Το υπουργείο Εσωτερικών της Γάζας ανακοίνωσε ότι πολλοί εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, που είχαν αναζητήσει καταφύγιο στον χώρο του ελληνορθόδοξου μοναστηριού του Αγ. Πορφυρίου σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν από τον ισραηλινό βομβαρδισμό.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι το χτύπημα ισοπέδωσε το κτίριο που στεγάζονταν οι διοικητικές υπηρεσίες της μονής, το οποίο χρησιμοποιούνταν ως χώρος στέγασης αμάχων που είχαν καταφύγει στο μοναστήρι για γλιτώσουν από τις ισραηλινές βόμβες. Από την έκρηξη χτυπήθηκε και ο ναός του μοναστηριού.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί εννέα νεκροί. Οι έρευνες συνεχίζονται στα χαλάσματα.


Ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε σήμερα ότι χθες διεξήγαγε αεροπορική επιδρομή στην περιοχή, ισχυριζόμενος προκλητικά ότι το κτίριο των διοικητικών υπηρεσιών του μοναστηριού «χρησίμευε για να εξαπολύονται επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και εκεί βρισκόταν τρομοκρατική υποδομή της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς».

Το Ορθόδοξο Πατριαρχείο της Ιερουσαλήμ σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «έγκλημα πολέμου που δεν μπορεί να αγνοηθεί», καταδικάζοντας «με τον πιο έντονο τρόπο την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που έπληξε τον χώρο της εκκλησίας στην πόλη της Γάζας».

«Το Πατριαρχείο υπογραμμίζει ότι η στοχοθέτηση των εκκλησιών, καθώς και των καταφυγίων που προσφέρουν για την προστασία των αθώων πολιτών, κυρίως των παιδιών και των γυναικών που έχουν χάσει τα σπίτια τους λόγω των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών εναντίον κατοικημένων περιοχών τις 13 τελευταίες ημέρες, αποτελεί έγκλημα πολέμου και δεν μπορεί να αγνοηθεί», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, χωρίς να κατονομάζει το Ισραήλ για την επίθεση, αρκείται στο να δηλώσει ότι «η προστασία των αμάχων και η ασφάλεια των τόπων λατρείας και των θρησκευτικών ιδρυμάτων θα πρέπει να διασφαλίζονται και να γίνονται σεβαστές από κάθε πλευρά».

Να σημειωθεί ότι στη Γάζα βρίσκονται περίπου 25 άνθρωποι με ελληνικά διαβατήρια. Οι 13 έχουν δηλώσει ότι θέλουν να φύγουν και είναι σε επαφή με το προξενείο και την πρεσβεία. Έχει δε υπάρξει συνεννόηση πως μόλις ανοίξει η Ράφα θα περάσουν στην Αίγυπτο. Οι υπόλοιποι, που συνδέονται κυρίως με το μοναστήρι του Αγ. Πορφυρίου, είχαν δηλώσει ότι θα μείνουν.