Στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου  οι βουλευτές Δελής Γιάννης και Στολτίδης Λεωνίδας του ΚΚΕ, κατέθεσαν προς το Προεδρείο της Βουλής, αναφορά προς την Υπουργό Εσωτερικών με την επιστολή της Πρωτοβουλίας Γονέων Παιδιών Προσχολικής Ηλικίας στη Γουμένισσα, με την οποία αιτούνται μεταξύ άλλων να στελεχωθεί πλήρως με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό ο παιδικός σταθμός Γουμένισσας, έτσι ώστε να καλύπτονται πλήρως οι παιδαγωγικές ανάγκες της περιοχής.
 
 
 

Προς το Προεδρείο της Βουλής

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για την κ. Υπουργό Εσωτερικών

 

Θέμα: Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του παιδικού σταθμού Γουμένισσας

 

Οι βουλευτές Δελής Γιάννης και Στολτίδης Λεωνίδας

 

Κατέθεσαν ΑΝΑΦΟΡΑ την Επιστολή της Πρωτοβουλίας Γονέων Παιδιών Προσχολικής Ηλικίας Στη Γουμένισσα, στην οποία ζητούν μεταξύ άλλων να στελεχωθεί πλήρως με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό ο παιδικός σταθμός Γουμένισσας, έτσι ώστε να καλύπτονται πλήρως οι παιδαγωγικές ανάγκες της περιοχής.

 

 

Αθήνα 25/10/2023

Οι καταθέτοντες βουλευτές

 

   

 Ακολουθεί η Επιστολή της Πρωτοβουλίας Γονέων Παιδιών Προσχολικής Ηλικίας στη Γουμένισσα.


ΠΡΟΣ:                                                                        Γουμένισσα, 20.09.2023

Υπουργό Εσωτερικών,

κ. Νίκη Κεραμέως

 

 

ΘΕΜΑ: Προβλήματα στη λειτουργία του παιδικού σταθμού Γουμένισσας

 

Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, γνωστοποιούμε τα προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει ο παιδικός σταθμός Γουμένισσας. Πρόκειται για μια κωμόπολη του Δήμου Παιονίας (νομός Κιλκίς) που αριθμεί περίπου 3300 κατοίκους, ενώ από τον συγκεκριμένο παιδικό σταθμό εξυπηρετείται το σύνολο των 5150 κατοίκων της δημοτικής ενότητας Γουμένισσας.

Ενδεικτικά, το προηγούμενο σχολικό έτος ολοκληρώθηκε με την παρουσία, για μήνες, μιας και μόνο παιδαγωγού, η οποία ήταν υπεύθυνη για όλα τα εγγεγραμμένα παιδιά. Η κατάσταση αυτή, πέρα από αντικειμενικά επικίνδυνη, είχε παράλληλα ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της έναρξης φοίτησης νέων παιδιών για μήνες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις οικογένειές τους.

Η έλλειψη προσωπικού οδήγησε, επίσης, για μεγάλα χρονικά διαστήματα στην εφαρμογή μειωμένου ωραρίου λειτουργίας (08:00-14:00 αντί για το προβλεπόμενο 07:00-16:00), το οποίο αντικειμενικά δημιούργησε ένα επιπρόσθετο πρόβλημα στους εργαζόμενους γονείς.

Στα πλαίσια, ακόμα, της υποστελέχωσης, αναφέρουμε ότι πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκε η μοναδική μαγείρισσα του παιδικού σταθμού, με αποτέλεσμα την χρονιά που πέρασε η σίτιση των παιδιών να γίνεται με γεύματα που μαγειρεύονταν στο ΚΕΦΟ για μεγάλο αριθμό ατόμων, και συχνά να μην καλύπτονται εξατομικευμένες ανάγκες, για παράδειγμα παιδιών με τροφικές αλλεργίες.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και κατά την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς. Αυτή τη στιγμή, στον παιδικό σταθμό υπηρετούν δύο παιδαγωγοί, η μια εκ των οποίων είναι και η προϊσταμένη του σταθμού, χωρίς κανένα βοηθό παιδαγωγού, μια καθαρίστρια, ενώ τις υπηρεσίες της προσφέρει και μια τραπεζοκόμος. Το ωράριο λειτουργίας παραμένει μειωμένο (07:30-13:30), ενώ είναι δεδομένο ότι το πρόβλημα θα οξυνθεί κατά τη διάρκειας της χρονιάς, αφού ο αριθμός των παιδιών θα ξεπεράσει τα 25 που είναι ο μέγιστος αριθμός για τη λειτουργία ενός τμήματος, τη στιγμή που η δυνατότητα για άνοιγμα δεύτερου τμήματος, όταν θα προκύψει η ανάγκη, είναι ιδιαίτερα αμφίβολη. Άλλωστε και οι όποιες προσλήψεις προσωπικού γίνονται κατά καιρούς (που υπολείπονται έτσι και αλλιώς των αναγκών), αφορούν αποκλειστικά εργαζόμενους με ολιγόμηνες συμβάσεις εργασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ίδιο το παιδαγωγικό έργο που παράγει ο παιδικός σταθμός.

Είναι φανερό ότι τα προβλήματα αυτά δεν αφορούν μόνο τον παιδικό σταθμό της Γουμένισσας, αλλά είναι τα αποτελέσματα της υποστελέχωσης των ΝΠΔΔ πολλών Δήμων, που είναι στην ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ως γονείς αρνούμαστε να συμβιβαστούμε με μια κατάσταση που υπολείπεται των αναγκών των παιδιών μας και των δυνατοτήτων που προσφέρει η εποχή μας.

 

Διεκδικούμε:

• ισότιμη πρόσβαση ΟΛΩΝ των παιδιών στον παιδικό σταθμό, ακριβώς την χρονική στιγμή που το δικαιούνται. Η δημιουργία δεύτερου τμήματος για το σχολικό έτος 2023-2024 είναι απαραίτητη, καθώς μέχρι στιγμής υπάρχουν καταγεγραμμένα τουλάχιστον 10 παιδιά, επιπλέον των 25 του πρώτου τμήματος, που θα συμπληρώσουν τα 2,5 έτη μέσα στην χρονιά και οι γονείς τους εκφράζουν το ενδιαφέρον να φοιτήσουν στον παιδικό σταθμό Γουμένισσας. 

• παρουσία του απαραίτητου προσωπικού ώστε να διασφαλίζεται η λειτουργία του παιδικού σταθμού στο προβλεπόμενο ωράριο 07:00-16:00, το οποίο εξυπηρετεί και τις ανάγκες των εργαζόμενων γονέων.

• πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων που να ανταποκρίνεται ποσοτικά στις αναλογίες παιδιών/παιδαγωγών που παρουσιάζονται στον κανονισμό λειτουργίας των παιδικών σταθμών. Πρέπει να λαμβάνεται υπ’όψιν ότι η συνεχής εναλλαγή παιδαγωγών που προσλαμβάνονται με δίμηνα/τετράμηνα προγράμματα, δυσχεραίνει την προσαρμογή των νηπίων, για τα οποία η σταθερότητα είναι σημαντική. Η ύπαρξη μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, εξάλλου, είναι προϋπόθεση για την εφαρμογή εκπαιδευτικού/παιδαγωγικού προγράμματος στα νήπια. Οι παιδικοί σταθμοί δεν είναι χώροι φύλαξης νηπίων, έχουν έναν πολύ πιο ουσιαστικό ρόλο να επιτελέσουν!

• σταθερή παρουσία μάγειρα στον χώρο του σταθμού προκειμένου το φαγητό να παρασκευάζεται εκεί και να μην απαιτείται μεταφορά, η οποία μπορεί να το εκθέσει σε ακατάλληλες συνθήκες και να το καταστήσει επικίνδυνο.

• επαρκή χρηματοδότηση για την αναβάθμιση των υποδομών, τον έλεγχο της ασφάλειας και την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού.  

Αναμένουμε τις ενέργειές σας ώστε να επιλυθούν τα παραπάνω προβλήματα άμεσα και ουσιαστικά, χωρίς τη μετάθεση τους σε μεταγενέστερο χρόνο. Ο αγώνας μας αφορά την ζωή, την καθημερινότητα και το μέλλον των παιδιών μας, αφορά συνολικά το μέλλον του τόπου μας!

 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΤΗ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ