Αποκαλυπτική αυτοψία Εποπτών Δημόσιας Υγείας στους σταθμούς Μετρό - ΗΣΑΠ Ομόνοιας

 «Δεν υπήρξε επιβάτης, ο οποίος να μην τηρεί το υποχρεωτικό μέτρο της μάσκας προσώπου», ωστόσο «ΔΕΝ τηρείται το μέτρο της αποστασιαποίησης για τον περιορισμό της διασποράς του ιού COVID-19, αποτελώντας οι χώροι αυτοί των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς εστίες μετάδοσης του νέου κορονοϊού, με κίνδυνο για τους επιβαίνοντας και τη Δημόσια Υγεία γενικότερα».

Τα παραπάνω επισημαίνονται σε αυτοψία Εποπτών Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Αττικής στους σταθμούς Μετρό και ΗΣΑΠ στην Ομόνοια. Η αυτοψία επιβεβαιώνει πέρα για πέρα ότι ο λαός αναλαμβάνει την «ατομική ευθύνη», τηρώντας τα μέτρα, αλλά ότι η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει τις δικές της, δεν έχει κάνει τίποτα για να πυκνώσει τα δρομολόγια, με αποτέλεσμα οι συγκοινωνίες να έχουν μετατραπεί σε εστίες μετάδοσης.

Η αυτοψία έγινε στις 6 Νοέμβρη, στις 9.45 το πρωί. Παρόλο που δεν ήταν ώρα αιχμής η αυτοψία διαπιστώνει συνθήκες συγχρωτισμού:

  • «Στην αποβάθρα του ΜΕΤΡΟ με κατεύθυνση "Ελληνικό" επικρατούσαν συνθήκες συγχρωτισμού. Εντός του συρμού του ΜΕΤΡΟ επικρατούσαν σε κάθε βαγόνι συνθήκες συγχρωτισμού, και τα καθίσματα ήταν σχεδόν όλα κατειλημμένα».
  • «Στην αποβάθρα του ΗΣΑΠ και προς τις δύο κατευθύνσεις επικρατούσαν συνθήκες συγχρωτισμού».
  • «Εντός του συρμού του ΗΣΑΠ επικρατούσαν σε κάθε βαγόνι συνθήκες έντονου συγχρωτισμού και τα καθίσματα ήταν σχεδόν όλα κατειλημμένα».
  • «Η συχνότητα των δρομολογίων τη στιγμή του ελέγχου, ήταν για το ΜΕΤΡΟ και τον ΗΣΑΠ 4 λεπτά και 9 λεπτά αντίστοιχα».
  • «Αποψη της Υπηρεσίας είναι ότι για να αντιμετωπιστεί το αρνητικό αυτό φαινόμενο και να τηρείται το μέτρο της αποστασιοποίησης, θα πρέπει τα δρομολόγια των συρμών να γίνουν πιο συχνά, αποσυμφορώντας έτσι το χώρο των αποβαθρών όσο και των βαγονιών των συρμών».


Η αυτοψία διαψεύδει παταγωδώς τους αστείους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει συνωστισμός και ότι η κατάσταση των αστικών συγκοινωνιών δεν τις μετατρέπει σε εστίες μετάδοσης.

Και αυτή η αυτοψία υπογραμμίζει με έμφαση να ληφθούν τώρα ουσιαστικά μέτρα για να πυκνώσουν τα δρομολόγια. Αναδεικνύει το επιτακτικό των αιτημάτων των συνδικάτων που απαιτούν επίταξη των ιδιωτικών μέσων μεταφοράς, προσλήψεις προσωπικού κ.ά.

Θετικοί στον κορονοϊό εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 16 είναι τα κρούσματα στους εργαζόμενους της ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες, λεωφορεία και τρόλεϊ) και ένα στη ΣΤΑΣΥ (Σταθέρες Συγκοινωνίες, μετρό, ηλεκτρικός, τραμ) όπως προκύπτει από καταγγελίες συνδικαλιστών και εργαζομένων.

Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, η κυβέρνηση φέρει ακέραιη την ευθύνη για τη διασπορά του ιού καθώς δεν λήφθηκαν τα αναγκαία μέτρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε σεμινάριο οδηγών της ΟΣΥ διαπιστώθηκε την προηγούμενη βδομάδα πως ο εκπαιδευτής ήταν θετικός. Αν και έγινε τεστ στους συμμετέχοντες οδηγούς από τον ΕΟΔΥ η διοίκηση της ΟΣΥ τους έστειλε για δουλειά πριν βγουν τα αποτελέσματα, αντί να τους βάλει σε καραντίνα. Αφού είχαν περάσει μερικές μέρες και οι εργαζόμενοι δούλευαν ερχόμενοι σε επαφή με άλλον κόσμο ενημερώθηκαν ότι οι περισσότεροι από αυτούς είναι θετικοί!

Ο Θ. Οικονόμου, οδηγός στην ΟΣΥ και μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Σωματείων Μεταφορών Ελλάδας, σχολιάζοντας τα παραπάνω δήλωσε στον «Ριζοσπάστη»: «Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας της υγείας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Οι εργαζόμενοι και οι επιβάτες είναι απροστάτευτοι».

 

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις για την προστασία των εργαζομένων

Με παρεμβάσεις στην εργοδοσία, κινητοποιήσεις, πρωτοβουλίες πλατιάς συζήτησης και ενημέρωσης, τα σωματεία συνεχίζουν τη δράση τους για την προστασία της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς από τη μετάδοση του κορονοϊού. Κόντρα σε εργοδοσία και κυβέρνηση διεκδικούν μέτρα στους χώρους δουλειάς, δωρεάν τεστ για τους εργαζόμενους, ενημέρωση για τα κρούσματα που προκύπτουν και τα πρωτόκολλα με τα οποία τα διαχειρίζεται η εκάστοτε εταιρεία.

Διεκδίκησαν και πέτυχαν τεστ για όλους

Να γίνουν τεστ για κορονοϊό σε όλους τους εργαζόμενους επέβαλαν χτες με την αγωνιστική στάση τους η διοίκηση του Σωματείου και οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «Mellon», η εργοδοσία της οποίας είχε αρνηθεί να κάνει τα τεστ, παρόλο που υπήρξε επιβεβαιωμένο κρούσμα στο χώρο δουλειάς. Οι εργαζόμενοι θα γυρίσουν στη δουλειά αφού βγουν τα αποτελέσματα των τεστ.

Σύμφωνα με το Σωματείο, το απόγευμα της Τετάρτης, η διοίκηση ενημέρωσε, μέσω email, όλους τους εργαζόμενους ότι υπήρξε κρούσμα κορονοϊού σε εργαζόμενο της εταιρείας. Οι πρώτες κινήσεις της διοίκησης ήταν να γίνει απολύμανση του συγκεκριμένου χώρου όπου διαπιστώθηκε το κρούσμα, χωρίς ωστόσο να θεωρήσει αναγκαία τη διεξαγωγή τεστ σε όλο το προσωπικό, παρά μόνο σε 4 εργαζόμενους με βάση και τη σχετική διαδικασία της ιχνηλάτησης.

Το Σωματείο από το βράδυ της Τετάρτης απαίτησε να γίνουν τεστ για όλο το προσωπικό, όμως συνάντησε την άρνηση της διοίκησης, η οποία επικαλέστηκε το υγειονομικό πρωτόκολλο. Χτες το πρωί οι εργαζόμενοι, μετά από κάλεσμα του Σωματείου τους, συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κτίριο της εταιρείας και αποφάσισαν ότι δεν θα προσέλθουν στο χώρο δουλειάς, αν δεν γίνουν τεστ σε όλο το προσωπικό. Τελικά, κάτω από την αποφασιστικότητα και την ανυποχώρητη στάση των εργαζομένων, η διοίκηση της εταιρείας αναγκάστηκε να δεχτεί το αίτημά τους.

Καθημερινές καταγγελίες και παρεμβάσεις σε σούπερ μάρκετ

Τις παρεμβάσεις σε καταστήματα αλυσίδων σούπερ μάρκετ, όπου οι καταγγελίες για τα κρούσματα και τα «πρωτόκολλα» της εργοδοσίας αλλά και τις συνθήκες εντατικοποίησης είναι καθημερινά, συνεχίζει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Η ιχνηλάτηση... από την εταιρεία, η διενέργεια τεστ και η προληπτική καραντίνα για όσους αυτή αποφασίζει, η ενημέρωση με το σταγονόμετρο και η καλλιέργεια κλίματος τρομοκρατίας προς τους εργαζόμενους ώστε «να μη βγει τίποτα προς τα έξω», αποτελούν τους βασικούς άξονες με τους οποίους η εργοδοσία σε όλες τις αλυσίδες διαχειρίζεται τα κρούσματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα ίδια καταστήματα που επιβεβαιώθηκαν κρούσματα το προηγούμενο διάστημα, προκύπτουν νέες περιπτώσεις για δεύτερη και τρίτη φορά.

Χτες αντιπροσωπεία του Συλλόγου βρέθηκε σε μια σειρά καταστήματα, μεταξύ αυτών και σε κατάστημα μεγάλης αλυσίδας στον Αλιμο. Μετά από καταγγελίες εργαζομένων για την ύπαρξη κρουσμάτων, έκανε παρέμβαση στον διευθυντή και τηλεφωνική παρέμβαση στα κεντρικά, ζητώντας ενημέρωση για τα κρούσματα. Κόντρα στην άρνηση της εταιρείας να ενημερώσει, οι πιέσεις του Συλλόγου ανάγκασαν τους εκπροσώπους τους να παραδεχθούν ότι υπάρχουν 11 κρούσματα.

Στο μεταξύ, δίπλα στον κίνδυνο για την υγεία τους από την πανδημία, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν την αυξημένη εντατικοποίηση και τα ωράρια - λάστιχο. Μπορεί η κυβέρνηση να ανακοίνωσε ότι τα σούπερ μάρκετ δεν θα ανοίξουν την Κυριακή, αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα πως το προσωπικό δεν θα δουλέψει. Εξάλλου, την περασμένη Κυριακή εργαζόμενοι σε μεγάλο κατάστημα κλήθηκαν να δουλέψουν για να ετοιμάσουν τα ράφια, ενώ το ίδιο συμβαίνει καθημερινά τόσο πριν ανοίξουν όσο και αφού κατέβουν τα ρολά για τους πελάτες.

Καταγγέλλουν την προσπάθεια απόκρυψης

Τη διαχείριση των κρουσμάτων από την εργοδοσία της PQH με το πρωτόκολλο της ...απόκρυψης καταγγέλλουν η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ) και το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής. «Η συγκεκριμένη εταιρεία αψηφά ακόμα και τα ελλιπή μέτρα του ΕΟΔΥ, αναλαμβάνει την ευθύνη και μετατρέπει τα γραφεία της σε εστία μετάδοσης του κορονοϊού», σημειώνουν σε κοινή τους ανακοίνωση.

Την προηγούμενη βδομάδα εργαζόμενοι που δουλεύουν στα γραφεία της εταιρείας, που έχει διοριστεί από την Τράπεζα της Ελλάδας για να λειτουργήσει ως Ενιαίος Ειδικός Εκκαθαριστής για όλα τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα υπό ειδική εκκαθάριση στην Ελλάδα, βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Η διοίκηση της εταιρείας δεν ενημέρωσε «ούτε καν τους συναδέλφους που βρίσκονταν στον ίδιο χώρο», δεν προχώρησε σε απολύμανση των γραφείων «μόλις έμαθε το πρώτο από τα περιστατικά Πέμπτη 5/11, πάρα μόνο την Κυριακή 8/11», δεν κάλυψε οικονομικά τα τεστ «παρά μόνο τους πολύ κοντινούς», ενώ αγνοεί προκλητικά τα ερωτήματα των εργαζομένων «που θέλουν να μάθουν εάν η διοίκηση έχει προχωρήσει στις κατάλληλες ενέργειες» για να προστατεύσει την υγεία των ίδιων και των οικογενειών τους.

Σε αποχή προχωρούν οι εξεταστές στις Περιφέρειες

Αποχή των εξεταστών από τις πρακτικές εξετάσεις οδήγησης φορτηγών και απόκτησης Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Ικανότητας όλων των κατηγοριών κήρυξε το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Αττικής (ΟΣΥΑΠΕ) μετά από την αδικαιολόγητη απόφαση της κυβέρνησης να εξαιρέσει τις εξετάσεις από την αναστολή.

Η αποχή αφορά όλους τους εξεταστές «που υπηρετούν στις Διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών, στις Διευθύνσεις ΚΤΕΟ και λοιπές υπηρεσίες όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων και Τομέων όλων των Περιφερειών της χώρας, από την Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2020 έως τη λήξη των έκτακτων μέτρων προστασίας».

Εξηγώντας τους λόγους της, αναφέρει ότι «το μέγεθος της καμπίνας των φορτηγών δεν επιτρέπει την τήρηση απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των τριών εμπλεκόμενων προσώπων (υποψήφιο οδηγό, εκπαιδευτή και εξεταστή), όπως προβλέπεται από όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα» και καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί «κάνουν πως δεν ακούν... και πετάνε στον κάλαθο των αχρήστων τους δικαιολογημένους προβληματισμούς που τους προβάλαμε τόσο εμείς, όσο και εμπλεκόμενοι φορείς των Σχολών εκπαίδευσης υποψηφίων οδηγών».

Απευθυνόμενη στις περιφερειακές αρχές, τις καλεί «να κάνουν το αυτονόητο (...) και να μην προγραμματίσουν πρακτικές εξετάσεις για φορτηγά», ενώ καλεί τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες «να ανακαλέσουν τη συγκεκριμένη ρύθμιση και να αναστείλουν τις πρακτικές εξετάσεις για τα φορτηγά όλων των κατηγοριών».