Νέα αρνητικά «ρεκόρ» με 2.166 κρούσματα και 169 διασωληνωμένους

Η εντεινόμενη πίεση στο υποστελεχωμένο δημόσιο σύστημα Υγείας αποτυπώνεται και στα νέα αρνητικά «ρεκόρ» που ανακοινώθηκαν χτες σε κρούσματα κορονοϊού και διασωληνωμένους ασθενείς.

Συγκεκριμένα, τα κρούσματα έφτασαν χτες τα 2.166 (ημερήσια μεταβολή +5,1%) και τα 44.246 συνολικά, ενώ οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι τους 169.

Χτες ανακοινώθηκαν επίσης ακόμα 13 θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους να ανέρχεται στους 655.

Από τα χτεσινά επιβεβαιωμένα κρούσματα, 595 καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη και 542 στην Αττική. Τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων είχαν επίσης η Ροδόπη με 108 και η Λάρισα με 106 κρούσματα.

Διψήφιος αριθμός καταγράφηκε σε 22 περιφερειακές ενότητες: Σε Πέλλα (78 κρούσματα), Ημαθία (53), Μεσσηνία (51), Δράμα (46), Εβρο (42), Χαλκιδική (38), Σέρρες (37), Καβάλα και Πιερία (από 32), Γιάννενα (27), Κιλκίς (26), Ξάνθη (25), Ηράκλειο (24), Κοζάνη (22), Αχαΐα (18), Φλώρινα (17), Καρδίτσα (15), Τρίκαλα (13), Φθιώτιδα και Χανιά (από 12), Μαγνησία και Ρόδο (από 11).

 

«Στο κόκκινο» τα δημόσια νοσοκομεία σε Θεσσαλονίκη και Ηπειρο
Η κυβέρνηση αρνείται και τώρα να ικανοποιήσει τις κρίσιμες διεκδικήσεις των υγειονομικών και του λαού
Η κυβέρνηση αρνείται και τώρα να ικανοποιήσει τις κρίσιμες διεκδικήσεις των υγειονομικών και του λαού
Κάθε μέρα που περνά, στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και ειδικά στις περιοχές που βρίσκονται «στο κόκκινο», η εκρηκτική κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία αποκαλύπτει τα ψέματα της κυβέρνησης, που τόσο καιρό έκανε λόγο για «έτοιμο, θωρακισμένο και ενισχυμένο» δημόσιο σύστημα Υγείας.

Επιβεβαιώνεται η επιτακτική ανάγκη να δυναμώσει άμεσα η πάλη των εργαζομένων και του λαού για την ουσιαστική προστασία της ζωής και της υγείας τους.

Εκρηκτική η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, οι υποδομές που δημιουργήθηκαν και τις τελευταίες μέρες με συγχωνεύσεις και καταργήσεις κλινικών - σε βάρος της αντιμετώπισης άλλων σοβαρών ασθενειών - για να υποδεχθούν περιστατικά Covid, λειτουργούν ήδη με πολύ υψηλή πληρότητα.

Οι ΜΕΘ Covid στα περισσότερα νοσοκομεία έχουν γεμίσει, ενώ ελάχιστες κλίνες ΜΕΘ έχουν απομείνει για την κάλυψη άλλων έκτακτων αναγκών.

Ενδεικτικά, γεμάτες είναι όλες οι ΜΕΘ των Νοσοκομείων «Γ. Παπανικολάου» (25 κλίνες), «Παπαγεωργίου» (6), «Γ. Γεννηματάς» (10), Πολυγύρου Χαλκιδικής (5). Στο ΑΧΕΠΑ ήταν κατειλημμένες οι 21 από τις 25 κλίνες ΜΕΘ, ενώ ήδη περίπου 130 ασθενείς με Covid νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.

Στο «Παπαγεωργίου» χτες προχώρησαν και σε επιπλέον συγχωνεύσεις κλινικών για να αυξήσουν τα κρεβάτια νοσηλείας Covid, ενώ η ΔΕΘ - Helexpo παραχώρησε στο ΑΧΕΠΑ λυόμενα περίπτερα και τέντες, προκειμένου να στεγαστούν δραστηριότητες του νοσοκομείου.

Την ίδια ώρα, λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό και των μεγάλων αναγκών, οι υγειονομικοί τσακίζονται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους, για τους ασθενείς, αλλά και για τη δυνατότητα τήρησης όλων των μέτρων προστασίας για το ενδεχόμενο διασποράς. Ενδεικτική είναι η εικόνα λειτουργίας της κλινικής Covid του Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου», όπου για 80 κλίνες σε τρεις ορόφους, στην 24ωρη εφημερία προβλέπονται δύο εξειδικευμένοι και 3 ειδικευόμενοι γιατροί. Χτες μάλιστα η διοίκηση του νοσοκομείου εξέδωσε «εντέλλεσθε» για ειδικούς και ειδικευόμενους γιατρούς, προκειμένου να συνεχίσουν να εργάζονται πέραν των προβλεπόμενων εφημεριών, για να μπορούν να καλυφθούν οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες.

Σε ένα τέτοιο φόντο, καθημερινά αυξάνονται οι υγειονομικοί που προσβάλλονται από τον κορονοϊό. Σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών (ΕΝΙΘ), τα ενεργά κρούσματα σε εργαζόμενους στα νοσοκομεία είναι πολύ πάνω από 100. Πάνω από 60 καταγράφονται μόνο στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου», ενώ 2 ακόμη προστέθηκαν χτες στο «Θεαγένειο» Αντικαρκινικό Νοσοκομείο.

Οξύνονται τα προβλήματα στα νοσοκομεία της Ηπείρου

Απάντηση στις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και του διοικητή της 6ης ΥΠΕ για λήψη μέτρων θωράκισης των νοσοκομείων της Ηπείρου έναντι της πανδημίας δίνει με ανακοίνωσή της η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου (ΕΙΝΗ) τονίζοντας ότι «η παντελής εγκατάλειψη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), η μη δημιουργία Κέντρων Υγείας (ΚΥ) Covid-19 και οι μεταφορές συναδέλφων από τα ΚΥ και την ΠΦΥ στα νοσοκομεία όχι μόνο δεν αρκούν αλλά φορτώνουν ακόμα περισσότερο τα νοσοκομεία, που μετατρέπονται σε νοσοκομεία της μιας νόσου».

Αφορμή για την τοποθέτηση της ΕΙΝΗ αποτέλεσε το «έμφραγμα» που προκλήθηκε στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία της Ηπείρου από τη μεγάλη συρροή κρουσμάτων σε ιδιωτικό γηροκομείο των Ιωαννίνων, λίγες μέρες μετά τις συρροές στη βιομηχανία τροφίμων.

Τα 55 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε τρόφιμους και εργαζόμενους του γηροκομείου, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται πολλοί υπερήλικες με υποκείμενα νοσήματα, είχαν ως συνέπεια τα νοσοκομεία των Ιωαννίνων να «φρακάρουν» λόγω έλλειψης κλινών, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η διακομιδή ηλικιωμένων σε βαριά κατάσταση στα Νοσοκομεία Αρτας, Φιλιατών και Πρέβεζας, «όπου δεν είναι παντού εξασφαλισμένες οι προϋποθέσεις της ασφαλούς τους νοσηλείας. Η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ Covid-19, δηλαδή οι 5 στις 8 μοναδικές κλίνες ΜΕΘ Covid σε όλη τη Βορειοδυτική Ελλάδα (στο ΠΓΝΙ), κρούει παραπέρα τον κώδωνα του κινδύνου για κάθε περιστατικό που θα χρειαστεί ΜΕΘ. Σε όλα τα τμήματα Covid-19 και τη ΜΕΘ Covid-19 ανακυκλώνονται οι συνάδελφοι άλλων τμημάτων και οι λιγοστοί γιατροί της ΜΕΘ, κάνοντας υπεράριθμες εφημερίες».

Η ΕΙΝΗ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον επικίνδυνο τρόπο που λειτούργησε το ΤΕΠ Παθολογίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων (ΠΓΝΙ) λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό, σημειώνοντας ότι «ένας μόνο γιατρός στο ΤΕΠ Παθολογίας είναι αδύνατο να εξετάσει, να γράψει τα παραπεμπτικά και να διακινήσει σωστά στο νοσοκομείο την ευρεία γκάμα ασθενών (π.χ. ογκολογικά ή αιματολογικά περιστατικά) που προσέρχονται στο ΤΕΠ από όλη την Ηπειρο και όχι μόνο».

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων καλεί αύριο, Πέμπτη, σε σύσκεψη στις 7 μ.μ. στην έδρα του, όλα τα σωματεία εργαζομένων του νομού στην Υγεία και την Πρόνοια για την ανάληψη πρωτοβουλιών αντίδρασης των εργαζομένων.

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Νοσοκομείο Πρέβεζας

Την επικίνδυνη επιλογή για νοσηλεία ασθενών με Covid-19 στο Νοσοκομείο Πρέβεζας χωρίς να υπάρχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου.

Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει διακριτός χώρος με θαλάμους αρνητικής πίεσης, για κλινική COVID-19» και συνεχίζει: «Πώς είναι δυνατόν αυτοί οι ελάχιστοι παθολόγοι που μετά βίας αντεπεξέρχονται στις ανάγκες των χρόνιων περιστατικών να επωμιστούν κι αυτό το επιπλέον καθήκον; Πώς είναι δυνατόν να νοσηλευτούν τέτοιοι ασθενείς με ασφάλεια στην Πρέβεζα όταν 10 μέρες τον μήνα δεν εφημερεύει αναισθησιολόγος;». Παράλληλα, η ανακοίνωση επισημαίνει τον κίνδυνο για «διασπορά κρουσμάτων στο νοσοκομείο και στην κοινότητα εξαιτίας όλων των παραπάνω ελλείψεων».

Καταγγέλλοντας ότι «έχουν περάσει 8 μήνες από την έναρξη του πρώτου κύματος της πανδημίας και στο Νοσοκομείο Πρέβεζας δεν έχει γίνει ουσιαστικά καμία σοβαρή ενέργεια για τη θωράκισή του», ο Σύλλογος καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου, αύριο, Πέμπτη, στις 12 μ.

 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Αφήνει με «σταθερή στρατηγική» εκτεθειμένο τον λαό στην πανδημία

Με «στρατηγική που στον πυρήνα της παραμένει σταθερή» και προσαρμόζεται σε «επιμέρους στοιχεία» αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το δεύτερο κύμα της πανδημίας, ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς, στη χτεσινή επίσημη ενημέρωση για τον κορονοϊό. Η... σταθερότητα της κυβέρνησης και της πολιτικής της βέβαια αποτυπώνεται ανάγλυφα στην έλλειψη μέτρων για την ουσιαστική ενίσχυση των νοσοκομείων, για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, για την αντιμετώπιση του επικίνδυνου συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς...

Με τον ίδιο τρόπο, το ρολόι της κυβέρνησης και των υπουργών εξακολουθεί να δείχνει την «ώρα ευθύνης», όπως αναφέρθηκε χτες, για την τήρηση των περιοριστικών μέτρων που ανακοινώνονται, χωρίς να σημαίνει ποτέ την ώρα της δικής της ευθύνης για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία, δημιουργία κλινών ΜΕΘ, πύκνωση των δρομολογίων στα ΜΜΜ, μαζικά test σε χώρους δουλειάς, σχολεία κ.λπ.

Οι δυνάμεις του δημόσιου συστήματος Υγείας «δεν είναι ανεξάντλητες», επανέλαβε προκλητικά και χτες ο υφυπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, τη στιγμή που η εκρηκτική κατάσταση στα νοσοκομεία κάνει ακόμα πιο φανερό πως τα όρια τα έχει χαράξει η χρόνια αντιλαϊκή πολιτική που ευθύνεται για τα χιλιάδες κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, για τον αριθμό κλινών ΜΕΘ που ήταν ανεπαρκής και πριν από την πανδημία, για τη μετατροπή του συστήματος Υγείας σε ...σύστημα της μιας νόσου. Κι ενώ ο υφυπουργός «προειδοποιεί» τον λαό για «εξάντληση δυνάμεων», ούτε λόγος από την κυβέρνηση για επίταξη των μεγάλων μονάδων του ιδιωτικού τομέα.

Στο μεταξύ, ενώ επαναλήφθηκαν και χτες οι «καθησυχαστικές» αναφορές περί «μη διασποράς του ιού στα σχολεία», το μέτρο του κλεισίματος και της τηλεκπαίδευσης στα Λύκεια σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες επιβεβαιώνει στην πραγματικότητα το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν εξασφαλίζει τους όρους για την ασφαλή λειτουργία τους. Ακριβώς για αυτόν το λόγο δεκάδες χιλιάδες μαθητές στερούνται τα μορφωτικά τους δικαιώματα - αριθμός που θα αυξηθεί κι άλλο αν «γκριζάρουν» κι άλλες περιοχές - όταν μέχρι και πριν λίγες μέρες ο πρωθυπουργός ομολογούσε ότι το κλείσιμο των σχολείων εντείνει τις ανισότητες...

Απαντώντας εξάλλου σε ερωτήματα για τη διεξαγωγή μαζικών τεστ για τον κορονοϊό, ο καθηγητής Γκ. Μαγιορκίνης απάντησε πως «το τεστ δεν είναι πανάκεια», «δεν θα δώσει τη λύση» και «δεν θα μας σώσει». Στην πραγματικότητα, δίνεται κάλυψη στο γεγονός ότι δεν διασφαλίζεται η διενέργεια έγκαιρων και εκτεταμένων ελέγχων σε μεγάλους χώρους δουλειάς, στην Εκπαίδευση, σε κρίσιμες δομές όπως τα γηροκομεία, με το σχετικό κόστος μάλιστα να μετακυλίεται σε πολλές περιπτώσεις στα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, προς όφελος των κερδών ιδιωτικών διαγνωστικών ομίλων.

Τέλος, ερωτήματα για την αξιοπιστία των rapid test προκαλεί μια χτεσινή αναφορά του Ν. Χαρδαλιά: Απαντώντας σε ερώτημα για τους λόγους που οι αγώνες στη Superleague 1 συνεχίζονται ενώ τα άλλα πρωταθλήματα έχουν διακοπεί, ανέφερε ότι στη Superleague 1 διεξάγονται εβδομαδιαία τεστ μοριακού ελέγχου και όχι «διάφορα rapid test επειδή είναι φθηνά».

 

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΕΤΖΙΟΥ

Καμία υποταγή σε απάνθρωπα και αντιεπιστημονικά διλήμματα - Αποφασιστική ενίσχυση των ΜΕΘ τώρα!

Παρέμβαση της προέδρου της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών

Παρεμβαίνοντας στο θέμα που επαναφέρεται περί «θέσπισης κριτηρίων για τη διαλογή στις ΜΕΘ», η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), επισημαίνει τα εξής:

«Καταρχάς πρέπει να γίνει διάκριση ανάμεσα στις ενδείξεις για αντιμετώπιση και εισαγωγή ενός ασθενούς σε μία Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και στη θέσπιση κριτηρίων και κατευθυντήριων οδηγιών για την εισαγωγή σε μία Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Οι ενδείξεις εισαγωγής σε μία ΜΕΘ βασίζoνται σε αυστηρά επιστημονικά δεδομένα και αφορούν ιατρικές καταστάσεις, π.χ. οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, έμφραγμα, μετεγχειρητικές επιπλοκές, εγκαύματα, καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις κ.λπ.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες δεν αφορούν αυτό. Αφορούν τη θέσπιση κριτηρίων που εκτός από τις ιατρικές ενδείξεις λαμβάνουν υπόψη τους και το κριτήριο του "κόστους - οφέλους". Αυτό δεν αφορά μόνο τις ΜΕΘ αλλά όλες τις θεραπευτικές προσεγγίσεις "υψηλού" κόστους. Η υποταγή δηλαδή της επιστήμης στους αδυσώπητους, απάνθρωπους νόμους της καπιταλιστικής οικονομίας.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας, "η θέσπιση κριτηρίων" αφορά τη "διαχείριση ενός αριθμού κλινών ΜΕΘ που δεν καλύπτει τις ανάγκες μιας χώρας". Επισημαίνει μάλιστα ότι "σε καμία περίπτωση δεν είναι λύση ούτε μειώνει την ανάγκη αύξησης των κλινών ΜΕΘ σε επίπεδο ανάλογο με τις ανάγκες του πληθυσμού μιας χώρας".

Το ζήτημα είναι ότι οι ανάγκες συνεχώς αυξάνονται και ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να μη χάνονται ανθρώπινες ζωές που μπορούν να σωθούν: Εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό, μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας, κ.λπ.

Εχουμε χρέος να μη δεχτούμε να υποκύψουμε στα διλήμματα που θέλουν να μας βάλουν. Σε κανέναν άνθρωπο να μη στερήσουμε τη δυνατότητα να σωθεί επειδή π.χ. είναι ηλικιωμένος ή έχει υποκείμενα νοσήματα που επιβαρύνουν την πρόγνωση. Αυτή είναι η ηθική υποχρέωση που έχουμε απέναντι στους ασθενείς μας. Αυτό επιβάλλει ο κώδικας ιατρικής δεοντολογίας.

Η ίδια η ζωή, η αντικειμενική εξέλιξη, η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας έχουν ως αποτέλεσμα να αυξάνεται το προσδόκιμο επιβίωσης του ανθρώπου. Εμείς γιατί να δεχτούμε να του στερήσουμε τη δυνατότητα να ζήσει; Επειδή τα στατιστικά δείχνουν ότι είναι χειρότερη η πρόγνωση και έχει μικρότερες πιθανότητες να ζήσει;

Η Ιατρική δεν μπορεί να ασκείται με ποσοστά. Αν ήταν έτσι, ασθενείς με προβλήματα που τα ποσοστά επιβίωσης είναι μικρά θα αφήνονταν αβοήθητοι να πεθάνουν.

Για την ανάγκη στελέχωσης των ΜΕΘ η κυβέρνηση λέει ότι δεν υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός γιατρών που να έχουν εξειδίκευση στην Εντατική Θεραπεία. Η κυβέρνηση να δώσει τώρα στη δημοσιότητα τα στοιχεία: Πόσοι γιατροί με εξειδίκευση στην Εντατική Θεραπεία υπάρχουν στην Ελλάδα; Πόσοι γιατροί έχουν θέσει υποψηφιότητα με πτυχίο και τίτλο ειδικότητας για τις θέσεις που έχουν προκηρυχτεί στις ΜΕΘ και στις υπόλοιπες μονάδες;

Να τους διορίσει τώρα όλους, το σύνολο όσων έχουν θέσει υποψηφιότητα. Δεν μπορεί τα νοσοκομεία να στενάζουν από ελλείψεις και να αποκλείει τους εξειδικευμένους παθολόγους και αναισθησιολόγους στην Εντατική Θεραπεία. Χαρακτηριστικά, οι μοναδικές προσλήψεις αναισθησιολόγων σε ολόκληρη την Περιφέρεια Κρήτης στο πρώτο κύμα της πανδημίας ήταν μόλις δύο επικουρικοί γιατροί.

Σε όλες τις προκηρύξεις να μην αποκλείεται καμία από τις κύριες ειδικότητες που δίνουν το δικαίωμα εξειδίκευσης στην Εντατική Θεραπεία.

Εδώ και τώρα να προσληφθεί με κατεπείγουσες διαδικασίες όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για να λειτουργήσει το σύνολο των κλινών ΜΕΘ που δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού. Να επιταχθεί το σύνολο των κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα και να ενταχθούν στο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Να διαμορφωθεί και να υλοποιηθεί σχέδιο για την ανάπτυξη των 3.500 κλινών ΜΕΘ που έχει ανάγκη η χώρα».

 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Αφήνουν να μεγαλώνει η «ασφυξία» στις ΜΕΘ, ενώ τα ακόμα πιο δύσκολα είναι μπροστά

Επιτακτική η ανάγκη για νέες δημόσιες κλίνες με μόνιμο προσωπικό και άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα

Eurokinissi

Καθώς καθημερινά αυξάνονται ταχύτατα τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα και μαζί τους οι ανάγκες νοσηλείας και τα περιστατικά που χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ (τους 169 έφτασαν χτες οι διασωληνωμένοι), ξεσκεπάζεται το κυβερνητικό παραμύθι περί δήθεν «θωράκισης» του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Ηδη, η κατάσταση που διαμορφώνεται στα δημόσια νοσοκομεία και ειδικά στο θέμα των ΜΕΘ είναι εκρηκτική:

-- Παρά τις ανακυκλώσεις κλινών ΜΕΘ σε βάρος της θεραπείας άλλων σοβαρών ασθενειών, οι κλίνες ΜΕΘ-Covid πανελλαδικά είναι κατειλημμένες κατά 63%. Στην Αττική η πληρότητα βρίσκεται στο 71% (99 κατειλημμένες κλίνες από τις 140 για κορονοϊό), ενώ στη Θεσσαλονίκη έχει ανέβει ήδη στο 76% (63 κατειλημμένες από τις 83).

-- Αντίστοιχα πολύ υψηλό είναι και το ποσοστό πληρότητας στο σύνολο των ΜΕΘ (για όλες τις ασθένειες), δείχνοντας τα όρια της πολιτικής της ανακύκλωσης κλινών, χωρίς ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Η πληρότητα φτάνει στο 70% σε όλη τη χώρα, ενώ ειδικά στην Αττική ανεβαίνει στο 81,3% στο σύνολο των κλινών ΜΕΘ (292 κατειλημμένες από τις 359).

-- Σε περιοχές που η πανδημία βρίσκεται «στο κόκκινο», οι πληρότητες στις ΜΕΘ φτάνουν σε μια σειρά νοσοκομεία ακόμα και στο 100%. Χαρακτηριστικά, στη Θεσσαλονίκη η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ-Covid είναι στο 100% στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου», στο «Παπαγεωργίου» και στο «Γ. Γεννηματάς» (10 κλίνες). Το ίδιο συμβαίνει και στο Νοσοκομείο Χαλκιδικής.

-- Μεγάλα νοσοκομεία μεγάλων πόλεων έχουν «φρακάρει», με αποτέλεσμα να στέλνουν βαριά περιστατικά σε μικρότερα νοσοκομεία, ακόμα και όταν αυτά δεν έχουν τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Χαρακτηριστικά, στα Γιάννενα τα δύο νοσοκομεία είναι γεμάτα μετά τις μεγάλες συρροές στη βιομηχανία τροφίμων, με αποτέλεσμα ηλικιωμένοι από το γηροκομείο με τα δεκάδες κρούσματα κορονοϊού να στέλνονται σε μικρότερα νοσοκομεία της Ηπείρου, ακόμα και σε νοσοκομεία χωρίς κλίνες ΜΕΘ-Covid (με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε περίπτωση που η κατάστασή τους επιδεινωθεί περαιτέρω).

-- Η ίδια η απαράδεκτη απόφαση για μείωση έως και 80% των προγραμματισμένων χειρουργείων στις «κόκκινες περιοχές», όπως και οι εντολές για άμεση αναστολή όλων των τακτικών εξωτερικών ιατρείων στα νοσοκομεία σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες και Κομοτηνή, είναι κινήσεις άμεσα συνδεδεμένες με τις τεράστιες ελλείψεις και στις ΜΕΘ, με την πολιτική των μετακινήσεων και των επικίνδυνων «μπαλωμάτων».

Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης και των προκατόχων της

Από παντού ξεπροβάλλουν οι τεράστιες ευθύνες όλων των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ για την άθλια κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας και τις τεράστιες ελλείψεις σε ΜΕΘ, αναδεικνύονται οι τεράστιες ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης, που 8 μήνες από την εμφάνιση της πανδημίας δεν ενίσχυσε το δημόσιο σύστημα Υγείας με τις αναγκαίες κλίνες ΜΕΘ και με την αναγκαία στελέχωσή τους με μόνιμο προσωπικό, ενώ ακόμα και σήμερα, μέσα στην έξαρση του δεύτερου κύματος, αρνείται να προχωρήσει στην αναγκαία επίταξη των μεγάλων μονάδων του ιδιωτικού τομέα. Αντ' αυτού, εξασφαλίζει νέα «δωράκια» στους κλινικάρχες, διπλασιάζοντας την ημερήσια αποζημίωσή τους για κάθε νοσηλεία σε ΜΕΘ, δίνοντας δυνατότητες για επέκταση κλινών ΜΕΘ χωρίς κανέναν έλεγχο προδιαγραφών και με το ίδιο προσωπικό.

Με διάφορα «δημιουργικά μαθηματικά», η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι «λειτουργούν» περίπου 1.000 κρεβάτια ΜΕΘ, όταν ακόμα κι έτσι, η Ελλάδα με βάση τον πληθυσμό της, θα έπρεπε να έχει 3.500 δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ, ανεξάρτητα από την πανδημία.

Αντ' αυτού η κυβέρνηση προβάλλει τον στόχο των 1.200 κρεβατιών, δηλαδή βάζει «στόχο» να καλύψει μόλις το 1/3 των αναγκών, με βάση τον «ευρωπαϊκό μέσο όρο» των εμπορευματοποιημένων συστημάτων Υγείας, που χρεοκόπησαν με πάταγο ήδη από το πρώτο κύμα, αφήνοντας εκατόμβες νεκρών...

Τα ίδια τα κρεβάτια ΜΕΘ που λειτουργούν δεν έχουν όλο το αναγκαίο εξειδικευμένο προσωπικό. Σύμφωνα με τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφαλείας, ένα κρεβάτι ΜΕΘ χρειάζεται τουλάχιστον τέσσερις νοσηλευτές και έναν γιατρό. Χαρακτηριστικά, πριν από δύο βδομάδες, η κυβέρνηση έκοψε την κορδέλα των 50 κλινών ΜΕΘ στο «Σωτηρία» (δωρεά της Βουλής), ωστόσο μέχρι χτες λειτουργούσαν μόλις 12 κρεβάτια κι αυτά με δανεικό προσωπικό και κάτω από τις ελάχιστες προδιαγραφές (10 γιατροί αντί για 12).

Σοβαρά ερωτήματα και προετοιμασία εδάφους για απαράδεκτες καταστάσεις

Στο μεταξύ, σοβαρά ερωτήματα προκαλούν μια σειρά στοιχεία σχετικά με τις νοσηλείες και τους θανάτους από κορονοϊό στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, τη βδομάδα 19-25 Οκτώβρη, οι μισοί θάνατοι από κορονοϊό σημειώθηκαν σε απλές κλίνες Covid των νοσοκομείων, με τους θανόντες να μην μπαίνουν ποτέ σε ΜΕΘ.

Συγκεκριμένα, σε σύνολο 63 θανάτων αυτό το διάστημα, καταγράφονται 31 θάνατοι διασωληνωμένων ασθενών σε ΜΕΘ και 32 θάνατοι ασθενών σε κλινικά τμήματα εκτός ΜΕΘ.

Τα ερωτήματα μάλιστα γίνονται ακόμα περισσότερα από το γεγονός ότι η διάμεση ηλικία των ασθενών που πέθαναν σε ΜΕΘ ήταν τα 77 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των ασθενών που πέθαναν εκτός ΜΕΘ είναι τα 84 έτη.

Προκύπτει επομένως το ερώτημα γιατί τόσα πολλά περιστατικά πεθαίνουν χωρίς να νοσηλευτούν καθόλου σε ΜΕΘ, όπως και γιατί η ηλικία τους είναι κατά τεκμήριο μεγαλύτερη από την ηλικία των ασθενών που πέθαναν σε ΜΕΘ.

Η ανησυχία μεγαλώνει από την εμφάνιση τις τελευταίες μέρες μιας αρθρογραφίας που προλειαίνει το έδαφος για τη «διαλογή» ασθενών, για καταστάσεις ανάλογες με αυτές άλλων ευρωπαϊκών χωρών κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας (όπως στην Ιταλία), όπου γιατροί υποχρεώνονταν να διαλέξουν ποιον ασθενή θα βάλουν σε κάποια από τις ελάχιστες διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ και ποιον θα αναγκαστούν να αφήσουν να πεθάνει εκτός ΜΕΘ.

Χαρακτηριστικά, σε άρθρο τέτοιου περιεχομένου αναφέρεται ότι «είναι ανάγκη η επιστημονική κοινότητα να θέσει σαφή επιστημονικά κριτήρια για τη διαλογή στις ΜΕΘ λόγω Covid-19. Τα συγκεκριμένα κριτήρια θα πρέπει να στηρίζονται στον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας και στις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες». Σπεύδοντας μάλιστα να καλύψει ως μονόδρομο την αντιλαϊκή πολιτική που πετσοκόβει τις λαϊκές ανάγκες στα μέτρα των τεράστιων ελλείψεων του δημόσιου συστήματος Υγείας, το ίδιο άρθρο ισχυρίζεται ότι «ιδεατές απαντήσεις, του τύπου να φτιάξουμε ικανό αριθμό εντατικών για να μην έχουμε αυτά τα διλήμματα, σε περιόδους πανδημίας είναι αδύνατες». Και για επίταξη του ιδιωτικού τομέα φυσικά ούτε λόγος...

Μεταθέτει από τώρα προκλητικά τις ευθύνες στους γιατρούς η κυβέρνηση!

Καλούμενη να σχολιάσει τα παραπάνω στοιχεία κατά τη χτεσινή ενημέρωση για τον κορονοϊό, η κυβέρνηση επιχείρησε προκλητικά να συσκοτίσει τις μεγάλες ευθύνες της ίδιας και των προκατόχων της, πετώντας ήδη από τώρα το «μπαλάκι» στους γιατρούς!

Ο υφυπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, όταν ρωτήθηκε σχετικά, χωρίς να πει ούτε μια κουβέντα για τα στοιχεία, περιορίστηκε να αναφέρει ότι είναι «ψέματα και συκοφαντίες», ότι «είναι αδιανόητο πως μπορεί να αφήνονται άνθρωποι εκτός ΜΕΘ», ενώ προκλητικά ισχυρίστηκε ότι «η διασωλήνωση είναι ιατρική πράξη για την οποία αποφασίζει ο γιατρός (...) Ας αφήσουμε την ιατρική κοινότητα να κάνει τη δουλειά της»!

Λες και η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τις 3.500 αναγκαίες κλίνες ΜΕΘ, λες και προχώρησε στην επίταξη του ιδιωτικού τομέα, για να μπορούν να κάνουν οι γιατροί το λειτούργημά τους, λες και δεν είναι η ίδια η αντιλαϊκή πολιτική και οι τεράστιες ελλείψεις που προκαλεί, αυτό που θέτει τα απάνθρωπα όρια που είδαμε και σε άλλες χώρες με μεγαλύτερη εξάπλωση της πανδημίας!

 

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ

Παρέμβαση σήμερα σε επιχειρήσεις του κλάδου στη ΒΙΠΕ Σίνδου

Παρέμβαση - εξόρμηση στις επιχειρήσεις του κλάδου στη ΒΙΠΕ Σίνδου προγραμματίζει, σήμερα Τετάρτη, το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας, καλώντας σε αγωνιστική διεκδίκηση μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.

Σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο παρουσιάζει την κατάσταση που διαμορφώνεται στους χώρους εργασίας: «"Παυλίδης" κονσερβοποιία Γιαννιτσά: 191 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα! "ΚΡΟΝΟΣ" κονσερβοποιία Σκύδρα: 114 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα. ΔΕΑΣ Χαλκιδική: 50 επιβεβαιωμένα! Κρούσματα σε εργοστάσια στη ΒΙΠΕ Σίνδου που δεν έχουν... "επιβεβαιωθεί". Και την ίδια ώρα, αγνοείται η τύχη και η ύπαρξη της Επιθεώρησης Εργασίας».

Περιγράφει ότι «καθημερινά τα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονται στους χώρους δουλειάς, τα εργοστάσια γίνονται χώροι διασποράς της πανδημίας, αφού οι εργαζόμενοι δουλεύουν στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο, κάνουν διάλειμμα σε χώρους εντελώς ακατάλληλους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα, προσπαθούν να τα αποκρύψουν, δεν ενημερώνεται το σύνολο των εργαζομένων, δεν γίνονται τεστ σε όλο το προσωπικό. Επιπλέον, χιλιάδες που δούλευαν σαν εποχικοί απολύθηκαν, ενώ άλλοι συνεχίζουν να δουλεύουν σαν εποχικοί με 11μηνες συμβάσεις! Τα εργατικά ατυχήματα αυξήθηκαν δραματικά λόγω της εντατικοποίησης της δουλειάς».

Καλεί τους εργαζόμενους μέσα από την οργανωμένη δράση τους να απαιτήσουν εδώ και τώρα μέτρα προστασίας για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Μεταξύ άλλων, καθημερινά δειγματοληπτικά τεστ στο προσωπικό με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας, μόνιμη παρουσία γιατρού εργασίας στις βιομηχανίες, τακτική απολύμανση των χώρων που συγκεντρώνονται οι εργαζόμενοι. Διασφάλιση των μισθών, του μεροκάματου και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων σε όσους νοσούν από τον κορονοϊό ή ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Καταβολή επιδόματος σε όλους τους απολυμένους εποχικούς συναδέλφους μας. Να παλέψουν για άμεση απόσυρση του νόμου για τη 10ωρη εργασία και την κατάργηση της υπερωρίας, απόσυρση του αντισυνδικαλιστικού νομοσχεδίου.

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ενδιαφέρουσα διαδικτυακή εκδήλωση από σωματεία

Με μαζική συμμετοχή των εργαζομένων πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή εκδήλωση - συζήτηση που διοργάνωσαν το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) και η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, την περασμένη Κυριακή, με θέμα «Εδώ και τώρα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, τους χώρους δουλειάς, τα νοσοκομεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς».

Οι εισηγητές ανέδειξαν ότι παράλληλα με την έξαρση της πανδημίας κλιμακώνεται και η επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Ο Ηλίας Τζιώνας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις επιχειρήσεις «Σκλαβενίτη», παρουσίασε στοιχεία σχετικά με την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων την περίοδο της πανδημίας, αναδεικνύοντας ότι οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που πληρώνουν τη σημερινή κρίση, όπως και την προηγούμενη.

Την ίδια περίοδο, είπε, οι χώροι εργασίας, εμπορικά καταστήματα, αποθήκες, σούπερ μάρκετ, ξενοδοχεία, εργοστάσια παρασκευής τροφίμων, κ.ά., έγιναν χώροι διασποράς του κορονοϊού. Δουλεύουν εντατικά, στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον, με τους εργοδότες να μην παίρνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Ανέδειξε την δύναμη των συνδικάτων, σημειώνοντας ότι όπου υπήρξε παρέμβαση από τα σωματεία η εργοδοσία αναγκάστηκε να πάρει μέτρα.

Ο Νίκος Αβραμίδης, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, αναφέρθηκε στα προβλήματα που έχουν προκληθεί στα σχολεία και στις επιπτώσεις στα παιδιά. Οπως είπε, τα παιδιά καλούνται να αντιμετωπίσουν την αντιφατικότητα των μέτρων που πάρθηκαν από την κυβέρνηση, από τη μία να φοράνε μάσκες και να έχουν αποστάσεις στην αυλή και από την άλλη να κάθονται ανά δύο στα θρανία, να κάνουν μάθημα σε υπόγεια, σε αίθουσες ακατάλληλες ακόμα και για περιόδους μη πανδημίας, των 27 ατόμων, χωρίς κατάλληλο αερισμό κ.ά. Ανέδειξε δε την ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα γονιών, μαθητών, εκπαιδευτικών.

Ο Ηλίας Κονδύλης, αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο ΑΠΘ, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο της συλλογικής διεκδίκησης στη διάρκεια της πανδημίας, φέρνοντας το παράδειγμα των γηροκομείων, με στοιχεία που καταγράφηκαν σε σχετική μελέτη. Οπως είπε, στις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία το 40% - 50% των θανάτων από κορονοϊό αφορά ανθρώπους οι οποίοι διαβιούν σε οίκους ευγηρίας. Αυτό που διαπιστώνει όμως η μελέτη, είναι ότι στα γηροκομεία όπου οι εργαζόμενοι ήταν συνδικαλισμένοι, μέλη του σωματείου, οι θάνατοι από κορονοϊό ήταν κατά 30% χαμηλότεροι σε σχέση με οίκους ευγηρίας όπου οι εργαζόμενοι δεν ήταν συνδικαλισμένοι. Και αυτό, όπως είπε, συνέβη επειδή τα σωματεία διεκδίκησαν και κατάφεραν ως ένα βαθμό να εξασφαλίσουν στοιχειώδη μέτρα προστασίας.

 

Νέες καταγγελίες από χώρους δουλειάς

Στην ανεπάρκεια των μέτρων για την προστασία της υγείας, στην έλλειψη ενημέρωσης, αλλά και στην πίεση της εργοδοσίας σε εργαζόμενους για την αποδοχή αντεργατικών σχεδιασμών επανέρχεται η Ενωση Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ) και καταγγέλλει το εργοδοτικό σωματείο, που «αποθεώνει» την «ατομική ευθύνη» για να καλύψει την ευθύνη της εργοδοσίας.

Οπως σημειώνει, «η επικίνδυνη αύξηση των κρουσμάτων στο λιμάνι του Πειραιά, σε όλες τις προβλήτες, επιβεβαιώνει τις καταγγελίες που έγκαιρα έχουμε διατυπώσει ως Σωματείο (...) Η διοίκηση των εταιρειών COSCO-DPORT συνεχίζει να αρνείται να ενημερώσει το Σωματείο μας για τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ουσιαστικά αποκρύπτει το πραγματικό νούμερο επιδιώκοντας να αποκρύψει τις δικές της ευθύνες (...) φθάνουν καταγγελίες από συναδέλφους που έχουν νοσήσει ότι πιέζονται να πάρουν το υπόλοιπο της κανονικής άδειας.

(...) Αυτή την κρίσιμη στιγμή, η εργοδοσία επιλέγει αντί να απαντήσει στο Σωματείο μας, να βγάλει πάλι μπροστά τα "παιδιά της" και να δημιουργήσει εφησυχασμό στους εργαζόμενους. Το σωματείο της εργοδοσίας "ΣΕΕΔΠ", "άγρυπνος φρουρός" (...) προσπαθεί να ρίξει την ευθύνη στους εργαζόμενους, ότι μόνο η "μάσκα" και η ατομική ευθύνη αρκούν, όταν μια σειρά ελλείψεις προκαλούν μεγάλη ανησυχία στους εργαζόμενους.

(...) Να γίνουν τώρα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους με ευθύνη της εργοδοσίας και της κυβέρνησης. Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία όλων των εργαζομένων».

Στις μεγάλες ελλείψεις στη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής αναφέρεται και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής. Οπως καταγγέλλει, ενώ υπάρχουν κρούσματα «δεν γίνονται απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους εργασίας τους, κι όταν γίνονται επιβάλλουν στους εργαζόμενους να μπουν αμέσως για δουλειά και μάλιστα σε χώρους χωρίς αερισμό! (...) Δεν τίθενται σε καραντίνα οι στενές επαφές του επιβεβαιωμένου κρούσματος», ενώ το προβλέπει «ακόμα και το σχετικό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ».

Δεν πραγματοποιούνται «εργαστηριακά τεστ στους εργαζόμενους, ακόμα και σε χώρους εργασίας που σημειώνονται κρούσματα (...) ιδιαίτερα στους εργαζόμενους που ανήκουν σε ελεγκτικούς μηχανισμούς ή έχουν καθημερινή επαφή με μεγάλο αριθμό πολιτών κ.λπ. Αναγκάζουν συναδέλφους να πληρώνουν 80 και 100 ευρώ από την τσέπη τους, προκειμένου να προφυλάξουν τον περίγυρό τους, τις ευάλωτες ομάδες γύρω τους.

Ολα τα παραπάνω, μαζί με τις χαρακτηριστικές πια καθυστερήσεις στον ανεφοδιασμό σε αντισηπτικά και μάσκες, στην τοποθέτηση των διαχωριστικών plexiglass στα γραφεία συνιστούν το κοκτέιλ της "ανεύθυνης" στάσης των υπευθύνων».

 

Δεν πάει άλλο με την κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες

Η ΔΑΣ ΟΑΣΑ καταγγέλλει τη διαχρονική αντιλαϊκή πολιτική, που σε συνθήκες πανδημίας οδηγεί σε πλήρες αδιέξοδο εργαζόμενους και επιβάτες

Αναμονή 11 λεπτά στον ηλεκτρικό σε ώρα αιχμής...
Αναμονή 11 λεπτά στον ηλεκτρικό σε ώρα αιχμής...
«Από "ήρωες" στην περίοδο της πανδημίας και της καραντίνας, που καθημερινά βρισκόμαστε στο πόστο μας, που κρατάμε ανοιχτές τις συγκοινωνίες, πλέον αντιμετωπιζόμαστε ως "αναλώσιμοι" από την κυβέρνηση», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΑΣΑ για την τραγική κατάσταση των αστικών συγκοινωνιών, οι οποίες έχουν μετατραπεί σε μια από τις βασικές εστίες μετάδοσης, παρά τις αλχημείες που κάνει η κυβέρνηση παίζοντας με αριθμούς και ποσοστά.

Για την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών η ΔΑΣ επισημαίνει ότι «δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα για τους εργαζόμενους. Η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου στήριξαν την πολιτική της απαξίωσης και της παραχώρησης τελικά του συγκοινωνιακού έργου σε ιδιώτες. Η κυβέρνηση της ΝΔ ενώ έχει μετατρέψει τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σε υγειονομικές βόμβες υπερμετάδοσης του ιού, συνεχίζει να κοροϊδεύει την κοινωνία ότι τάχα "όλα βαίνουν καλώς" (...)».

Ακόμα, αναφέρεται στο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση για τα Εργασιακά και τη συνδικαλιστική δράση, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «ο καθορισμός προσωπικού ασφάλειας, που στη περίπτωση των αστικών συγκοινωνιών θα ξεπερνά ακόμη και τον αριθμό των εργαζομένων ολόκληρης της βάρδιας, ουσιαστικά νομιμοποιεί τον απεργοσπαστικό μηχανισμό κυβέρνησης, εργοδοσίας. Αυτή η πολιτική είναι που σάρωσε και σαρώνει μισθούς και δικαιώματα, αυτή είναι που λογαριάζει την υγεία και την ανθρώπινη ζωή ως κόστος».

Σε άλλη ανακοίνωση, η ΔΑΣ καταγγέλλει τον εμπαιγμό του ΣΥΡΙΖΑ προς τους εργαζόμενους, με αφορμή τα όσα ειπώθηκαν σε επίσκεψη στελεχών του στο αμαξοστάσιο του Κόκκινου Μύλου, «σε μια περίοδο που η κυβέρνηση της ΝΔ, αξιοποιώντας το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, προωθεί την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών και ανατρέπει εργατικές κατακτήσεις και δικαιώματα».

Υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε μεταξύ άλλων νόμο «για να μπουν τα ΚΤΕΛ και η ιδιωτική επιχειρηματική δράση στις αστικές συγκοινωνίες. Αυτόν τον νόμο συμπλήρωσε η κυβέρνηση της ΝΔ, προωθώντας ακόμη περισσότερο την "απελευθέρωση" των Μεταφορών. Με νέο νόμο βάζει ακόμη περισσότερα εμπόδια στο δικαίωμα της απεργίας, νομιμοποιεί τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς. Αυτούς τους νόμους στηρίζουν με τη στάση τους ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός, ΜΕΤΑ - ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, στις αστικές συγκοινωνίας».

Εως και 11 λεπτά αναμονή σε ώρα αιχμής!

Επιβεβαιώνοντας εξάλλου τις καταγγελίες της ΔΑΣ για την άθλια κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες, καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας εικόνες από εργαζόμενους που χρησιμοποιούν τις αστικές συγκοινωνίες από και προς τη δουλειά τους. Μια από αυτές δείχνει χρόνο αναμονής 9 λεπτά στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο στις 7.57 το πρωί της Τρίτης 3 Νοέμβρη από τον σταθμό «Αττική». Σχεδόν μια ώρα μετά, στις 08.49, ο χρόνος αναμονής αυξήθηκε στα 11 λεπτά.

Κι ενώ οι μεγάλες αναμονές βγάζουν μάτι, η κυβέρνηση συνεχίζει να ισχυρίζεται με θράσος ότι μόνο στο 5% των δρομολογίων υπάρχει πρόβλημα συνωστισμού!

 

ΤΕ ΒΟΡΕΙΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ

Δίπλα στα πολυτελή ξενοδοχεία οι διαλυμένες δομές δημόσιας Υγείας

Σε καταψύκτη πλοίου ξέμειναν 50 δείγματα από ασθενείς!

Την αποκαλυπτική καταγγελία της Ενωσης Ιατρών του Κρατικού Θεραπευτηρίου Λέρου (ΕΙΘΕΛ) για την παραμονή 50 δειγμάτων (ασθενών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες) προς ανίχνευση κορονοϊού απ' το νησί της Λέρου στα αζήτητα, σε καταψύκτη πλοίου, σχολιάζει η ΤΕ Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου του ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «χαρακτηριστικό παράδειγμα της επικίνδυνης διαχείρισης από την κυβέρνηση για την εξάπλωση της πανδημίας».

Σημειώνει δε αναδεικνύοντας τις προτεραιότητες κυβερνήσεων και κεφαλαίου: «Στα νησιά του Βόρειου Συγκροτήματος περισσεύουν οι πολυτελείς ξενοδοχειακές - τουριστικές υποδομές, όμως η υγεία και η ζωή των κατοίκων, όσο και των επισκεπτών, δεν είναι στην προτεραιότητα της κυβέρνησης, η οποία τους αφήνει εκτεθειμένους στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Τα νοσοκομεία παραμένουν ακόμα "γυμνά" από βασικές ειδικότητες μόνιμου προσωπικού, όπως πνευμονολόγου, παιδιάτρου, νοσηλευτών. Δεν υπάρχουν αίθουσες ΜΕΘ, παρά μόνο στη Ρόδο! Το κλιμάκιο ΕΟΔΥ δεν είναι μόνιμο. Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε μηχανολογικό, τεχνολογικό εξοπλισμό και υλικό».

Η ΤΕ καλεί την κυβέρνηση να υλοποιήσει άμεσα τα αιτήματα των νησιωτών, των σωματείων και των φορέων τους που δεν σταμάτησαν από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πανδημίας να ζητούν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας του λαού, όπως επίταξη του ιδιωτικού τομέα, μαζικές μόνιμες προσλήψεις κ.ο.κ.

 

ΕΠ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Δεν είναι κεραυνός εν αιθρία η ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας

«Για όσους - όπως η κυβέρνηση και παράγοντες της Τοπικής Διοίκησης - κάνουν πως ξαφνιάζονται, τους υπενθυμίζουμε πως το ΚΚΕ έγκαιρα είχε προειδοποιήσει για την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και τους παράγοντες που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, με αφορμή τη ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας στην περιοχή.

Σημειώνει πως το Κόμμα από το πρώτο κιόλας κύμα της πανδημίας διεκδίκησε μια σειρά από άμεσα μέτρα, για τη διενέργεια τακτικών ελέγχων στους χώρους δουλειάς, την εξασφάλιση των όρων ανοίγματος του τουρισμού με κριτήριο την προστασία της υγείας του λαού και όχι των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, για να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία και τις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για το άνοιγμα των σχολείων και των πανεπιστημίων με ασφάλεια, όπως και για την πραγματοποίηση μαζικών και επαναλαμβανόμενων τεστ στους υγειονομικούς, σε χώρους δουλειάς και σχολεία.

«Αντί για αυτό», συνεχίζει η ΕΠ, «η κυβέρνηση οδήγησε το ήδη εγκληματικά υποστελεχωμένο ΣΕΠΕ και όλες τις ελεγκτικές υπηρεσίες σε πλήρη απραξία» και προσθέτει πως «ακόμα και εκεί που υπήρχαν συγκεκριμένες καταγγελίες από τα σωματεία, έλεγχοι δεν έγιναν. Σήμερα πολλά είναι τα κρούσματα που δεν δηλώνονται με ευθύνη της εργοδοσίας, που κραδαίνει την απειλή της απόλυσης πάνω από τα κεφάλια των εργατών».

Θυμίζει επίσης ότι το άνοιγμα του τουρισμού έγινε με γνώμονα τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και φέρνει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την Καβάλα, «όπου οι θυσίες του λαού την άνοιξη και το καλοκαίρι οδήγησαν στην εκμηδένιση των κρουσμάτων (Μάρτιος 4, Απρίλης 2, Μάης 0, Ιούνης 1), ενώ μετέπειτα η πορεία της πανδημίας πήρε την ανιούσα (Ιούλης 34, Αύγουστος 88, έως και τον Οκτώβρη που φτάσαμε - σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ - στα 186!)».

Ακόμα, για την κατάσταση στις δομές Υγείας αναφέρει το χαρακτηριστικό παράδειγμα των ΜΕΘ στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, όπου οι 12 ΜΕΘ, στις οποίες μέχρι τώρα δεν νοσηλεύονταν περιστατικά κορονοϊού και που η πληρότητά τους έφτανε πολλές φορές το 50%, μετατρέπονται σε ΜΕΘ Covid-19. Παράλληλα, προστίθενται άλλες 6 ΜΕΘ για τα υπόλοιπα περιστατικά. «Οι 6 "νέες" ΜΕΘ οδηγούν σε οριακή λειτουργία και βάζουν σε κίνδυνο ζωές», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

«Τα νοσοκομεία της περιοχής μετατρέπονται σε νοσοκομεία μιας νόσου», συνεχίζει, καθώς «τα τακτικά χειρουργεία περικόπτονται μέχρι ακόμα και 100% στην περιοχή, όπως στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, ενώ τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία κλείνουν επί της ουσίας και τα ραντεβού ακυρώνονται. Τα Κέντρα Υγείας αναλαμβάνουν εξετάσεις και τακτικά ραντεβού πάνω από τις δυνατότητες που έχουν, στο όνομα της αποσυμφόρησης των νοσοκομείων, αποσυμφόρηση αναγκαία ώστε τα νοσοκομεία να διαδραματίσουν το ρόλο τους, που προϋποθέτει ωστόσο δομές ΠΦΥ και όχι "ανέκδοτα" τύπου ΤΟΜΥ».

Η ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης επισημαίνει πως «η οριακή λειτουργία των νοσοκομείων κινδυνεύει με άμεση κατάρρευση», καθώς τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται στα σχολεία, ενώ ήδη έχουν εμφανιστεί στους υγειονομικούς στα Νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Κομοτηνής.

Η Οργάνωση σημαίνει «συναγερμό» στο λαό, αφού η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έλαβε μέτρα προστασίας της υγείας και του εισοδήματος, αλλά την ίδια ώρα βγάζει «στο σφυρί τα σπίτια του λαού» και φέρνει «τις "αλλαγές του αιώνα" στα Εργασιακά».

«Δεν υποστέλλουμε τη σημαία της διεκδίκησης. Θα λογαριαστούμε εδώ και τώρα!», καταλήγει και καλεί τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής να ενώσουν τις δυνάμεις και τις φωνές τους με το ΚΚΕ στο δρόμο του αγώνα και να διεκδικήσουν:

-- Κανείς εργαζόμενος, άνεργος, χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα, κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας.

-- Ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, που οδηγούνται στο οριστικό λουκέτο.

-- Μαζικές προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού.

-- Επίταξη των δομών της ιδιωτικής Υγείας και ένταξή τους σε ένα συνολικό κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας.

-- Δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και τα νοσοκομεία.

-- Δωρεάν επαναλαμβανόμενα μαζικά τεστ.

 

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ

Τραγικές οι ελλείψεις μετά από 8 μήνες πανδημίας

Από την παρέμβαση στο ΚΥ Αγ. Στεφάνου
Από την παρέμβαση στο ΚΥ Αγ. Στεφάνου
«Μπαλώματα», μετακινήσεις προς νοσοκομεία για να καλυφθούν άλλα κενά, αναστολές εφημεριών, ελλείψεις σε ειδικότητες, περικοπές ωραρίων και άλλα πολλά είναι όσα χαρακτηρίζουν την τάχα «ενισχυμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας», για την οποία προκλητικά μιλάει η κυβέρνηση. Οχτώ μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, τα όποια μέτρα για Κέντρα Υγείας περιορίζονται στην ανακύκλωση των τεράστιων ελλείψεών τους.
 
Αναστολή εφημεριών σε ΚΥ και ΠΙ στις Σέρρες

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των Σερρών, μιας περιοχής που είναι στο «κόκκινο» του δεύτερου κύματος της πανδημίας και σε κατάσταση λοκντάουν. Και αντί να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο οι δομές Υγείας, ήρθε η αναστολή εφημεριών των Κέντρων Υγείας Στρυμονικού και Μαυροθάλασσας, όπως και η αναστολή λειτουργίας 13 Περιφερειακών Ιατρείων, μέχρι και τις 15 Νοέμβρη, γεγονός που καταγγέλλει η ΤΟ Σερρών του ΚΚΕ.

Η Οργάνωση του Κόμματος άλλωστε έχει πολλές φορές προειδοποιήσει για τη μεθόδευση παύσης της 24ωρης λειτουργίας των εν λόγω Κέντρων Υγείας και έχει καταγγείλει κυβέρνηση και ΥΠΕ για την παραπάνω στόχευση. Και απαιτεί «η ανεπάρκεια του δημόσιου συστήματος Υγείας, που είναι δική τους ευθύνη, να καλυφτεί άμεσα και με την επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και όχι με περικοπές παροχών της ΠΦΥ».

«Αυτή είναι η ετοιμότητα του δημόσιου συστήματος Υγείας», σχολιάζει, αναδεικνύοντας ότι αυτή η «ετοιμότητα» μεταφράζεται στα εξής: «Κλείσιμο μονάδων Υγείας σε ένα νομό με εκατοντάδες χωριά όπου ο πληθυσμός τους είναι γερασμένος και σε κατάσταση λοκντάουν. Μετακίνηση υγειονομικού προσωπικού σε άλλα Κέντρα Υγείας και στο νοσοκομείο για να καλύψει τις τραγικές ελλείψεις στην Υγεία, για τις οποίες διαχρονικά ευθύνονται η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Μετατροπή λειτουργίας του νοσοκομείου και γενικότερα του συστήματος Υγείας σε "σύστημα Υγείας μιας νόσου"».

«Τώρα είναι άμεση ανάγκη να παρθούν μέτρα για την πλήρη 24ωρη λειτουργία όλων των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων. "Τα σπασμένα" δεν θα τα πληρώσουν οι ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες, οι ηλικιωμένοι. Δεν βάζουμε σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία καμιάς λαϊκής οικογένειας! Οχι άλλες θυσίες για το γυμνό σύστημα Υγείας που καταρρέει... Ξεσηκωμός τώρα πριν να είναι αργά!», αναφέρει η ΤΟ Σερρών.

Σημειώνεται ότι την ίδια ώρα έχουν γεμίσει οι διαθέσιμες κλίνες COVID, καθώς ήδη νοσηλεύονται 30 θετικά και ύποπτα περιστατικά. Χτες προχώρησε η μετακίνηση της Ουρολογικής κλινικής στο χώρο της Χειρουργικής προκειμένου να εξασφαλιστούν επιπλέον 21 κρεβάτια για περιστατικά COVID.

Μόνο πρωινές ώρες λειτουργεί το ΚΥ Σάμου!

Στο Κέντρο Υγείας Σάμου σήμερα υπηρετούν μόνο 4 γιατροί (2 παθολόγοι, 1 πνευμονολόγος, 1 δερματολόγος), 2 νοσηλευτές και 1 καθαρίστρια (με σύμβαση ορισμένου χρόνου), ενώ παραμένουν κλειστά τμήματα (οδοντιατρικό, ΩΡΛ, παιδιατρικό, καρδιολογικό), αν και υπάρχει τεχνικός εξοπλισμός, επειδή εδώ και 6 χρόνια δεν έχει διοριστεί ούτε ένας γιατρός. Το ΚΥ λειτουργεί μόνο πρωινές ώρες, ενώ δεν υπάρχει καν το απαραίτητο μικροβιολογικό εργαστήριο.

Τα παραπάνω διαπίστωσε αντιπροσωπεία της ΚΟΒ Βαθέος του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο ΚΥ και τη συνάντηση που είχε με εργαζόμενους. «Επιβεβαιώθηκε ότι η μετονομασία των πρώην ιατρείων του ΕΟΠΥΥ σε Κέντρο Υγείας ήρθε απλά να συνδράμει τις κυβερνητικές υποσχέσεις για την Πρωτοβάθμια Υγεία που και η σημερινή αλλά και η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έχουν πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο παρά τις "μεταρρυθμίσεις"», αναφέρει η ΚΟΒ, αναδεικνύοντας την ανάγκη εξοπλισμού και στελέχωσης των ΚΥ και των Περιφερειακών Ιατρείων. Μια ανάγκη που «μεγαλώνει από την κατάσταση με την πανδημία αλλά και από τις αυξημένες ανάγκες των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που ζουν δίπλα μας, στο ΚΥΤ, σε άθλιες συνθήκες και χωρίς καμιά ουσιαστική ιατρική φροντίδα».

Η Οργάνωση προβάλλει τις διεκδικήσεις για πλήρη στελέχωση του ΚΥ με μόνιμο προσωπικό, εξοπλισμένο, σύγχρονο μικροβιολογικό εργαστήριο. Να εξασφαλιστεί η 24ωρη λειτουργία του ΚΥ Σάμου, να κλείσει το ΚΥΤ και να μη δημιουργηθεί κανένα νέο πουθενά στο νησί. Μέχρι να γίνει αυτό να δημιουργηθεί Κέντρο Υγείας εντός του ΚΥΤ.

Συλλογή υπογραφών για την 24ωρη λειτουργία του ΚΥ Αγίου Στεφάνου

Παράσταση διαμαρτυρίας με συλλογή υπογραφών έξω από το Κέντρο Υγείας Αγίου Στεφάνου πραγματοποίησαν την Πέμπτη η Ομάδα Γυναικών Διονύσου, το Σωματείο Συνταξιούχων Βόρειου Τομέα και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ «Ο Σωκράτης». Ανάλογη δράση πραγματοποιήθηκε και την περασμένη Παρασκευή στη λαϊκή αγορά του Αγίου Στεφάνου, καλώντας το λαό της περιοχής να κάνει υπόθεσή του τις παρακάτω διεκδικήσεις: Να λειτουργεί το ΚΥ όλο το 24ωρο, να εξυπηρετεί έκτακτα περιστατικά και χειρουργεία, να καλυφθούν όλες οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, ιατρεία, ειδικότητες γιατρών, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, καθώς και να παρασχεθεί ασθενοφόρο. Να γίνονται δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ Covid-19 για κατοίκους και εργαζόμενους, να λειτουργούν κινητά συνεργεία σε σχολεία και χώρους εργασίας. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

 

ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ

Η κυβέρνηση εκθέτει σε κίνδυνο δικαστές, δικηγόρους και πολίτες

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση, με την επιλογή της να υπάρχει πλήρης λειτουργία των δικαστηρίων, θέτει σε κίνδυνο την υγεία των δικαστικών λειτουργών, των δικηγόρων και των πολιτών, επισημαίνουν σε χτεσινή τους ανακοίνωση οι δικαστικές Ενώσεις (Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, Ενωση Διοικητικών Δικαστών και Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδας).

Συγκεκριμένα, προτείνουν «εφικτές και εφαρμόσιμες λύσεις» προκειμένου να περιοριστεί η λειτουργία της Δικαιοσύνης, που συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό πολιτών σε περιορισμένους εσωτερικούς χώρους. Οπως αναφέρουν: «Με την εκδοθείσα πλέον ΚΥΑ προβλέπεται η πλήρης λειτουργία όλων των δικαστικών σχηματισμών της χώρας σε συνθήκες αυξημένου επιδημιολογικού κινδύνου, τη στιγμή που την περίοδο Απριλίου και Μαΐου με υποπολλαπλάσια κρούσματα η λειτουργία των δικαστηρίων είχε ανασταλεί. Με την επιλογή αυτή η κυβέρνηση εκθέτει σε σοβαρό κίνδυνο τους δικαστικούς λειτουργούς, τους δικαστικούς υπαλλήλους, τους δικηγόρους και όλους τους πολίτες που θα συνωστίζονται το επόμενο διάστημα εντός των δικαστικών αιθουσών. Με την επιλογή αυτή ταυτόχρονα εκτίθεται στη δίκαιη κριτική, ότι κοντόφθαλμα συντεχνιακά συμφέροντα προτάσσονται έναντι της προστασίας της δημόσιας υγείας.

Οι Δικαστικές Ενώσεις δεν θα μείνουν αδρανείς μπροστά σε μια τόσο κυνική διαχείριση των ανθρώπινων πόρων της Δικαιοσύνης, την προστασία των οποίων οφείλουμε πρώτα από όλα στους πολίτες. Καλούμε την κυβέρνηση να επανεκτιμήσει τις αποφάσεις της, υιοθετώντας εμπράκτως τις εκτιμήσεις των ειδικών της Υγείας και να περιορίσει τη λειτουργία των δικαστηρίων, εκεί που η επιδημία καλπάζει. Σε αντίθετη περίπτωση δηλώνουμε διατεθειμένοι να εξαντλήσουμε όλα τα μέσα συλλογικής δράσης, προκειμένου να επικρατήσει η λογική πριν να είναι πολύ αργά».

 

Ραγδαία η εξάπλωση του ιού στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο

Καλπάζει η εξάπλωση του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο, με το δεύτερο κύμα να βρίσκει ακόμη και τα πιο αναπτυγμένα καπιταλιστικά κράτη στην ίδια ή και σε χειρότερη κατάσταση, χωρίς ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης των δομών Υγείας.

Χτες τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως ξεπερνούσαν τα 47 εκατ. και οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι τα 1,212 εκατ. Στις ΗΠΑ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανήλθαν σε πάνω από 9,5 εκατ. και οι θάνατοι ξεπέρασαν τις 237.000, ενώ τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ βρίσκονται ξανά στα όριά τους. Στην Ινδία έχουν αναφερθεί πάνω από 8,2 εκατ. κρούσματα και 123.000 νεκροί, στη Βραζιλία πάνω από 5,5 εκατ. και 160.000 νεκροί. Στο Μεξικό οι θάνατοι ξεπέρασαν τις 90.000, στη Μεγάλη Βρετανία προσεγγίζουν τις 47.000.

Στην Ευρώπη, το σημερινό επίκεντρο της πανδημίας, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή, ενδεχομένως και ανεξέλεγκτη, και μια σειρά χώρες έχουν επαναφέρει τα lockdown. Ενδεικτικά:

Στην Ισπανία, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε προχτές κατά 55.019, η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας και άλλοι 379 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους (36.257 συνολικά). Η επαρχία Αστούριας ζήτησε να επιβάλει κατ' οίκον περιορισμό για δυο βδομάδες, με τον υπουργό Υγείας, Σαλβαδόρ Ιγια, να αρνείται να δώσει άδεια για lockdown.

Στη Γαλλία, ένας Παριζιάνος μολύνεται με Covid-19 κάθε 30 δευτερόλεπτα, ενώ κάθε 15 λεπτά ένας κάτοικος της πρωτεύουσας εισάγεται σε νοσοκομείο, σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Υγείας. Η χώρα κατέγραψε ξανά ρεκόρ νέων κρουσμάτων (52.518), ενώ οι νεκροί αυξήθηκαν κατά 416 στους 37.435.

Στα όριά του έχει φτάσει το σύστημα Υγείας και στη Ρωσία, που ανακοίνωσε χτες 18.648 ημερήσια κρούσματα (1,673 εκατ. συνολικά) και 355 θανάτους (28.828 συνολικά). Τα βασικά προβλήματα στην αντιμετώπιση της πανδημίας «είναι η υπερφόρτωση των νοσοκομείων, οι δυσκολίες στην παροχή φαρμάκων σε εξωτερικούς ασθενείς, οι ελλείψεις σε προσωπικό και διαγνωστικές εξετάσεις», επισήμανε η διευθύντρια του Τμήματος Ιατρικής Φροντίδας Εκτακτης Ανάγκης και Διαχείρισης Κινδύνων Υγείας του υπουργείου Υγείας.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Αργεντινής προσανατολίζεται σε συμφωνία για αγορά του ρωσικού εμβολίου «Sputnik V» για τον εμβολιασμό 12,5 εκατ. ανθρώπων και προσδοκά να έχει λάβει πολλές δόσεις τον Δεκέμβρη, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της χώρας.

 

ΛΑΜΙΑ

Πρωτοβουλία σωματείων για την οργάνωση της διεκδίκησης για την Υγεία

Να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι στο τμήμα σίτισης του Νοσοκομείου Λαμίας απαιτούν σωματεία της περιοχής
Από τη σύσκεψη των σωματείων
Από τη σύσκεψη των σωματείων
Η οργάνωση του αγώνα για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων και του λαού απασχόλησε τη σύσκεψη συνδικάτων, συνταξιουχικών οργανώσεων και συλλόγων που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λαμίας.

Στη συζήτηση κυριάρχησε η ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή, ιδιαίτερα σε εργοστάσια, μεγάλους χώρους δουλειάς, σχολεία, στρατόπεδα, κ.α., σε συνδυασμό με την κατάσταση και τις μεγάλες ελλείψεις στο Νοσοκομείο Λαμίας και τα Κέντρα Υγείας της Φθιώτιδας, που η κυβέρνηση δεν φρόντισε να ενισχύσει.

Στην έλλειψη ουσιαστικών μέτρων πρόληψης και προστασίας τους χώρους δουλειάς και τα υγειονομικά πρωτόκολλα - λάστιχο για τα συμφέροντα των εργοδοτών, αναφέρθηκαν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, Γιώργος Οικονόμου, και εκπρόσωποι συνδικάτων που πήραν το λόγο και μετέφεραν πείρα από τους χώρους δουλειάς, οι οποίοι παράλληλα τόνισαν ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί τις συνθήκες πανδημίας για να εξαπολύσει νέα επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Στην κατάσταση του Νοσοκομείου Λαμίας και των Κέντρων Υγείας, στις ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό και στις εγκληματικές ευθύνες της σημερινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων για την υποχρηματοδότηση της Υγείας αναφέρθηκε ο γιατρός του νοσοκομείου Βασίλης Αντωνιάδης.

Επίσης, την αγωνιστική τους ετοιμότητα εξέφρασαν εκπρόσωποι των συνταξιουχικών οργανώσεων, ενώ αποφασίστηκε η από κοινού παράσταση διαμαρτυρίας στην είσοδο του Νοσοκομείου Λαμίας τις επόμενες μέρες. Παράλληλα τα σωματεία του Εργατικού Κέντρου Λαμίας θα προχωρήσουν σε συλλογή υπογραφών για την ενίσχυση της Υγείας, ενώ βρίσκονται σε ετοιμότητα για την προκήρυξη απεργιακής κινητοποίησης ενάντια στη νέα αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης.

Οχι στις απολύσεις στη σίτιση του Νοσοκομείου

Να μην απολυθούν οι 15 εργαζόμενοι στο τμήμα σίτισης του Νοσοκομείου Λαμίας απαίτησαν οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου, καταγγέλλοντας παράλληλα τη σημερινή αλλά και τις προηγούμενες κυβερνήσεις για την παράδοση υπηρεσιών του νοσοκομείου σε εργολάβους και τη θέσπιση εργασιακών σχέσεων σύγχρονου δουλεμπορίου.

Ο εργολάβος που ανέλαβε στις αρχές του μήνα δεν έχει ενημερώσει τους εργαζόμενους για την ανανέωση των συμβάσεων που είχαν με τον προηγούμενο εργολάβο και έληξαν στις 31 Οκτώβρη.

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Φθιώτιδας επιρρίπτει ευθύνες στη διοίκηση του νοσοκομείου και στο υπουργείο Υγείας που δεν εξασφάλισαν ότι οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν και με τον νέο εργολάβο και απαιτεί να μη γίνει καμία απόλυση.

Σημειώνεται ότι το θέμα αναδεικνύουν με Ερώτηση προς την κυβέρνηση οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Γιώργος Λαμπρούλης και Γιώργος Μαρίνος. Σημειώνουν μάλιστα πως πρόκειται για προσωπικό με μεγάλη εμπειρία σε έναν πολύ ευαίσθητο τομέα, όπως είναι η σίτιση των ασθενών και του προσωπικού, ο οποίος θα έπρεπε να λειτουργεί ως εσωτερική υπηρεσία και όχι να γίνεται πεδίο εξασφάλισης κερδών από εργολάβους, γεγονός που συμβαίνει και με άλλες υπηρεσίες του Νοσοκομείου Λαμίας.

 

Κινητοποίηση σήμερα στο Νοσοκομείο Αμφισσας

Κινητοποίηση έξω από την πύλη του Νοσοκομείου Αμφισσας οργανώνει σήμερα, Τετάρτη, το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας, απαιτώντας την άμεση κάλυψη των κενών θέσεων με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Σε ανακοίνωσή του εκφράζει ανησυχία για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο εξαιτίας των διαχρονικών ελλείψεων και της υποχρηματοδότησης της Υγείας, σημειώνει τον εντοπισμό κρούσματος στο προσωπικό και το γεγονός ότι το νοσοκομείο έμεινε έστω και για λίγες μέρες χωρίς αναισθησιολόγους. Απαιτεί προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας σε χώρους δουλειάς και σχολεία.

 

  ΛΑΡΙΣΑ

Εδώ και τώρα μέτρα προστασίας της ζωής του λαού

Συγκέντρωση για την ενίσχυση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου
Συγκέντρωση στην πύλη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και των συνταξιουχικών σωματείων, απαιτώντας να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων και του λαού της περιοχής.

Με την κινητοποίηση αυτή ανέδειξαν πως σε αντίθεση με την κυβερνητική προπαγάνδα περί «έτοιμου και ενισχυμένου» δημόσιου συστήματος Υγείας, η πραγματικότητα στις δημόσιες μονάδες Υγείας και στη Λάρισα παραμένει αυτή των τεράστιων ελλείψεων που αφήνουν εκτεθειμένους τους υγειονομικούς και τον λαό.

Χαρακτηριστικό είναι πως στους 48 ανέρχονται οι ασθενείς που νοσηλεύονται με Covid-19 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση. Από αυτούς οι 6 είναι διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ, ενώ γεμάτοι είναι οι θάλαμοι αρνητικής πίεσης, όπου νοσηλεύονται 15 ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα.

Δηλώσεις έκανε ο Πάρις Λιόλιος, γραμματέας του Εργατικού Κέντρου, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «η κατάσταση που βιώνει ο λαός της περιοχής διαμορφώθηκε χρόνια τώρα, από όλες τις κυβερνήσεις που προωθούν την πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας, που θωρακίζει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και συνθλίβει τις λαϊκές ανάγκες». Ταυτόχρονα ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην επίταξη του ιδιωτικού τομέα, θέτοντας τις υποδομές και το έμπειρο δυναμικό του κάτω από τον σχεδιασμό και την ευθύνη του κράτους.

Στη συνέχεια, αντιπροσωπεία των παραπάνω φορέων συναντήθηκε με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ, για να του επιδώσει το ψήφισμα της συγκέντρωσης.