Συναντήσεις με τους Δ/ντές Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς, όπως και με το Δήμαρχο Κιλκίς, είχε αντιπροσωπεία της ΤΟ Κιλκίς του ΚΚΕ τις προηγούμενες ημέρες, με επικεφαλής την Ειρήνη Χατζή, γραμματέα της ΤΕ Κιλκίς και το Γιάννη Φαχουρίδη, δημοτικό σύμβουλο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», με σκοπό την ενημέρωση για την κατάσταση στα σχολεία πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ, μετά την ενημέρωση που είχαν, τόνισαν ότι και στο Κιλκίς, όπως και σε όλη τη χώρα, η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει με τους ίδιους και χειρότερους όρους με πέρσι. Ζήτημα που έχει να κάνει όχι μόνο με το θέμα του ασφαλούς ανοίγματος των σχολείων λόγω της πανδημίας, αλλά και με το ζήτημα της ίδιας της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Ήδη, και ενώ τα σχολεία έχουν ανοίξει για τους εκπαιδευτικούς:
-- Υπάρχουν δεκάδες κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό, ειδικό βοηθητικό προσωπικό, σχολικούς νοσηλευτές, παρά τα όσα ακούγονταν τις προηγούμενες ημέρες ότι δεν θα υπάρχουν ελλείψεις φέτος.
-- Για ακόμα μία χρονιά υπάρχουν Λύκεια που δεν έχουν εγκριθεί ολιγομελή τμήματα προσανατολισμού. Ειδικά σε κάποιες περιοχές όπως το ΓΕΛ Χέρσου η κατάσταση είναι ιδιαίτερα οξυμμένη, με σοβαρές συνέπειες για τους μαθητές.
-- Η κατάσταση με τη σχολική καθαριότητα βρίσκεται σε χειρότερο σημείο, μιας και μειώθηκαν οι ώρες καθαριότητας στα σχολεία, με επιπτώσεις τόσο στο υγειονομικό κομμάτι, όσο και στα εργασιακά δικαιώματα των καθαριστριών. Επιπλέον, ακόμη οι καθαρίστριες δεν έχουν τοποθετηθεί στα σχολεία, ενώ τα υγειονομικά πρωτόκολλα που φαίνεται ότι θα ισχύουν μέσα στις σχολικές τάξεις για τη φετινή χρόνια, θα είναι μάλλον πρωτόκολλα διάδοσης του ιού και όχι προστασίας.
-- Οι όποιες κτιριακές επισκευές και συντηρήσεις μέσα στο καλοκαίρι ήταν στοιχειώδεις και σε κάποιες περιπτώσεις σχολείων ανύπαρκτες, εξαιτίας του ελάχιστου προσωπικού των Δήμων και της ελλιπούς χρηματοδότησης. Έτσι και εδώ το «μπαλάκι» πέφτει στους γονείς, από τη στιγμή που η παρότρυνση της Κυβέρνησης και της Τοπικής Διοίκησης είναι «να συμβάλλουν οι γονείς από την τσέπη τους ή από τα ταμεία των Συλλόγων Γονέων.
-- Επίσης, η κατασκευή νέων σχολείων, μία ανάγκη πολλών ετών, για ακόμα μία χρονιά παραμένει στα χαρτιά και τις εξαγγελίες

Την ίδια ώρα, δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός από το Υπουργείο Παιδείας για τη στήριξη των μαθητών, που μετά από δυο χρόνια με κλειστά σχολεία καλούνται να καλύψουν μορφωτικά κενά και να λύσουν πιθανά ψυχοκοινωνικά προβλήματα.

Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ ανέδειξαν τους προβληματισμούς τους και τις θέσεις του Κόμματος, επισημαίνοντας ότι είναι πάγια τακτική τόσο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ όσο και των προηγούμενων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ να αντιμετωπίζουν τη μόρφωση των παιδιών ως κόστος και σ’ αυτά τα πλαίσια δίνουν τα ελάχιστα από τον κρατικό προϋπολογισμό, μετακυλίουν το βάρος στις οικογένειες. Παράλληλα εδώ και χρόνια γίνεται προσπάθεια βήμα – βήμα, και ο πρόσφατος νόμος του Υπ. Παιδείας που ψηφίστηκε κατακαλόκαιρο το επιβεβαιώνει, ώστε το σχολείο να γίνει αυτόνομο, ακόμα πιο διαφοροποιημένο και απόμακρο για τους μαθητές, υποβαθμίζοντας το περιεχόμενο της μόρφωσης, διαμορφώνοντας σχολεία και μαθητές πολλών ταχυτήτων, ανοίγοντας την πόρτα σε ιδιώτες και χορηγούς.

Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση το ΚΚΕ θα συνεχίζει να αναδεικνύει τις ελλείψεις που υπάρχουν, και να διεκδικεί ένα σύγχρονο, δημόσιο και δωρεάν σχολείο που θα μορφώνει ολόπλευρα όλους τους μαθητές, σε κτίρια σύγχρονα και ασφαλή, με το σύνολο του προσωπικού (εκπαιδευτικοί, καθαρίστριες, ειδικό βοηθητικό προσωπικό, σχολικοί νοσηλευτές, φύλακες κτλ.) να εργάζεται με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας, γιατί σήμερα το 2021 υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για ένα τέτοιο σχολείο.

Τις επόμενες ημέρες κλιμάκιο του ΚΚΕ προγραμματίζει επίσκεψη και στο Δήμαρχο Παιονίας.