Την επισημοποίηση του γενικευμένου lockdown έκανε χτες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι η πολιτική της κυβέρνησης από την αρχή της εκδήλωσης της πανδημίας ήταν εγκληματική απέναντι στο λαό. Εγκληματική γιατί δεν πήρε μέτρα που πρότειναν επιστήμονες, υγειονομικοί, σωματεία, μαζικοί φορείς, όταν έπρεπε και ενόψει του δεύτερου κύματος. Αντί να πάρει αυτά τα μέτρα, όλους αυτούς τους μήνες πορεύτηκε αποκλειστικά με την επίκληση της ατομικής ευθύνης.

Ωμή και η επισήμανση του πρωθυπουργού ότι παίρνουν μέτρα προκειμένου να διατηρήσουν ανοιχτή την «αγορά» των Χριστουγέννων, ενώ ταυτόχρονα διαβεβαίωσε για την στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων από τον κρατικό κορβανά, όπως άλλωστε όλο αυτό το διάστημα. Ολα αυτά εν μέσω αντιφάσεων, όπως με το να παραπέμπει μεν στην εκθετική αύξηση των κρουσμάτων αλλά να μην ξέρει πού να την αποδώσει. 'Η με το να υποστηρίζει ότι ο συνωστισμός είναι στη «φύση» των ΜΜΜ και από την άλλη να κόπτεται, δήθεν, για τη δημόσια υγεία.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός, αφού επισημοποίησε ότι από το Σάββατο το πρωί στις 6 μπαίνουμε σε «οριζόντιο καθεστώς αναστολής δραστηριοτήτων για ολόκληρη τη χώρα» για 3 βδομάδες, μέχρι 30/11 (βλέπε αναλυτικότερα στο σχετικό θέμα):

-- Επιχειρώντας να απαντήσει γιατί πάμε σε τέτοια μέτρα, ενώ μέχρι το Σάββατο θεωρούσε αρκετά όσα εξήγγειλε τότε, κατέφυγε πάλι στη θεωρία του «εφησυχασμού» και της «νυχτερινής διασκέδασης». Πρόσθεσε ότι «τις τελευταίες 5 μέρες είδαμε μία εκθετική αύξηση των κρουσμάτων (...) Είχαμε σχεδόν 10.000 κρούσματα μέσα σε 5 μέρες, όταν από την αρχή της πανδημίας ήμασταν σε κάτι λιγότερο από 50.000 κρούσματα. Είδαμε σημαντική αύξηση στις νοσηλείες (...) στους διασωληνωμένους (...) στο πόσες ΜΕΘ αναγκαστήκαμε να χρησιμοποιήσουμε».

-- Συμπλήρωσε ότι «αν συνεχίζαμε με αυτόν το ρυθμό, θα έπρεπε να υποδεχτούμε στα νοσοκομεία μας μέσα στις επόμενες 10 μέρες παραπάνω από 1.000 συμπολίτες μας. Και (...) οι 150 τουλάχιστον να οδηγηθούν σε ΜΕΘ. Αυτό το κύμα, λοιπόν, πρέπει να το ανακόψουμε. Ενδεικτικά αναφέρω ότι οι 50 (κλίνες) ΜΕΘ τις οποίες προσθέτουμε στο Νοσοκομείο "Σωτηρία" (σ.σ. παρά τη σχετική φιέστα, όμως, λειτουργούν μόλις 12) με αυτήν την ταχύτητα μπορεί να γεμίσουν σε 3 ή 4 μέρες», είπε, ομολογώντας εμμέσως ότι το σύστημα έφτασε στα όριά του, παρά τα όσα παπαγάλιζαν προηγουμένως περί ενίσχυσής του με προσωπικό και κλίνες.

-- Παρέπεμψε επίσης σε ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας για «κάποια πρόσθετα μέτρα και στον τομέα της ταχύτητας υλοποίησης των προσλήψεων», προσπαθώντας να δικαιολογήσει το γεγονός ότι δεν εκμεταλλεύτηκαν όλο το διάστημα, μήνες ολόκληρους από το πέρας του πρώτου κύματος μέχρι σήμερα, για να καλύψουν τα τεράστια κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ισχυρίστηκε ότι έχουν προσθέσει γιατρούς και νοσηλευτές, αποσιωπώντας ότι μιλούν για συμβασιούχους και ότι τα κενά είναι πολύ μεγαλύτερα. Τα ίδια υποστήριξε και για τις κλίνες ΜΕΘ, λέγοντας ότι τις έχουν σχεδόν διπλασιάσει, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την πραγματικότητα.

Ανατριχίλα από την ωμότητα για τις ΜΕΘ

Αλλωστε, ερωτηθείς αν μπορεί να καθησυχάσει το λαό ότι υπάρχει επάρκεια ΜΕΘ για να μη χρειαστεί «επιλογή ασθενών για εισαγωγή», επιβεβαίωσε ξανά ότι έφτασαν το σύστημα στα όριά του, λέγοντας ότι «εάν δεν παίρναμε τα μέτρα σήμερα (...) θα φτάναμε σε αυτό το σημείο (...) Θα είχαμε τέτοιες πιέσεις στο σύστημα Υγείας που δεν θα μπορούσε να τις διαχειριστεί», αλλά και πάλι παραδέχτηκε ότι «έχουμε 10 δύσκολες μέρες μπροστά μας».

Να καταγραφεί και η απάντηση του σε «μία θεωρία ότι υπάρχουν ασθενείς οι οποίοι δεν πεθαίνουν σε ΜΕΘ και πεθαίνουν σε θαλάμους», όπως είπε. Εσπευσε να διαβεβαιώσει ότι «μερικές φορές οι ίδιες οι οικογένειες επιλέγουν συνειδητά, σε συνεννόηση με τους γιατρούς, να μη διασωληνώσουν αγαπημένους τους για τους οποίους η διασωλήνωση θα ήταν απλά μια επώδυνη παράταση ενός νομοτελειακά προδιαγεγραμμένου τέλους».

Ο Σ. Τσιόδρας πρόσθεσε ότι «κάθε χρόνο στη γρίπη, και στην εποχική γρίπη, αντιμετωπίζεται αυτό το πρόβλημα από τις ΜΕΘ στη χώρα μας και φυσικά και στην καθημερινή ιατρική πρακτική» και ότι στη γρίπη «οι γιατροί, σε συνεννόηση με τις οικογένειες των ασθενών, έκαναν και επιλογή των ανθρώπων οι οποίοι θα διασωληνώνονταν και θα προχωρούσαν σε αυτή τη διαδικασία, που καμιά φορά ήταν και παρατεταμένη διαδικασία θανάτου - να το τονίσω - και όχι παράταση της ζωής. Ποιοτικής ζωής, να το πω αυτό. Εκαναν χρήση αυτής της επιλογής».

Σημειωτέον, ο Κυρ. Μητσοτάκης πιθανολόγησε ότι «αυτό το δεύτερο κύμα έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και μικρότερη θνησιμότητα». Και ο καθηγητής Τσιόδρας είπε ότι «έκπληκτοι στην Επιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων διαπιστώνουμε αυτή τη φοβερή ταχύτητα μετάδοσης του ιού τις τελευταίες μέρες», προσθέτοντας πως ζήτησαν από τα ερευνητικά εργαστήρια «να δουν αν έχει αλλάξει κάτι στον ιό». Συμπλήρωσε ότι «κάποιες εργασίες από το εξωτερικό δείχνουν μία μετάλλαξη που έχει επικρατήσει από τον Ιούνιο και μετά, και η οποία ενδεχομένως σχετίζεται με μεγαλύτερη μεταδοτικότητα».

Για την ...αγορά

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός δήλωσε «σίγουρος» ότι εφόσον τα νέα μέτρα εφαρμοστούν θα «πνίξουμε και αυτό το δεύτερο κύμα» για να έχουμε «έναν σχετικά πιο κανονικό Δεκέμβριο». Υπογράμμισε μάλιστα ότι «η ανάγκη να λειτουργήσει η αγορά τον Δεκέμβριο είναι ένας από τους λόγους που επιλέγουμε να πάρουμε τα μέτρα αυτά τώρα», βάζοντας στόχο «να επανέλθουμε τουλάχιστον τον Δεκέμβριο, την εποχή των γιορτών, που είναι σημαντική περίοδος για την αγορά, σε κάποιου είδους κανονικότητα».

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι «η χώρα έχει παραπάνω από 37 δισεκατομμύρια σε διαθέσιμα» για «να στηρίξουμε όλους τους συμπολίτες μας», εννοώντας βασικά τους επιχειρηματικούς ομίλους, καθώς για τους εργαζόμενους δεν είχε παρά ψίχουλα μπροστά στις αυξημένες λαϊκές ανάγκες (βλέπε σχετικό θέμα).

Για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Χαρακτηριστική ήταν η προσπάθεια του πρωθυπουργού να αποσείσει τις ευθύνες της κυβέρνησης και στα μέτρα που πήρε υπέρ της λειτουργίας της οικονομίας του κεφαλαίου.

Για το άνοιγμα του Τουρισμού, π.χ., επιστράτευσε το αμίμητο ότι «την έξαρση των κρουσμάτων την είδαμε στις αρχές Νοεμβρίου, δεν την είδαμε τον Αύγουστο ή στις αρχές Σεπτεμβρίου, όπου είχαμε σημαντικές - για τα δεδομένα - τουριστικές ροές στη χώρα».

Χαρακτηριστικά επίσης τα όσα είπε για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. «Τα πρώτα πράγματα τα οποία μας είπαν οι ειδικοί, νομίζω ήταν απολύτως λογικό, είναι ότι πρέπει να ενισχύσουμε τα ΜΜΜ. Διότι εκεί εκ των πραγμάτων υπάρχει συγχρωτισμός. Και το κάναμε αυτό», υποστήριξε, για να αρχίσει ο ίδιος, αμέσως μετά, τις ...εκπτώσεις. «Θα μπορούσαμε ενδεχομένως να είχαμε προσθέσει και περισσότερα λεωφορεία, αλλά δεν ξέρω αν αυτό ήταν εφικτό. Κάναμε το καλύτερο το οποίο μπορούσαμε (...) Θα μπορούσαμε ενδεχομένως να κάνουμε και κάτι περισσότερο. Δεν ξέρω τι θα ήταν αυτό, γιατί δεν μπορούμε να γεννήσουμε λεωφορεία από το πουθενά. Αλλά θέλω να τονίσω ειδικά για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: Είναι Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Παντού στον κόσμο παρατηρείται τις ώρες αιχμής έντονος συγχρωτισμός στα ΜΜΜ», είπε για να δικαιολογήσει τις καθημερινές εικόνες ντροπής και ταλαιπωρίας, παραπέμποντας ως λύση στη χρήση μάσκας και στο κυλιόμενο ωράριο.

Στο μεταξύ, ο Σ. Τσιόδρας έλεγε καθαρά ότι «κλειστοί χώροι και αυξημένος συγχρωτισμός, που θα επέλθει με μαθηματική ακρίβεια τώρα λόγω της χειροτέρευσης του καιρού (σ.σ. θα μειώσει και τη χρήση δικύκλων), θα επιδεινώσουν αυτήν την εικόνα» των κρουσμάτων.