρι τότε να μην ξεχνάμε, όλα αυτά δεν διαγράφονται και δεν «ξεπλένονται». Ολα αυτά κάνουν την επαγρύπνηση αναγκαία καθώς και τη συνέχιση της πάλης για να τσακιστούν οι φασίστες και το σύστημά τους...


Κ. Πασ.