ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον Υπουργό εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Όλο το τελευταίο διάστημα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας, εμφανίζοντας δυσανάλογα περισσότερα κρούσματα σε σχέση με άλλες περιφέρειες. Τα κρούσματα όμως δε μειώνονται με τους ρυθμούς που περίμεναν ακόμα και οι ειδικοί.

Πρόσφατα η εκπρόσωπος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων παρουσίασε ως βασική εξήγηση για το συνεχιζόμενο δεύτερο κύμα, το γεγονός ότι οι χώροι δουλειάς μετατρέπονται σε εστίες υπερμετάδοσης με αποτέλεσμα τη διασπορά και στις οικογένειες των εργαζομένων, επιβεβαιώνοντας αυτό που καταγγέλλουν από την πρώτη στιγμή τα σωματεία, αντιδρώντας στα «πρωτόκολλα» της εργοδοσίας και διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

Σε παρεμβάσεις, που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία σωματείων της Θεσσαλονίκης στον Αντιπεριφερειάρχη Υγείας και στην Κεντρική Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασίας Κ. Μακεδονίας, κατήγγειλαν την απουσία μέτρων προστασίας από την πανδημία στους χώρους δουλειάς.

Ενδεικτικά:

  • Από τον κλάδο του Μετάλλου, στη βιομηχανία «Alumil» στη ΒΙΠΕ Σταυροχωρίου Κιλκίς τα κρούσματα των τριών τελευταίων εβδομάδων αθροίζονται σε πάνω από 50, χωρίς μέχρι σήμερα να λαμβάνονται μέτρα ιχνηλάτησης και μείωσης του συγχρωτισμού, γιατί κάτι τέτοιο θα αμφισβητήσει τη δυναμικότητα της παραγωγής, που είναι αυξημένη κατά 30% τους τελευταίους μήνες. Ταυτόχρονα, υπάρχουν καταγγελίες από εργαζόμενους για τη μη χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού σε γονείς και ευπαθείς ομάδες.
  • Στο Εμπόριο και ειδικότερα:
  1. Στον «Σκλαβενίτη», από τον Αύγουστο οι εργαζόμενοι μετράνε περισσότερα από 70 κρούσματα σε καταστήματα. «Η ιχνηλάτηση γίνεται σε μια πολύ μικρή ομάδα εργαζομένων, με αποτέλεσμα σε καταστήματα όπως στον Βαρδάρη και στο "Μακεδονία" να υπάρχουν κρούσματα που ανακύπτουν με διαφορά 2-3 ημερών, επιβεβαιώνοντας πως η διασπορά γίνεται εντός των καταστημάτων».
  2. Στο «Lidl» επιβεβαιώθηκαν κρούσματα, χωρίς όμως να γίνει απομάκρυνση των πραγματικών επαφών, με αποτέλεσμα να υπάρχει διασπορά εντός της αποθήκης. Η εταιρεία αρνήθηκε τη διεξαγωγή μαζικών τεστ εντός της αποθήκης. Ενώ σε ορισμένα πόστα οι εργαζόμενοι καλούνται να φορούν τη μάσκα μόνο σε περίπτωση ελέγχου.
  3. Στα «ΑΒ Βασιλόπουλος», σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις θετικών κρουσμάτων δεν ενημερώθηκε το σύνολο των εργαζομένων, αλλά μόνο οι "στενές" επαφές, και ουσιαστικά δεν έγιναν τεστ στους εργαζόμενους που αντικειμενικά έρχονται σε επαφή με το κρούσμα, αλλά μόνο σε 2 εργαζόμενους.
  4. Στις Κατασκευές και συγκεκριμένα στο έργο κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης: μόνο στο διάστημα του δεύτερου κύματος, τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 25. Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του Συνδικάτου Οικοδόμων, οι προμήθειες στα Μέσα Ατομικής Προστασίας είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες. Εργασίες που από τη φύση τους γίνονται με συγχρωτισμό συνεχίζουν να εκτελούνται κανονικά. Για τους εργαζόμενους στις γαλαρίες δε γίνονται πιο συχνά διαλείμματα, ώστε να ανεβαίνουν στην επιφάνεια για καθαρό αέρα.
  5. Στον κλάδο Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής καταγράφονται τα παραδείγματα των τηλεφωνικών κέντρων «Quality Call Sales» και «ICall Services». Στην πρώτη επιχείρηση συνεχίζει να πηγαίνει στη δουλειά το σύνολο του προσωπικού, αντί να τηρείται το μέτρο της προσωρινής τηλεργασίας του 50%. Ταυτόχρονα οι μάσκες αγοράζονται με λεφτά των εργαζόμενων, ενώ οι εργαζόμενοι μοιράζονται αναγκαστικά τα ίδια ακουστικά με τον επόμενο, γεγονός πολύ επικίνδυνο για την υγεία τους και τη μετάδοση του ιού.


Ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε ποιες επείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για την άμεση λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων που θα διασφαλίζουν την υγεία και ασφάλεια των εργαζόμενων στους χώρους εργασίας τους, όπως:

  • Συχνές  απολυμάνσεις στους χώρους εργασίας.
  • Μαζικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ για τους εργαζόμενους με έξοδα της κάθε εταιρείας.
  • Έλεγχο, σε περίπτωση κρούσματος, όλων των  εργαζόμενων, όχι μόνο όσων είναι κοντά ή στο ίδιο γραφείο / όροφο με επιβεβαιωμένο κρούσμα.
  • Άδεια ειδικού σκοπού με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Σε περίπτωση ασθενείας οικείων, να εξασφαλίζεται άδεια με πλήρεις αποδοχές και διεξαγωγή τεστ με έξοδα της εργοδοσίας.
  • Ύπαρξη γιατρού εργασίας, σε μόνιμη βάση, στους μεγάλους εργασιακούς χώρους
  • Στελέχωση των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών που θα επιτηρούν την εφαρμογή, από τις επιχειρήσεις,  των μέτρων υγιεινής κ ασφάλειας των εργαζόμενων.


Οι Βουλευτές
Δελής Γιάννης
Στολτίδης Λεωνίδας